Dimağ sözcüğü Türk Dil Kurumuna göre beyin anlamına gelir. Beyin anlamına gelen "dimağ" kelimesine örnek olarak da "Genç dimağlar geleceğimizin teminatıdır." cümlesi verilebilir.
Dimağ TDK kelime anlamı hakkında detaylar. Dimağ kelime kelimesi Arapçadan Türkçeye yerleşmiş sözcüklerden biridir. TDK üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin anlamı, 'Beyin ya da bilinç' biçiminde ifade ediliyor.
Dimağ kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı dimāġ şeklindedir.
aklı durmak, o an bilememek. karşılaşılan durumun yarattığı şok etkisiyle beynin kısa devre yapması, aklın devre dışı kalması ve bilincin çökmesidir.
Dimağ sözcüğü Türk Dil Kurumuna göre beyin anlamına gelir.
Beyin anlamına gelen "dimağ" kelimesine örnek olarak da "Genç dimağlar geleceğimizin teminatıdır." cümlesi verilebilir.
İlgili 45 soru bulundu
(DS. 1993: 4145), dımbız (DS. IV 1993: 1459), gaban (II) Yaban domuzu.
"mi" soru edatı her zaman ayrı yazılır. Kendinden önce gelen sözcüğün son hecesindeki ünlüye uyarak "mı, mi, mu, mü" biçimlerini alır. Bu kelime genellikle deydi mi?, değdimi? şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Türk Dil Kurumu açısından baktığımız zaman bu kelimenin Türkçe karşılığı, 'Bilinmeyen, bilinmedik' şeklinde öne çıkıyor.
Soyut, varlığı duyu organları algılanamayan, somut karşıtı. Soyut sanat, biçimler ve renklerin, temsili olmayan veya öznel kullanımı ile yapılan sanat.
saf, kirlenmemiş, her türlü bilgiye açık zihin. cümlede genellikle çoğul haliyle *; 'çocuklar' veya 'ergenler' anlamında kullanılır.
Kelime Anlamı: Müphem kelimesi, anlaşılması zor, belirsiz veya açık olmayan bir şeyi ifade eder. Genellikle net olmayan veya anlamı belirsiz olan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.
La eki ve Kayd kelimelerinden oluşturulmuş olan lakayt kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Arapçada ''la'' olumsuzluk eki olarak kullanılır ve -sız - siz anlamına gelir. Lakayt kelimesinin ilk anlamı da kayda değer olmayan, kayıtsız, ilgisiz demektir.
Yaygın soyut isimler
Bazı sözcük gruplarında sıklıkla veya her zaman soyut isimlere rastlanır. Bu sözcük gruplarının başlıcaları şunlardır: Duygular: sevgi, nefret, kızgınlık, gurur vs.
Eğer kavram, bir oluş tarzını işaret ediyorsa, buna soyut kavram denir; güzellik, yiğitlik, insanlık, yaşlılık, öğretmenlik gibi.
Soyut düşünme, simgesel ve kavramsal düşünebilme yeterliği olarak tanımlanır. Soyut düşünme, görüşler, simgeler ve elle tutulamaz, gözle görülemez öğelerle ilintili iken; somut düşünme, beş duyumuzla algılanabilen nesnelerle ilintilidir.
Sözlükte “yükseğe çıkmak, yüksekten bakmak; kontrol etmek” anlamındaki işrâf masdarından türeyen müşrif kelimesi, devletin askerî ve adlî alanları dışında her türlü malî işlerini ve hesaplarını kontrol eden denetçi ve müfettişleri ifade eder.
(ﻣﺮﺗﺴﻢ) sıf. (Ar. resm “resmini yapmak, resimlemek”ten irtisām > mürtesim) [Türkçe'de türetilmiştir] Resmedilen, mürtesem. Mürtesimat (ﻣﺮﺗﺴﻤﺎﺕ) i. (Ar. çoğul eki -āt ile) Resmedilen, görünür şekilde ortaya çıkan şeyler: Şemse duhûl eyledi zerrelerden cümlesi / Asla rücû eyledi mürtesimât-ı fürû (Bayburtlu Zihni).
- Bir kimsenin layık olduğu ceza ya da ödül. - Hak etmiş, hak kazanmış ve layık. Daha çok eski yıllarda oldukça fazla kullanılan ve duyulan kelime olan müstehak kelimesi günümüzde halen aktifliğini korumaktadır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Darbuka veya dümbelek, özellikle Orta Doğu'da ve Balkanlarda kullanılan vurmalı bir çalgıdır. Darbukada düm ve tek olarak adlandırılan iki ses vardır: İlk ses, ritmin temelini sağlar ve aletin ortasına vurularak sağlanır, ikinci ses daha çok süsleme ve doğaçlama için kullanılır.
çukurova yöresinde domuzun dişisine verilen ad.
Çöçelenmek - Boşa vakit geçirmek. Dangadak - Aniden. Dastar - Sofra bezi. Dıvrak - Yakışıklı
Ateş Unsurunun Soyut Kavram Olarak Kullanımı
Bazen soyut ve somut kavramlar yan yana getirilerek bazı beyitlerde teşhis sanatı kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri