*
Üre ve DAP gübre çeşitleri bakımından birçok seçeneği bulabilmek mümkündür. Tarım Kredi gübre fiyatları 2024 yılında bazı ürünler için şu şekildedir: Tarım Kredi 1 Ton Üre Gübre Fiyatı: 14.300 TL.
Gübre fiyatlarındaki artışlara karşı piyasayı regüle eden Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, çiftçilerin yanında olduğunu ve ülkenin gıda güvenliğine verdiği önemi göstermek üzere kimyevi gübrelerde ton başına 1.100 TL'ye varan indirim yaptı.
Kilogram olarak ambalajlarda satışa sunulan DAP gübreleri kilosuna göre farklılık gösterir. Cimri.com'dan alınan verilere göre DAP gübreleri fiyatları 15,90 TL'dan başladığı ifade edilir.
Gübre fiyatları neden artıyor? Son bir yılda dünyada gübre sektöründeki arz talep dengesinin bozulması, hammadde fiyat artışları, tedarik maliyeti ve sevk sorunları, ihracat yasakları gibi sebeplerin gübre fiyatlarını artırdığı belirtiliyor.
İlgili 18 soru bulundu
Bu kapsamda, 14 Şubat 2022 itibarıyla kimyevi gübrelerde yüzde 30'a varan indirimler yapılmış olup, üre gübresi 9 bin 200 lira, 20.20.0 gübresi 6 bin 100 lira ve çay gübresi 7 bin 500 liradan satılacaktır.
Türkiye'de gübre kullanımının 2022'de yüzde 15 civarında azaldığı tahmin ediliyor.
Yani dekar başına 6.6 kilo dap gübre atmanız gerekiyor. Kaç dekar alan gübrelenecekse, dekar başı gübre miktarını bu sayıyla çarpmanız yeterli oluyor. Örneğin, 2 dekar alan için 2 x 6.6 = 13.2 kilogram gübre almalısınız. Taban gübreleme için bölgede alınabilen ürün ve ürünün miktarı da önem taşıyor.
TON FİYATIDIR. TORBA FİYATI :₺700.
DAP gübresinin meyve ağaçlarında kışın şiddetine göre şubat ve mart aylarında, ilkbaharda ekilecek bitkilerde ise ekimden hemen önce ve genellikle 10-15 cm derinliğe gömülmesi uygundur.
Tarım Kredi Kooperatifi Gübre Fiyatları:
Tarım Kredi Üre Gübre (1 Ton) Fiyatı: 14.300 TL.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü'nce, "14 Şubat 2022 tarihi itibariyle kimyevi gübrelerde yüzde 30'a varan indirimler yapılmış olup, ÜRE gübresi 9 bin 200 TL, 20.20.0 gübresi 6 bin 100 TL ve çay gübresi ise 7 bin 500 TL'den satılacaktır" açıklaması yapıldı.
Azotlu gübre olarak Üre gübresi kullanılacaksa; toprak analizi sonucunda çıkan saf madde miktarı, 2,2 sayısıyla çarpılır. Örnek olarak, yapılan toprak analizi sonucu gerekli azot miktarı saf madde olarak 5 kg ise, kullanılacak üre gübre miktarı 5 x 2,2 = 11 kg / dekardır. Yani dekara 11 kg üre gübre atılmalıdır.
Aynı şartlara tabi tutulmasına rağmen boyu ve yetişmesi diğerlerine göre büyük oranda geri kalmıştır. Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Diamonyum Fosfat (DAP) Fosfor ve Azot gibi iki önemli bitki besin elementini bir arada kapsayan KOMPOZE bir gübredir. 100 kg içerisinde 18 kg Azota karşılık 46 kg Fosforpentaoksit (P205) bulunmaktadır. Bu sebeple daha ziyade Fosforlu bir gübre olarak kullanılmaktadır.
En çok kullanılan taban gübreleri 20-20-0 gübresi, organomineral gübre ve DAP (Diamonyum Fosfat) gübresidir. Azotlu gübreler (Nitrat bazlı gübreler, Avrupa ve Türkiye'de en yaygın kullanılan taban gübrelerdir.)
Özellikle buğday, arpa, çeltik, turunçgiller, şeker pancarı, fındık, ayçiçeği, ceviz, kıvırcık, marul, patates, lahana, karpuz, kavun üretiminde sıklıkla bu tür gübre tercih edilir.
Çiçeklenmeyi sağlayarak dane ve meyve tutumunu artırır. Fosfor noksanlığında ürün miktarı ve kalitesinde düşüş meydana gelir. Ekim/dikim ile birlikte ya da öncesinde, tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır.
Kullanılacak Azotlu Gübre miktarı= Analiz ile bulunan Organik Madde Değeri x 3,0 Raporda verilmesi gerekli azot miktarı saf madde olarak 9 kg ise; Kullanılacak Amonyum Nitratlı Gübre miktarı= 9 x 3,0 = 27 kg Amonyum Nitrat (%33 lük) / 1 dekar (1dönüm) araziye verilmelidir.
Bereket istenen topraklarda sıklıkla kullanılıyor. Kolay depolanabilmesi ve yüksek etki göstermesi ile tanınıyor. İçeriğindeki fosfor ve azot sayesinde, ekinlere hem azot hem de fosfor desteği veren dap gübresi, büyüme için temel gereksinim olan bu maddeleri karşıladığı için tercih ediliyor.
Dengeli gübreleme yapmak için ideal bir ürün olan 15.15.15 + ZN gübresi mahsulde verime etki etmektedir. Asıl faydası ise kalite üzerine olmaktadır. İçeriğinde bulunan potasyum sayesinde özellikle üründe kalite artar. Gübre bileşimine ilave edilen çinko, çimlenme hızlı kök oluşumu ve büyüme üzerine etkilidir.
Gübretaş hisseleri, 18 Aralık Pazartesi günü şirket tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamayla düşüşe geçti. Söz konusu açıklamada, şirketin bedelsiz sermaye artırımı başvurusunun Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından reddedildiği duyuruldu.
Bitkilere kış gübresi atılma zamanı, gübre çeşidi tarım ürününe göre değişir. Örneğin; fındık gibi bitkilerde kışa girerken Kasım ayında veya Şubat ayında gübreleme yapılır. Gübreleme işlemlerinde; kireç, fosforlu gübre, çiftlik gübresi gibi farklı türler kullanılabilir.
4 Aralık 2023 tarihinde tarihi zirvesi olan 405 liraya yükselen Gübre Fabrikaları hissesi dün günü yüzde 9.96 oranında düşüşle 172,60 liradan tamamladı. Böylece hisse tarihi zirvesinden yüzde 57 oranında uzaklaşmış oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri