Satürn, halkalarında gömülü olmayan ve yörüngeleri doğrulanmış 145 uyduya sahiptir (bunlardan sadece 13'ünün çapı 50 kilometreden fazladır) ve ayrıca milyonlarca gömülü küçük uydu ve daha küçük sayısız halka taneciklerini içeren yoğun halkaları vardır.
Doğal uydular
Satürn'ün 53'ü resmi olarak adlandırılmış 145 bilinen uydusu vardır. Kısa bir aradan sonra, yeniden Güneş Sistemi'nin en fazla uyduya sahip gezegeni konumuna geldi.
Gökbilimciler, halkalı gezegen Satürn'ün yörüngesinde dönen 62 yeni doğal uydu keşfetti. Bu keşiften önce, Satürn'ün Uluslararası Astronomi Birliği tarafından tanınan 83 uydusu vardı. Yeni atılım, gezegenin uydu sayısını 145'e çıkarıyor.
Hem Cassini'nin hem de Huygens'in Dünya'ya gönderdiği bilgiler sayesinde Satürn ve uyduları hakkında pek çok şey öğrenildi. Satürn'ün bilinen 62 doğal uydusu var. Bu uyduların en küçüklerinden biri Pan.
Satürn, 79 uyduya sahip olduğu bilinen Jüpiter'i geçerek, en çok uyduya sahip gezegen unvanını eline geçirdi. Yeni keşfedilen uyduların çapları 5 kilometre civarında. Uyduların üçü gezegenin kendi ekseni etrafında dönme yönüyle aynı yönde, 17'si ise ters yönde dönüyor.
İlgili 21 soru bulundu
Jüpiter'in bilinen 95 doğal uydusu vardır (2023 itibarıyla).
Gökbilimciler, Jüpiter'in etrafında 12 yeni uydu keşfetti. Böylece Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeninin çevresindeki uyduların sayısı 92'ye yükseldi. Bu sayı, güneş sistemindeki diğer tüm gezegenlerden daha fazla. Daha önce ilk sırada 83 teyit edilmiş uydusuyla Satürn bulunuyordu.
Büyük gaz devleri, Dünya'nın yörüngesinde dönen ayın boyutlarıyla ölçülebilecek büyüklükte altı adet ay da dahil olmak üzere geniş bir doğal uydular sistemine sahiptir. İç gezegenler olan Merkür ve Venüs'ün hiç doğal uydusu yoktur; Dünya'nın bir büyük ayı (Ay) vardır; ve Mars iki küçük aya sahiptir, Phobos ve Deimos.
Satürn tıpkı Jüpiter gibi bir gaz devidir ve çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşur. Yoğun bir atmosferi vardır.Satürn halkaları ile meşhurdur. Bu gezegen aralarında boşluklar olan 7 tane halkaya sahiptir.Satürn'de 1 gün, 10.7 saat sürer. 1 Satürn yılı, 29 Dünya yılına eşittir.
Satürn, yeni 62 uydusu ile Güneş Sistemi'ndeki en fazla uydusu olan gezegen ünvanına kavuştu.
Satürn, astrolojide disiplin, sorumluluk ve sınırlar gezegeni olarak bilinir. Olgunlaşma, büyüme ve kişisel gelişimle ilgili zorlukları ve engelleri temsil eder.
Titan, Satürn'ün en büyük uydusu ve yoğun bir atmosferi olduğu bilinen tek doğal uydudur. Dünya dışında, yüzeyinde kararlı sıvı bulundurduğu kanıtlanan 2. gök cismi olan Titan'daki büyük su kütleleri gibi görünen okyanusların, metan gazının sıvı hali olduğu görülmüştür. 2012 yılında elde edilen doğal renkli fotoğrafı.
Kütlesi Dünya'nın kütlesinin yirmide biri kadardır. Güneş'e en yakın ikinci gezegendir. Uydusu ve halkası yoktur.
Satürn'ün Uyduları
Satürn'ün 29'u geçici olmak üzere toplam 82 uydusu vardır. Bunların içinde en önemli olanlarından biri Titan'dır. Titan, Satürn'ün en büyük ve Güneş Sisteminin en büyük ikinci uydusudur. Titan, yüzeyinde her türlü sıvının toplandığı Dünya dışında bilinen tek uydudur.
Satürn, Dünya'dan 1.2 milyar kilometre uzaktadır bu da 8 yıllık bir yolculuk demektir.
Jüpiter 1 yıl = 4333 gün. Satürn 1 yıl = 10.755 gün. Uranüs 1 yıl = 30.685 gün.
Güneşe yakınlığına göre gezegenlerin sıralaması;
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Bu şekilde Satürn'ün uydu sayısı 82'ye yükselerek, 79 uyduya sahip Jüpiter'i geride bıraktı. Yeni keşfedilen uyduların 17'sinin, Satürn'ün yörüngesinden ters istikamette hareket ettiği tespit edildi.
Dünyanın ikizi olarak bilinen gezegen Venüs'tür. Özellikle büyüklüğü ve yapısı ile beraber kütlesi açısından dünyayı oldukça yakındır. Ancak güneşi çok fazla yakın olması ile beraber ciddi anlamda bir sıcaklığa sahip olduğunu söylemek mümkün.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Jüpiter veya Erendiz (Müşteri), Güneş Sistemi'nin en büyük gezegenidir. Güneş'ten uzaklığa göre beşinci sırada yer alır. Adını Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğü olan Jüpiter'den alır.
Ganymede, Jüpiter'in doğal uydularından biridir. Jüpiter'in ve aynı zamanda Güneş Sistemi'nin en büyük uydusudur.
Güneş Sistemi içinde en fazla uyduya sahip gezegen olan Jüpiter'in böylelikle toplam uydu sayısı 79'a yükseldi. Dünya'nın bir gezegeni bulunurken, Mars 2, Neptün 14 ve Uranüs de 27 uyduya sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri