2024 yılında aylık toplu sözleşme ikramiyesi tutarı Sendika üyelerine ödenecek toplu sözleşme ikramiyeleri %2 barajını aşan sendikalar için 531,72 TL, %2 barajının altında kalan sendikalar için 188,02 TL olarak belirlenmiştir.
İmza altına alınan sözleşmenin 23.maddesi ile; bugüne kadar tüm sendika üyelerine 3 ayda bir ödenen 135 TL, “Toplu Sözleşme İkramiyesi” Ocak 2022 itibariyle 400 TL çıkarılmıştır. Bu ikramiyeyi, örgütlendiği iş kolunda üye sayısı %1'in üzerinde olan sendika üyeleri alabilecektir.
Sendika ikramiyesinin tutarı, her yıl değişkenlik göstermekle birlikte sendika toplu sözleşme ikramiyesi 2024 yılı için %2 barajının üzerindeki sendikalar için 531,72 TL, %2 barajının altındaki sendikalar için 188,02 TL'dir.
Buna göre; aylık ve ücretleri peşin ödenen kamu personeli aylık ve ücret ödemelerinin her ayın 15'inde, aylık ve ücretleri çalışıldıktan sonra ödenen işçilerin aylık ve ücret ödemelerinin ise her ayın 14'ünde yapılması gerekmektedir.
7429 sayılı yasa ile getirilen, üye sayısı çalışan sayısının yüzde 2'sini sağlayan sendikalara daha çok devlet katkısı verilmesine ilişkin madde Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Gerekçeli karar 5 Mart 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.
İlgili 40 soru bulundu
Yüzde 2'den büyük bir sendikaya üye olan kamu personeli ise her ay 707* maaş katsayısı tutarında aylık toplu sözleşme desteği alacaktır. Aylık katsayı 2024 yılında 0,760871 olduğu için toplu sözleşme ikramiyesi tutarı aylık 537 lira olacaktır.
Bu tavan kanunda " İşçi sendikasına işçinin ödeyeceği aylık üyelik aidatı tutarı, bir günlük çıplak ücretini geçemez." ( S.K.m.23/2) şeklinde tespit edilmiştir.
Aidatların sendika hesabına yatırılması MADDE 9 –(1) Üyelik ve dayanışma aidatları, yetkili işçi sendikasının işverene yazılı başvurusu üzerine, işçinin ücretinden kesilerek ilgili sendikaya ödenir.
Kurum içerisinde Sendika üyeliği olan çalışanlar için Sendika Kesintisi uygulanmaktadır ve bu kesinti personel bordrosunda görünmektedir. Sendika Kesintisi tanımını yapmak için genel perspektifte Kurum/İşyeri Bordro Hesaplama Tanımları içerisinde gelen ekranda Ek Kesinti seçilmelidir.
Buna göre kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte 2119 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenir.
Dönem Toplu Sözleşme'de 'toplu sözleşme ikramiyesinin aylık 538 TL olarak ödenmesini yetkili konfederasyon olarak sağlamıştık. Aynı kanuni düzenlemede, kamu görevlisi sayısının yüzde 2'sini üye kaydedemeyen sendikaların üyelerine ise 3 ayda bir 570 TL tutarında 'toplu sözleşme desteği' ödenmesi hüküm altına alınmıştı.
Sendika aidatının, işverenler tarafından gider yazılabilmesi için, aidatın ilgili bulunduğu yılda sendikaya ödenmesi gerekir. İlgili bulunduğu yılda ödenmeyen sendika aidatları, daha sonraki yıllara ait ticari kazancın tespitinde gider olarak nazara alınmayacaktır.
MEMUR-SEN VE KAMU-SEN'E YARGIDAN TOKAT GİBİ KARAR
Karar uyarınca hangi sendikaya üye olursa olsun sendikali tüm memurlar Ocak 2021'den itibaren 3 ayda bir 400 TL alacak. Bu karar tüm memurlara hayırlı, sarı ve yandaş sendikaların da kulaklarına küpe olsun.
Yetkili sendika olabilmek için sendikanın iki barajı aşması gerekir. İlk baraj işkolundadır. Sendikanın, kurulu bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin en az % 1'ini üye yapmış olması gerekir. İkinci baraj işçinin çalıştığı işyerindedir.
Kamu işçilerine, taşerondan kadroya geçirilenler dahil, 6772 Kanun kapsamında yılda 2 kez yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı her yıl 4 kez (13 günlük ücret tutarı) ilave tediye (ikramiye) ödenmektedir. İlave tediye ödemeleri her yılın Ocak ve Aralık ayları ile Ramazan ve Kurban Bayramı arifesinde yapılmaktadır.
Yüksek enflasyon nedeniyle memur maaşlarındaki artış yetersiz bulundu, ancak kamu dışındaki sektörler için en düşük memur maaşı bile adeta "yüksek" kaldı. Sendikalı olan sektörlerde belli bir artış oranı yakalanabilirken sendikalı çalışmayan milyonlar için asgari ücret artık ortalama ücrete dönüşmüş durumda.
Zam Oranı Hesaplaması Zam oranı, bir ürün veya hizmete yapılan zammın arttırılmış fiyatın normal fiyata oranını ifade eder. Hesaplama için artırılmış fiyat normal fiyata bölünüp ve 100 ile çarpılır. Ardından 100 çıkarılarak artış oranı yüzdesi sonucuna ulaşılır.
Bundan hareketle 2024 yılı Ocak ayından itibaren 537.97 ₺ olarak maaşlara yansıtılacak, brüt gelirden üye olduğunuz sendikaya göre değişecek oranda (genellikle %0.5) Sendika Kesintisi yapılacaktır.
Sendika üyeliği ile ilgili işlemlere e-Hizmetler sayfasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sunmuş olduğu hizmetlerin altında yer alan İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri bağlantısı ile ulaşılacaktır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete kararına göre, kamuda çalışan işçilere 2024 yılı ilave tediye ödemelerinin birinci yarısı bugün, ikinci yarısı ise 5 Nisan'da yapılacak. Yeraltı maden işçilerine ise bu yıl ayrıca yapılacak ilave tediyenin tamamı 23 Aralık 2024 tarihinde ödenecek.
Sonuç itibariyle, taraf olduğu toplu iş sözleşmesi devam ederken sendikadan istifa eden işçi, hak kaybına uğrayacaktır. Hem dahil olduğu toplu iş sözleşmenin avantajlarını yitirecek hem de Yüksek Hakem Kurulu kararlarından faydalanamayacaktır.
(4) Yukarıdaki hükümlere göre ödenmesi gereken aidatı kesmeyen veya kesmesine rağmen bir ay içinde ilgili işçi sendikasına ödemeyen işveren, bildirim şartı aranmaksızın aidat miktarını bankalarca işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiziyle birlikte ödemekle yükümlüdür.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre sendikalar “İşçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az 7 işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip ...
Kanun ve tüzük içeriğinde yer alan düzenlemelerde aidat tutarının net ücret üzerinden belirleneceğine dair açık bir hüküm yer almadığından, işverence brüt ücret üzerinden kesinti yapılmasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır. Diğer taraftan, iş hukukunda asıl olan ücretin brüt tutar üzerinden belirlenmesidir.
serbestçe çekilebilir. Üyelikten çekilme, çekilmek isteyen kamu görevlisi tarafından, üç nüsha olarak doldurulup imzalanan üyelikten çekilme bildiriminin kurumuna verilmesi ile gerçekleşir. Kurum görevlisi, kayıt numarası ile tarih verilen çekilme bildiriminin bir suretini derhal üyeye vermek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri