Vakayiname, olayları günü gününe kaydeden, genellikle ya hükümdarın ya da önemli devlet adamlarının başından geçenler temel alınarak yazılan tarih eserleri.
Osmanlı tarihçiliğinde olayları kronolojik sırayla ele alan ayrıntılı tarihlerin genel adı. Osmanlı Devleti'nde resmî tarihçiler için kullanılan unvan.
Vakayiname, olayları günü gününe kaydeden, genellikle ya hükümdarın ya da önemli devlet adamlarının başından geçenler temel alınarak yazılan tarih eserleri.
Vaka-i Vakvakiye (Çınar Vakası); Osmanlı Devleti'nde isyancıların çınar ağacına asılarak teşhir edildiği olaylardır. En ünlüsü 17. yüzyılda IV. Mehmet'in saltanatı sırasında 4 Mart - 8 Mart 1656 tarihleri arasında İstanbul'da çıkan Yeniçeri ayaklanmasının bastırılmasılmasında sonrası isyancıların asıldığı olaydır.
Vaka-i Vakvakiye ya da Çınar Vakası, Osmanlı Devleti'nde 17. yüzyılda IV. Mehmet'in saltanatı sırasında 4-8 Mart 1656 arasında İstanbul'da çıkan askerî bir ayaklanmadır.
İlgili 28 soru bulundu
Tarihler 29 Şubat 1656'yı gösterdiğinde Şamlı Mehmed Ağa, Hasan Ağa ve Galata voyvodası olan Karakuş Mehmed Ağa yeniçeri askerlerinin ayaklanmalarına neden oldu. Bunun nedeni sipahiler başta olmak üzere askerlerin maaşlarını alamıyor olmasıdır.
Mehmed'in saltanatı sırasında 4-8 Mart 1656 arasında İstanbul'da çıkan askerî bir ayaklanmadır. Bu ayaklanma sonunda, isyancılar tarafından ölüme mahkûm edilen kişiler At Meydanı'nda bulunan büyük bir çınar ağacının dallarına asılmış oldukları için bu ayaklanmaya Çınar Vakası denmiştir.
Çalışma, Doğu Slavları'nın tarihinin yorumlanmasında temel kaynak olarak kabul edilir ve Rus tarihini el alırken başvurulan ilk kaynaktır. Eserin ilk nüshasını derleyen kişinin ismi yıllık metinlerinde Rahip Nestor olarak gösterildiğinden Nestor Kroniği olarak da anılmaktadır.
Tarih yazarına “müverrih”, vakayiname yazarına da “vakanüvis” denir.
Bir kişinin, bir ailenin kökü durumunda olan en uzak atalardan başlayarak gövde ve dallar konumundaki babaları ve onların çocuklarını gösteren ağaç şeklinde şematik çizime şecere denir. Ayrıca soy ağacı, soy kütüğü, ensâb kütüğü, nesepnâme, silsilenâme kelimeleri de bu anlamda kullanılmaktadır.
Ayrıca, üzerine cesetler asılmış bu ağacın İslam inancında adı geçen, cehennemde bulunan ve meyveleri insan kafası olan vakvak ağacına benzetilmesi sebebiyle Vaka-i Vakvakiye olarak da adlandırılmıştır.
vaka - Nişanyan Sözlük. Arapça wḳˁ kökünden gelen waḳˁa(t) وقعة “olay” sözcüğünden alıntıdır.
Zamanla eski doğu mitolojisinde geçen vakvak ağacı ile özdeşleştirdiler. Mitoloji de ki ağacın meyveleri insan kafasıydı ve güneşte sallandıkça olgunlaşırdı. Mitolojik bu cehennem bitkisine atfen kanlı çınara da şecere-i vakvak denildi. ( 1648'de ki olaya Vaka-i vakvakiye denilmesi bundan hareketledir.)
Bir işe sebat ve gayret gösterme.
bela / belâ / بلى
Evet. Farsçada "Belî" diye söylenir.
Bir Osmanlı ağırlık ölçüsü birimi. Okıyye, vukıyye, vakıyye veya kısaca kıyye ve hokka isimleriyle de anılan okkanın Arapça'da etimolojisi yapılamayan ukıyyeden veya Grekçe'de “ağırlık, yük” anlamındaki ödünç kelime ougkostan (Arndt – Gingrich, s. 553) geldiği ileri sürülür (Fâhûrî – Havvâm, s. 180).
Osmanlı Türkçesi
[1] kısmet.
Vaka-i Vakvakiye ya da Çınar Vakası, Osmanlı Devleti'nde 17. yüzyılda IV. Mehmet'in saltanatı sırasında 4-8 Mart 1656 arasında İstanbul'da çıkan askerî bir ayaklanmadır.
Vakvak Ağacı Rivayeti
Bu cesetler sanki ağacın meyvesi gibi sallanıyorlardı. Bunu gören halk, vaziyeti Hint mitolojisinde geçen Vakvak Ağacına benzettiler. Bu ağacın meyveleri de tarif edildiği üzere insan kafalarından oluşuyordu. O günden sonra bu olay Çınar Vakası veya Vaka-i Vakvakiye adıyla anılmaya başlandı.
Âsilerin, “Seni dahi isteriz” demeleri üzerine ortalığa bir sessizlik hâkim oldu ve neticede padişahın hatt-ı şerifiyle önce Dârüssaâde Ağası Behram Ağa, Kapı Ağası Bosnalı Çalık Ahmed Ağa ve İbrâhim Ağa bostancıbaşı vasıtasıyla öldürüldü, cesetleri saraydan çıkarılarak âsilere teslim edildi.
Her kim her gece Vakıa Suresini okursa, ona asla fakirlik isabet etmez. - YouTube. Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Her kim her gece Vakıa Suresini okursa, ona asla fakirlik isabet etmez." "Vakıa Suresi, zenginlik suresidir. Onu okuyunuz ve o sureyi kadınlarınıza ve çocuklarınıza da öğretiniz.
Vakia suresi Kuran-ı Kerim'de yer alan bir sure olduğu için abdestsiz okumak ve abdestsiz Kuran'a dokunmak uygun bulunmamaktadır. Abdestsiz okumak konusunda ise Vakia suresi 79.ayette yer alan "Kuran-ı Kerim'e temiz olanlardan başkası dokunamaz" ayetine binaen abdestsiz Kuran'ı Kerim okumak kabul edilmemektedir.
Bu kelime genellikle vaaka, vakıa, vakaa şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı vaka şeklinde olmalıdır.
yapay anlamda olgunlaşmamış meyveleri kalıplara sokarak, büyüdüklerinde bulundukları kabın şeklini alan meyve veya sebzeler vardır. doğal olarak yetişen böyle bir ağaç bulunmamaktadır, mitolojik bir kavramdır.
Avukat Kısacık'a göre, komşuya ait ağaçları, çalı tarzı bitkileri kurusalar bile izinleri olmadan kesemezsiniz. Türk Medeni Kanunu'nun 740. maddesine göre sadece komşunuzun ağacının dalları sizin mülkünüze sarkıyorsa ancak sarkan dalları kestirmeniz mümkün. Sarkmayan dallara dokunamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri