Kocanın borcundan dolayı haciz gelmesi eşi etkilemeyen bir durumdur. Gelen haciz kocanın maaşına olurken evin borçlu olmayan eş üzerine olması durumunda eve haciz gelmesi söz konusu olmaz.
Banka 90 gün içerisinde borcun ödenmesini talep eder. Bu süre içerisinde borç ödenmezse haciz başlatılır. Haciz kişi belirli bir sigorta kurumuna ya da belirli bir maaşı alıyorsa ilk olarak maaşına haciz gelir. Yeterli olmadığı takdirde evine haciz işlemi uygulanır.
Ancak 05.04.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İcra ve İflas Kanunu'na “Konutta Haciz” başlıklı madde eklenerek hakim kararı olmaksızın konutlarda haciz işleminin yapılamayacağı düzenlenmiştir.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
İcra takibi kapsamında başlatılacak olan haciz işlemlerinde öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresine hacze gidilmektedir. Eğer borçlunun kayıtlı adresi ailesi ile birlikte yaşadığı ev ise bu eve icra dosyası kapsamında hacze gidilmesi mümkündür.
İlgili 15 soru bulundu
Avukatın haciz mahallinde bulunması yetkili icra memurunun ve konut/işyerinde borçlunun iznine tabidir. Borçlunun muvafakati olmadan, tek başına icra memurunun yönlendirmesi ve izni ile avukatın konuta/işyerine girmesi mümkün değildir.
İcra dairesi adresinize borç miktarını gösterir bir tebligat gönderir ve sizi borcu ödemeye davet eder. Gerçekten bir borcunuz varsa derhal ödemeniz sizin lehinizedir. Şayet bir borcunuz yoksa ya da tebligatta yazıldığı kadar değilse borca yani adresinize gönderilen ödeme emrine itiraz etmeniz gerekir.
Borçlu ile birlikte yaşayanlar için gerekli olan buzdolabı, çamaşır makinası, televizyon, koltuk takımı, ütü, fırın, halı, bulaşık makinası gibi eşyalar haczedilemez. Bu eşyalardan evde birden fazla olması halinde ise bunlar haczedilebilecektir. Konu ile ilgili Yargıtay kararı paylaşılmıştır.
Örneğin, bir evin mutfağında bulunması gereken tencere, tabak, ocak, fırın gibi eşyalar veya evde bulunan yatak, yorgan, masa, sandalye, koltuk, halı, perde, buzdolabı, televizyon, bilgisayar gibi eşyalar bir adet olduğu sürece ve değeri fahiş olmadığı sürece haczedilemez.
Haciz memuru, haciz işlemlerini başlatmak için eve geldiğinde borçlu olan kişi evde değilse birçok eşyayı kişiye ait olarak alma hakkı bulunur. Bu yüzden haciz memuru evde olduğu zaman kişinin de evde olması yalnızca kendi eşyalarının götürülmesi amacıyla daha doğru olur.
Mal varlığı olmayan bir kişiye de haciz gelebilir. Ancak, mal varlığı olmayan kişinin haciz işlemi tabi olacak bir varlığı olmadığı için gelirlerine yönelik haciz uygulanır. Ev, araba ya da arsa gibi hiçbir mal varlığı olmayan borçlunun haciz kararı ile aylık maaşına haciz işlemi uygulanabilir.
Örneğin borçlunun evinde gerçekleştirilen haciz işlemi sırasında, evde bulunan buzdolabı, koltuk takımı, yemek masası gibi eşyalar haczedilemez. Ancak söz konusu bu eşyalardan iki tane varsa örneğin iki tane buzdolabı varsa bunlardan biri haczedilebilir.
HALİNE MÜNASİP TEK EV HACZEDİLEMEZ. #İCRA #AVUKAT #EV # HACİZ - YouTube. Bir tane evi bulunan kişilerin evi, İcra ve İflas Kanunu m.82 kapsamında haczedilemeyecektir. KANALIMIZA ABONE OLMAYI VE VİDEOLARI BEĞENMEYİ UNUTMAYIN.
Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir.
Tabi ki, yapılabilir.Yapılmaması için hukuka aykırı bir durum yok. yapılabilir, İİK m78 vd. maddelerde gerek Yargıtay kararlarında yapılmamasına dair herhangi bir hukuka aykırı engel teşkil edecek bir husus söz konusu değildir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
İcra memuru haczi kendi yapabileceği gibi yardımcı veya katiplerinden birine de yaptırabilir. Borçlu haciz sırasında malın bulunduğu yerde bulunmaz ve hemen bulundurulması mümkün olmazsa haciz, gıyabında yapılır. Talep vukuunda borçlu kilitli yerleri ve dolapları açmağa vesair eşyayı göstermeğe mecburdur.
Çoğunlukla icra takibi ve haciz işlemleri muhatabı olan kişiler, eve hacze gelen memurlara zorluk çıkarabilir. Ancak icra memurları, evdeki tüm çekmecelere bakmaya, çilingirle kapıyı açmaya ve haciz işlemlerini gerçekleştirmeye hakkı vardır.
İcralık oldum ne yapmalıyım diye düşünenler, mutlak surette hukuk bürosu ile iletişime geçmeli ve borcun ödenmesi konusunda anlaşma yolları aramalıdırlar. Bilhassa, borcun aylık taksitlerle ödenmesi yönünde bir talep iletildiğinde tarafların anlaşması için elverişli bir zemin oluşacaktır.
Alacaklı icra dosyasını güncel tutarak borcun ödenmesini sağlamak amacıyla icra takibini devam ettirebilir. 5 yıl süresince ödeme yapılmaması durumunda alacaklı mahkemeden icra takibinin devam etmesi için talepte bulunabilir. Mahkeme borçlunun mali durumunu değerlendirerek çeşitli icra işlemlerine karar verebilir.
Haciz işlemi, borçlunun borcunu tamamen ödemesi veya mahkeme kararıyla kaldırılabilir. Haciz işleminin kaldırılması için alacaklının talebi üzerine mahkeme kararı gereklidir. Borçlunun alacağını tamamen ödemesi durumunda, alacaklı veya icra dairesi bu durumu mahkemeye bildirerek haczi kaldırabilir.
Dolayısıyla, konut olmayan bir yerde haciz yapılabilmesi için, mahkemeden onay alınmasına gerek yoktur. Buna göre, icra müdürü haciz talep edilen yerin konut olup olmadığını tespit etmelidir. Bu yerin konut olduğu kanısına varacak olursa, bu yerde haciz yapılmasına karar verir.
Borç verdiğimiz bir kişi borcunu ödemiyorsa mahkemeye başvuru yapma hakkınız bulunmaktadır. Bununla birlikte İcra İflas Hukukunda düzenlenen icra takibi yoluyla da alacağınızı talep edebilirsiniz.
İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
Başvurunun icranın durdurulması (tehir-i icra) talepli olarak yapılması gerekir. Kural olarak borçlu tarafından teminat gösterilmesi gerekir. Borçlunun icra müdürlüğüne başvurarak icranın durdurulması hakkında bir karar getirilinceye kadar kendisine uygun bir süre verilmesini istemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri