Kalp kırmak deyimi, başka insanları çeşitli sebeplerden ötürü üzmek ve manevi olarak incitmek anlamlarını ifade etmektedir.
Kalp kırmak deyimi soyut olan bir konunun önemini göstermek için söylenen ve kalp kırmak şeklinde somutlaştırılan bir deyimdir.
Kalbini kırmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
İncitmek, küstürecek kadar üzmek, gönlünü kırmak, gücendirmek.
[1] Çok üzmek, kırmak. [2] Kaba söz ve davranışlarla üzmek.
Gönül kırmak (yıkmak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birini çok üzecek, gücendirecek davranışta bulunmak.“Gönül kırmakta üstüne yoktur onun.”
İlgili 35 soru bulundu
Gönül almak, kişinin herhangi bir nedenden dolayı kalbini kırdığı kişiden özür dilemesi ve kendisini o kişiye affettirmesi demektir. Gönül okşamak şeklinde de kullanılan bu deyim, hem kızgın hem de kırgın insanlara hitaben söylenir.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
Kalp Allah'ın evidir. Kalp Kırmak Kâbe'yi 70 kere yıkmaktan daha günahtır | Hayati İnanç - YouTube.
Kalp Kalbe Karşıdır Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: sevgi karşılıklıdır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Kalp (kalbini) kazanmak (fethetmek) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Yüreği sızlamak deyimi acı hissetmek şeklinde ifade edilmesi çok üzülmesi anlamında kullanılan deyimlerden birisidir.
Büyük zatlar, (Tek bir kalb kırmak, kazanılan bütün sevabları yok eder) buyuruyorlar. Büyük günahlar, çoğaldıkça, birçok sevabımızı alıp götürür. Dinimizde günahtan kaçmak, sevab kazanmaktan önce gelir. Bir farzı işlerken haram da işlenecekse, o farz yapılmaz, tehir edilir.
Mecaz Anlam: ''Kalp kırmak'' ve ''Kırılmak'' şeklinde kullanılır. Kelime, mecazen belli bir olay ya da davranış üzerine üzülmek anlamında kullanılır.
Vücut organlarının isimlerini esas alan deyimlere, dilbilimde somatik deyimler denilmektedir. Somatik deyimler arasında 'kalp' sözcüğü de bulunmaktadır.
Kalbin kalbe karşı olması demek iki tarafın da benzer duyguları paylaşılması anlamına gelir. 1- Kalbe kalbe karşıymış, ben de tam seni düşünüyordum. 2- Kalp kalbe karşıdır derlerdi de inanmazdım.
Bu atasözü, hayatın ne kadar değişken olduğunu ve kimse için her şeyin her zaman aynı kalmayacağını ifade eder. Bugün iyi durumda olan bir kişi yarın zor durumda olabilir, ve bugün zor durumda olan bir kişi yarın iyi durumda olabilir.
Kalpten kalbe yol vardır atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisidir.
Kalp; Yüce Allah'ın evi olduğundan kalp kıranlar Yüce Allah'ı üzdüklerini düşünerek, kalbini kırdığı kişiden özür dilemeli, kalbi kırılan kişi de özrü kabul etmelidir. Kırılan kalpler yapmacık özürlerle, tamam efendim sözcükleriyle tamir edilemezler.
Peygamber Efendimiz aleyhisselam “Kim birinin kalbini kırıp, onu ağlatırsa; o kişinin bedduasından sakınsın. Çünkü gözyaşı yere düşmeden ne dilerse olur.” buyurmuştur.
Kırık Kalp Sendromunun tedavisinde ilaç kullanımı ve/veya yaşam değişiklikleri önerilmektedir. İlaç Tedavisi: Kan basıncı problemleri, kan pıhtılarını önlemek ve stres hormonlarının düzenlenmesi için çeşitli ilaçlar verilebilmektedir. Bu tedavi kalp işlevselliğini eskisi gibi yerine getirebildiğinde tamamlanır.
"Saçını süpürge etmek" deyimi, bir kişinin bir iş için çok çaba sarf ettiğini, o iş uğruna büyük zahmetlere katlandığını veya çok uğraştığını anlatan bir ifadedir. Bu deyim genellikle fedakarlık gerektiren durumlar için kullanılır ve kişinin adeta her şeyini, en önemli varlıklarını bile o işe adadığını vurgular.
Dudak bükmek, duyulan bir sözü ya da şahit olunan bir hareketi beğenmediğini belli edecek şekilde davranmak anlamına gelir. Beklenen etkiyi yaratmayan ve kişiyi hayal kırıklığına uğratan her durum ve olay için de aynı deyim kullanılır.
Gözünü dört açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir hileye düşmemek, aldanmamak için çok dikkatli olmak.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. (birinin) gönlünü hoş etmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Canı sıkılmak deyimi iki farklı duyguyu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Deyimin ilk anlamı bir meşgale ile uğraşmamak ve boş kalmaktır. Sinirlenmek ve hüzünlenmek anlamında da kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri