2023 GÜNEŞ TUTULMASI TARİHLERİ 2023 yılı güneş tutulması ilk olarak 20 Nisan 2023'te gerçekleşti. İkinci Güneş tutulması ise 14 Ekim 2023'te yaşanacak.
Bu yılın ilk ay tutulması, Türkiye'de 5 Mayıs 2023 tarihinde, Türkiye saatiyle 18.15-22.30 arasında gerçekleşti. Bu yıl gerçekleşecek diğer ay tutulması ise Kandilli Rasathanesi'nin resmi WEB sitesinde yer alan bilgilere göre; 28-29 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleşecek.
Yılın ilk güneş tutulması 20 Nisan 2023 Perşembe günü saat 07.12'de gerçekleşecek, Avustralya, Güneydoğu Asya, Hint ve Pasifik okyanusundan izlenebilecek, ülkemizden izlenemeyecek.
Terazi burcunun 21 derece, 07 dk'sında gerçekleşecek olan Güneş tutulmasına Chiron, Eris ve kuzey ile karşıt açıda olacak.
TERAZİ BURCUNDA HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI | 14 Ekim 2023 - YouTube.
İlgili 20 soru bulundu
25 Ekim 2022 saat 13:48'de Akrep burcunun 2. Derecesinde bir Güneş Tutulması meydana gelecek. Güneş Tutulmaları birer Yeniay'dır ve onlar da Yeniay'lar gibi yeni başlangıçları, bilincimizin yeni durumunu ifade ederler. Yaklaşık 1 ay öncesinden başlar ve sonrasındaki 6 ay süre ile devam ederler.
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) 2022 Yılı Önemli Gök Olayları Yıllığı'nda yer alan parçalı Güneş tutulması, 25 Ekim'de gerçekleşecek. Tutulma, Türkiye saati ile 12.40 ile 15.05 arasında yaşanacak; Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si, Ay tarafından örtülecek. Bu tutulma Türkiye'den de görülebilecek.
Bu yılın ilk güneş tutulması, 29 derece Koç burcunda, 20 Nisan 2023 Perşembe günü gerçekleşecek. Peki güneş tutulması burçları nasıl etkileyecek?
Türkiye saatiyle 15.05'e kadar sürecek Güneş tutulması 12.40'ta başladı. Bugün gerçekleşen ve 'parçalı tutulma' niteliğinde olana tutulma, Avrupa, kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu ve Asya'nın batısından izlenebiliyor. 3 saat sürecek olan tutulma TÜBİTAK'tan canlı yayımlanıyor.
Ay ve Güneş tutulmaları veya evrelerinin depremi tetiklediğine veya yarattığına dair hiçbir bilimsel veri bulunmamaktadır. Bazı Astrologlar tutulmaların depremleri tetiklediğini savunur ancak böyle bir şey bilimsel olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte hiçbir bilimsel dayanağı da yoktur.
29 derece Koç burcunda gerçekleşecek olan Güneş tutulması, saat 06.13'te başlayacak.
2023 yılındaki Güneş tutulması, Türkiye'de tam olarak gözlemlenemeyecek. Türkiye'de bu tutulma kısmi olarak görülebilecek. Güneş tutulması, Türkiye saati ile 20 Nisan 2023'te ve 14 Ekim 2023 tarihinde sabah saatlerinde gerçekleşecek; tutulmanın en yoğun olduğu saatler Türkiye saatiyle 10:51-11:09 arasında olacak.
Neredeyse her iki yılda bir, dünya'nın bir köşesinde tam bir güneş tutulması gerçekleşiyor. Türkiye'de en son tam tutulma 1999'da gerçekleşmişti. Eğer The Washington Post'un aracına bakacak olursak, Türkiye'den izlenebilecek olan bir sonraki tam tutulma, 21 Nisan 2088'de gerçekleşecek.
2023 yılında beklenen Güneş tutulmaları Türkiye'den maalesef tam olarak gözlemlenemeyecek. Türkiye'den bu tutulma kısmi olarak görülebilecek. Güneş tutulması, Türkiye saati ile 20 Nisan 2023'te ve 14 Ekim 2023 tarihinde sabah saatlerinde gerçekleşecek olup tutulmanın en yoğun olduğu saatler 10:51-11:09 arasında olacak.
NASA, "Ay bütünüyle Dünya'nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı Ay'a ulaşır" diye ekliyor. Ancak bu Güneş ışığı Dünya'nın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtreleniyor ve Ay kırmızı görünüyor. Bu nedenle bu olaya "Kanlı Ay Tutulması" da deniliyor.
Güneş, gözlemcilerin dünyanın neresinde bulunduklarına bağlı olarak hilal bir ay gibi görünecek. 20 Nisan ve 14 Ekim 2023 tarihlerinde yaşanacak olan Güneş tutulması "tam güneş tutulması" olarak nitelendiriliyor ancak bu sefer Türkiye'den görmek mümkün olmayacak.
YÜZLERCE ÖĞRENCİ GÜNEŞ TUTULMASINI İZLEDİ
Ardından etkinliğe katılan öğrenciler merkezin tutulma için hazırladığı “Güneş Gözlemcisi” gözlüğü ve teleskopla bu gök olayını gözlemledi. Ülkemizden görülen son 'Tam Güneş Tutulması' 29 Mart 2006'da gerçekleşmişti. Bir sonraki Tam Tutulma 30 Nisan 2060'ta gerçekleşecek.
11 Ağustos 1999 Güneş tutulması tutulma büyüklüğü 1.029 olan toplam güneş tutulması gerçekleşti. Ay Dünya ve Güneş arasında geçtiğinde bir güneş tutulması meydana gelir, böylece dünyadaki bir gözlemcinin güneş diskini tamamen veya kısmen gizler.
Yılın ikinci ve son güneş tutulması 25 Ekim günü gerçekleşecek. Güneş tutulması, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çoğu Avrupa ülkesinden, kuzeydoğu Afrika, Orta Doğu ve Batı Asya'nın bazı bölgelerinde görülecek. Güneş tutulması Türkiye saati ile 12:00 - 12:10'da başlayacak.
GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENECEK Mİ? Parçalı Tutulma; Amerika Kıtası, Atlas Okyanusu, Büyük Okyanus'ta izlenecek. Halkalı Tutulma; Brezilya, Kolombiya, Panama, Kosta Rika, Nikaragua, Honduras, Belize, Meksika'nın doğu ucu, Amerika Birleşik Devletleri'nde izlenecek, ülkemizden ise izlenemeyecektir.
20 Nisan 2023 tarihinde gerçekleşen güneş tutulmasıyla koç, terazi, boğa, balık, başak, ikizler, yengeç, akrep, kova, yay, oğlak burçlarında gözle görülür değişimler meydana gelebilir.
GÜNEŞ TUTULMASININ BURÇLARA ETKİSİ...
Akrep burcunun ilk derecelerinde gezegen yerleşimleri olanlar bu tutulmadan en fazla etki alacak. Öte yandan Boğa, Aslan ve Kova gibi diğer sabit burçlar da etki altında olacaklar. Akrep ve Yükselen Akrep: Tutulma 1. Evinizde gerçekleşiyor.
Güneş tutulması sırasında asla doğrudan güneşe bakmayın (güneşin tam tutulma içinde olduğu çok kısa süre hariç ve o zaman bile dikkatli olun). Doğrudan güneşe bakmak gözlerinizde kalıcı hasara neden olabilir.
Hal böyle olunca vatandaşlar 17 Ağustos 1999 yılında yaşanan Marmara depremini tekrar hatırladı. 17 Ağustos 1999 büyük Marmara depremi öncesi 20. yüzyılın son tam güneş tutulması olmuştu.
Güneş tutulmasını en güvenli izlenme yöntemi, projeksiyondur. Bu yöntem, Güneş görüntüsünün, dürbün, teleskop ya da dip kısmında yaklaşık 1 mm çapında bir delik açılmış bir karton kutu kullanılarak beyaz bir kağıda düşürülmesi ile gerçekleştirilebilir. Güneş'in bu şekilde yansıtılmış görüntüsü güvenle izlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri