Bu nedenle emeklilik dilekçesini 15 Ocak 2023 tarihinden önce verirlerse 2022 yılı emeklisi olur ve buna bağlı olarak 2022 yılının Ocak ve Temmuz emekli maaş zammından yararlanırlar. 2022 yılında emekli olan işçinin emekli maaşı 2023 yılı Ocak ayında da 2023 yılı Ocak emekli zam oranı kadar artırılır.
Ocak ayında yapılan yüzde 30 artıştan her ikisi de yararlandı. Temmuz ayında emekli aylıklarına her ne ad altında olursa olsun yapılacak zamlardan, ocak – haziran arasında dilekçe verenler de temmuz – aralık döneminde dilekçe verenler de aynı şekilde yararlanacak. Bunda hiçbir tereddüt yok.
Emekli olmaya karar verdiğinde; emekli olacağı tarihin ve açık adresinin bulunduğu dilekçesini çalıştığı birime (1 ay önceden) verecektir.
2023 yılına ilişkin tahmini TÜFE ve GH oranları dikkate alındığında, 2024 yılında aylık talebinde bulunanlara, 2023 yılında aylık talebinde bulunanlara göre daha yüksek aylık bağlanacak. Diğer bir ifadeyle, emekli olmak isteyenler, emeklilik dilekçesini vermek için 2024 yılını beklemeli.
Ancak sonuçların ilk başvurusunun yapılmasının ardından 1 hafta-15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca emekliliğe hak kazananlar ilk maaşlarını başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren alabilecekler.
İlgili 43 soru bulundu
Emeklilik başvurularınızı e-Devletten yapabilirsiniz. turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet sistemine giriş yapılır. Arama kısmına aylık/emekli/gelir kelimelerinden herhangi biri yazılarak ekrana gelen Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi bağlantısına tıklanır. Gelen ekranda “Yeni Başvuru” tıklanır.
Sonuç olarak, emeklilik dilekçesinin temmuz ayından önce veya sonra verilmesi sadece brüt ücreti 20 bin liranın üzerinde olanların kıdem tazminatını etkiler, emekli aylığına etki etmez. Ocak ve temmuz aylarında emeklilere yapılan her türlü artıştan yıl içinde dilekçe veren herkes yararlanır.
OVP'ye göre, yeni emeklilik sistemi, “Karma Sistem” olarak adlandırılacak. Bu sistemde, çalışanlar, SGK'nın sunduğu “Genel Sağlık Sigortası (GSS)” kapsamında olacaklar. Ayrıca, “BES” ve “TES” gibi bireysel emeklilik sistemlerine de katılabilecekler. Yeni sistemde, emeklilik yaşı, kademeli olarak 65'e yükseltilecek.
SGK'ya emeklilik dilekçesi veren kişilerin, 5510 sayılı Yasa'nın 67. maddesine göre, emeklilik dilekçesi verdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, dilekçe tarihinden itibaren 100 gün daha başka hiçbir koşula gerek olmadan SGK'dan sağlık yardımı alabilmektedirler.
Güncelleme katsayısının (2022 yılı tüketici enflasyonu ve büyüme oranının), 2022 yılında emekli aylıklarına yapılan zam oranından büyük olması halinde 2023 Ocak ayında, küçük olması halinde ise 2022 Aralık ayı sonuna kadar emeklilik başvurusunda bulunmak avantaj sağlayabiliyor.
"Öğretmenlerin emeklilik işlemleri Haziran ve Temmuz ayları içinde yapılır. Bu aylar dışında emeklilik işlemi yapılabilmesi, görev yapılan il sınırları içinde emeklilik talebinde bulunan personelin sınıf ve branşında öğretmen fazlasının bulunması ve işlemin Bakanlıkça uygun görülmesine bağlıdır."
Ama yine de bu konuda bağlayıcı olmayıp Aralık ayını beklemek enflasyon ve büyüme oranlarını görmek hatta bu konuda bir yasal değişiklik olur mu bakmak gerekiyor. Eğer bu sene emekli olmayı düşünüyorsanız kamu işçisi olduğunuz için ideal zaman 1.7.202023-14.1.2024 arasıdır.
Emekli aylığının ödemesi, başvuru dilekçesi verildikten sonraki aydan itibaren başlatıldı. İlk maaşların Nisan ayında ödenmesinin ardından Nisan ayında dilekçe veren ve gerekli şartları karşılayan bir kişi ilk maaşını Mayıs ayında, Mayısta başvuru yapan kişi ise ilk maaşını Haziran ayında almaya hak kazanacak.
Boşluk bırakmadan çalışmaya devam etmek için işverenin 31 Mart günü çıkış bildirimi yapması, çalışanın aynı gün e-Devlet üzerinden emeklilik başvurusunda bulunması gerekiyor.
Eğer ilk sigorta ya da başlangıç tarihinize göre emeklilik için gerekli olan sigorta prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş şartını sağlıyorsanız emekli maaşı bağlanma sürecine geçilir. Bu süreç başvuru yaptığınız Sosyal Güvenlik Merkezi'nin yoğunluğuna göre ortalama 1,5 ile 2 ay arasında sürer.
Bunlardan biri Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kendi sitesi. Diğeri de emeklilik ile ilgili birçok işlemi halledebileceğiniz e-Devlet Kapısı'dır. Öncelikle bu adrese tıklayın ve “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altında başvuru dosyanızın ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz.
Emeklilik başvuru formu örneği e-devlet ya da iş yerinin bağlı bulunduğu Sosyal Sigortalar Kurumu üzerinden temin edilebilir. Bağkurlu çalışanlar dilekçelerini Bağ-Kur dosyalarının bulunduğu yere verirken, SSK'lı çalışanlar çalıştıkları yere dilekçe ile emekli olmak istediklerini beyan ederler.
Düzenleme 8 Eylül 1999 öncesini kapsadığı için 8 Eylül 2024'e kadar bütün EYT'lilerin sigortalılık süresi tamamlanmış olacak.
Orta vadeli plana göre, 2024 yılı son çeyreğinde tamamlayıcı emeklilik sistemine geçilmesi hedefleniyor. Yeni sistem hayata geçerse kıdem tazminatı işveren ve devletin de katkı verdiği bir fonda toplanacak.
Bu kişilerin yaştan emekli olabilmeleri için 4500 gün prim yani 12 buçuk yıl çalışmış olma, 25 yıl sigortalılık ve kadınsa 58, erkekse 60 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor.
Emeklilik, birçok çalışanın hayatının bir dönüm noktasıdır. Emeklilik sürecini resmi olarak başlatmak için emeklilik dilekçesi yazmak önemlidir. Bu dilekçe, çalışanın isteğini resmiyete döken bir belgedir ve emeklilik başvurusunun bir parçasıdır.
kimlik numarası ve şifreyle e-Devlet sistemine girilir. Arama bölümüne aylık, emekli ve gelir kelimelerinden herhangi biri yazılır. Daha sonra “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” bağlantısı seçilir. Yeni çıkan ekranda “Yeni Başvuru” butonu tıklanır.
Emekli olduktan sonra aylık bağlanması için emeklilik dilekçesi verilmesi gerekiyor. Fakat dilekçeyi verme tarihine dikkat edilmediği taktirde emekli aylığı bir ay geç bağlanıyor.
En az 4500 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri