Ehliyet sınavında hangi sorular çıkıyor sorusu da önemli. Kısaca özetleyecek olursak, ilk adım olan e-sınavda toplam 50 soru var. Bunlardan; 27'si Trafik, 13'ü İlkyardım ve 10 adeti de Motor bölümünden geliyor. Tüm bu sorular, sürücü kurslarının verdiği kitapçıklardan seçiliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı aracılığı ile yapılan açıklama da bundan sonra ki ehliyet sınavlarının elektronik sınav olarak yapılacağı belirtildi. Yani artık kağıt, kalem, silgi ile girilen yazılı sınavlar tarihe karışacak.
Ehliyet sınavı soruları nasıldır? Yeni getirilen uygulamalarla birlikte ehliyet sınavı soruları toplam 50 sorudan oluşuyor. Bunların 12 tanesi ilk yardım, 23 tanesi trafik, 9 tanesi motor ve 6 tanesi trafik adabı alanlarında oluyor. Ehliyet sınavını geçmek için en az 35 soruya doğru cevap verilmesi gerekiyor.
Ehliyet sınav soruları zor mu? Ehliyet sorularına bakıldığında bazı sorular bilgi ile rahatlıkla çözülebilecek düzeydedir. Belirli bazı sorular ise adayların mantık yürütmesini hedeflemektedir. Genel olarak bakıldığında sınavın çok zor olmadığı görülmektedir.
Sınavdan başarılı olabilmeniz için en az 70 puan (35 DOĞRU ) almanız gerekmektedir. Her soru 4 şıklıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Ehliyet sınavında toplamda kaç doğru soru çözmem gerekiyor? Adayların başarılı olabilmesi için toplam 50 sorudan oluşan yeni müfredat ehliyet sınavından 35 doğruyu cevaplaması ve toplam 70 puan alması gerekmektedir.
Geçme notu 70 olarak belirlenmiştir. 100 üzerinden 70 veya daha fazla puan alan adaylar başarılı sayılacaktır.
Bu kurala göre yapmanız gereken şudur: Trafiktesin ve önündeki araç bir ağacın ya da herhangi büyük bir cismin yanından geçiyor. Sen de de tam o noktada 88, 89 şeklinde 2 saniye saymalısın. Öndeki aracın geçtiği noktaya 2 saniyeden önce gelmediysen takip mesafeni koruyorsun demektir.
En çok soru sayısı Trafik bölümünden gelir. Trafik soruları ağırlıklı olarak trafik işaretlerinden gelir.
Geçmiş dönemde çıkan sorular ile sınava çalışmak oldukça yararlıdır. Ancak bunun öncesinde konu anlatımlarının okunması ve derslere düzenli olarak katılım gösterilmesi gereklidir.
Eğer sınavdan kalırsanız mecburi 2 ders saati direksiyon telafi eğitimi almanız gerekiyor. Ders saatlik ücretlerini de ehliyet fiyatları sayfamızdan direksiyon eğitim için ne kadar ücret ödemeniz gerektiğini detaylı öğrenebilirsiniz. Ehliyet fiyatları için bu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Sınava elektronik cihaz sokmak yasaktır. Telefonunuzu getirmeyiniz. Kalem ve silgi getirmeyi unutmayınız. Yanlışlar doğru cevapları götürmüyor ve 50 sorudan en az 35 doğru cevap (70 puan) yapmanız gerekiyor.
Öncelikle 2018 yılından itibaren ehliyet yazılı sınavı elektronik ortamda e-sınav olarak yapılıyor. Önceki yıllarda belirlenen tarihlerde yine belirlenen okullarda kağıt kalem ile yapılan bir sınavdı.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
Her ne kadar ehliyet sınavlarının teorik kısmı kolay olarak görülse de aslında oldukça zor bir sınavdır.
Sürücü adayı eğer ki E-Sınavdan geçemezse en erken 2 hafta yani on beş gün sonra yeni bir E-Sınava girebilir. Bunun için yeni bir randevu almak gerekiyor. Bir sürücü adayı girdiği son E-Sınavdan itibaren 1 ay içinde E-Sınava girmek zorundadır.
Normal teorik sınavlarda sınav süresi 60 dakikadır. Fakat e-sınav'da sınav süresi 45 dakikadır.
En az 35 doğru cevap ile 70 puan alıp geçersiniz. Ehliyet sınavında 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu? Hayır. Ehliyet sınavında yanlış cevapladığınız sorular net sayınızı etkilememektedir.
Bu sorulardan, 12 tanesi ilk yardım, 23 tanesi trafik, 9 Tanesi motor, 6 Tanesi trafik adabı sorularından oluşmaktadır. Ehliyet sınavındaki puanlama da oldukça basittir. Sınavda sorulan 50 sorudan en az 35 tanesine doğru yanıt vermeniz geçmek için yeterlidir. Sınavda 3 yanlış 1 doğruyu götürmemektedir.
Sürücüler, önlerinde giden araçları, kendi araçlarının km. cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metre mesafesinden takip etmek zorundadırlar. Örneğin, 90 km./s hızla giden bir aracın öndeki aracı takip mesafesi 45m. dir.
Araç takip mesafesi aynı şeritte arka arkaya giden iki aracın arasındaki mesafeye deniyor. Seyir halinde iki aracın karayolu üzerinde belli bir mesafede ilerlemesi gerekiyor. Çünkü eğer iki araç arasındaki mesafe azalırsa araçların birbirini kontrol etme durumu da azalır.
Trafik akışı içerisinde seyir halindeyken takip mesafesi, standart hava ve yol şartlarında aracın kilometre cinsinden hızının en az yarısı kadar olmalıdır. 100 km hızla giden aracın takip mesafesinin en az 50 metre, 110 km hızla giden aracın takip mesafesinin ise 55 metre olması gerekmektedir.
İlk 4 hakkınız başarısız olup, 45 gün içerisinde de dilekçe ile başvuru yapmazsanız veya 8. kez direksiyon sınavına girip başarısız olursanız dosyanız yanar ve tekrar en baştan ehliyet sınavına yazılmanız gerekir.
Ehliyet ceza puanı sistemi ile araç sürücüleri yaptıkları hatanın büyüklüğüne göre ceza puanı ile cezalandırılmaktadırlar. 2023 yılı itibariyle yapılacak kural ihlallerine karşılık gelen ceza puanları şu şekilde belirtilebilir: Alkollü araç kullanmak: 20 puan. Emniyet kemeri takmamak: 15 puan.
Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Elektronik sınav ücreti 2023 yılı için 400,00 TL'dir. E-sınav ücretlerini banka yoluyla (Ziraat, Halk ve Vakıf bank), odeme.meb.gov.tr adresinden kredi kartınızla veya kursa ödeyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri