Huzur hakkı gelir vergisi 2023 yılı özelinde güncellenmiştir. Buna göre 24 bin TL'ye kadar olan ücretler için belirlenen oran, %15 şeklindedir.
Örneğin huzur hakkı ödemesi alacak kişinin ne kadarlık tutar alacağını hesaplayalım. Kişinin huzur hakkı brüt ücretini 10 bin TL olarak belirlediğimiz takdirde %15'lik gelir vergisi kesintisiyle birlikte huzur hakkı ödemesi 10.000 - 1.500 = 8.500 şeklinde hesaplanır.
Şirket ortakları, şirket müdürleri ve yönetim kurulu üyelerinin kanunen belli sorumluluk ve yükümlüleri vardır. Huzur Hakkı, bu kişilerin sorumluluk ve yükümlülükleri nedeni ile karşılaşabilecekleri riskleri azaltmak amacıyla belirlenen maddi karşılıktır.
Yargıtay 11'inci Hukuk Dairesi'nin 10 Mayıs 2010 tarihli kararında huzur hakkı "O dönemde çalışan yöneticilerin harcadıkları emek ve mesailerine karşılık, genel kurul kararları ile belirlenen ve yöneticilere genellikle aylık olarak ödenmesi kararlaştırılan bir meblağ" şeklinde açıklanıyor.
İlgili 29 soru bulundu
Kanunen huzur hakkının alt ve üst sınırı belirlenmemiştir. Ancak genel kurul ile huzur hakkına bir alt ve üst sınır getirilebilir. Kanunda yalnızca yönetim kurulu üyelerine genel kurulca belirlenen aylık ücret, huzur hakkı, risturn ve yolluk dışında hiç bir ad altında başkaca ödeme yapılamayacağı öngörülmüştür.
Sonuç itibariyle; mevcut vergi mevzuatımıza göre yapılan teknik hesaplara göre, müdürlere veya yönetim kurulu üyelerine kâr payı ödemesi yerine huzur hakkı ödemesinin şirketler açısından daha avantajlı olduğu görülüyor.
7349 sayılı kanunla 2022 yılının başından itibaren ücret gelirlerinin asgari ücrete isabet eden kısmı gelir vergisi ve damga vergisinden istisna tutulmuştur. Bu durumda huzur hakkı kapsamında yapılacak ödemelerin 2023 yılı için 8.506,80 TL'si gelir vergisi ve damga vergisinden istisna olacaktır.
Huzur Hakkı Ödemesi; 3308 sayılı Kanunun 32. Maddesi gereğince, çıraklık, meslekî ve teknik eğitimi geliştirme ve yaygınlaştırma hizmet ve faaliyetlerinin desteklenmesi kapsamında verilen bir ödenek çeşididir.
Huzur hakkı A.Ş. Yönetim kurulu üyelerine ödenir.
Yargıtay 11'inci Hukuk Dairesi'nin 10 Mayıs 2010 tarihli kararında huzur hakkı "O dönemde çalışan yöneticilerin harcadıkları emek ve mesailerine karşılık, genel kurul kararları ile belirlenen ve yöneticilere genellikle aylık olarak ödenmesi kararlaştırılan bir meblağ" şeklinde açıklanıyor.
Yeni TTK'nın 394. maddesinde ise; ''Yönetim kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşmeyle veya genel kurul ka- rarıyla belirlenmiş olmak şartıyla huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kârdan pay ödenebilir'' şeklinde düzenlenmiştir.
Zira, huzur hakkı alan ortaklar bordrolu personel sayılacaklarsa 3 aylık muhtasar değil aylık muhtasar beyanname vermek zorunda kalacaklardır. Çünkü çalışan sayısının 10'u geçmesi halinde GVK 98. maddeye göre, aylık muhtasar beyanname vermek zorundadırlar.
Huzur hakkı ödemesinde düzenlenecek bordro 700'lü hesaplarda gerçekleştirilir.
c) Yıllara göre ihtiyaç olacak ödemelere ait ödenek taleplerini hazırlamak. ç) Ödeme emri belgelerinin, ilgili mevzuata uygun olarak hazırlanmasını sağlamak. MADDE 6 – (1) Komisyon üyeleri ile teknik ekipte görevlendirilenlere, toplantılara fiilen katılmaları şartıyla ayda ikiden fazla olmamak üzere huzur hakkı ödenir.
Huzur Hakkının Vergilendirmesi
Huzur hakkı, gider olarak gösterilebilen bir ödeme türü olduğu için vergi yönünden bazı avantajlar kazandırabiliyor. Kurumlar vergisi oranı 2021 yılı itibariyle %25'dir. Bunun yanı sıra her kar dağıtımına müteakiben ortaklar tarafından %15 oranında stopaj vergisi ödemesi de yapılır.
Bu noktada ilk defa 2022 yılında uygulanmak üzere getirilen asgari ücrette vergi istisnası uygulaması, şirket ortaklarına legal yoldan para kullanmalarını teminen yapılacak huzur hakkı ödemelerinde vergi avantajı sunmaktadır.
Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı" denildi.
Yine de limited şirket sahipleri kâr dağıtımı yapmak yerine şirketten huzur hakkı ya da düzenli maaş alabilirler. Zaten limited şirkette maaş, kar dağılımı ve huzur hakkı dışında şirketten para çıkarmanız söz konusu değildir.
Huzur hakkı, üst düzey şirket yetkililerinin, müdürlerin ve yönetim kurulu üyelerinin alacakları karara bağlı olarak ortaya çıkabilecek riskli durumlardan korumak adına aldıkları ek maaşa denmektedir.
2.HUZUR HAKKI NEDİR? TTK 394. maddesinde; “yönetim kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşme veya genel kurul kararı ile belirlenmiş olmak şartı ile huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kardan pay ödenebileceği” hüküm altına alınmıştır.
Maaş dışında bazı paralar aldıklarına ilişkin iddiaları da kesin bir dille yalanlayan başkan ve müdüre hanımın ifadelerine ekledikleri ayrıntılı tabloya göre, Başkan T.E'ye toplamda 1 milyon 47 bin 333 TL, Müdür A.Ö'ye ise 965 bin 866 TL maaş ödemesi yapılmış.
Görüldüğü üzere, KoopK.m.14/2'de kooperatif payının devredilebilir olması hususunun vurgulanması ile yetinilmiş, devir şekli (zorunluluğu) öngörülmemiştir. Yani adi yazılı şekilde bile payın devri mümkün olabilir. Noter tarafların devir iradesini kaydetmek ve onaylamakla görevlidir.
“Madde 50- Yönetim kurulu üyeleri, istifa etmek suretiyle her zaman çekilebilirler. Herhangi bir sebeple yönetim kurulu üyeliğinin boşalması halinde, yönetim kurulunca aldıkları oy sırasına göre yedek üyeler çağrılır. Eşit oy alanlar arasında kur'a çekilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri