Kuzey Yarımkürede, 21 Aralık'ta en uzun gece yaşanır. 23 Aralık itibariyle geceler kısalır, gündüler ise uzar. Türkiye'de 21 Aralık'ta, ülkenin Kuzey'indeki Sinop'ta 15 saat 6 dakikayla en uzun gece olacak. En kısa gece ise 14 saat ile Hatay'da yaşanacak.
2021 yılında 21 Aralık Salı günü yaşanacak en uzun gece ortalama 14 saat 12 dakika sürecek. Yarından itibaren geceler kısalmaya başlayacak ve gündüz süreleri uzamaya başlayacak. 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece ise kuzey bölgesinin en ucunda yer alan Sinop'ta yaşanacak.
Kuzey yarım kürede gölgelerin en uzun olduğu gündür. 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece ise 15 saat 6 dakika ile Kuzey'deki Sinop'ta yaşanıyor. En kısa gece ise 14 saat ile Güney'deki Hatay'da olacak. En uzun gecenin yaşandığı gün, gündönümü olarak adlandırılır.
21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece ise Kuzey'deki Sinop'ta yaşanacak. En uzun gecenin yaşanacağı Sinop'ta gece süresi 15 saat 6 dakika, Gündüz süresi ise 8 saat 54 dakika olacak. 21 Aralık Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kış başlangıcıdır.
Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır. 21 Aralık günü yılın en kısa günü ve bu gece ise yılın en uzun gecesi yaşanacak. Bilimsel olarak da kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen 21 Aralık tarihinde, yılın en kısa günü ve en uzun gecesi yaşanıyor.
İlgili 15 soru bulundu
21 Aralık tarihinde güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla gelir. Bu tarihten itibaren geceler kısalır ve gündüzler uzamaya başlar. Bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder. 21 Aralık tarihinden sonra günler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlayacak.
Her yıl kuzey yarımkürede kış gündönümü olarak gerçekleşen 21 Aralık aynı zamanda yılın en uzun gecesi oluyor. Güneş ışıklarının Oğlak Dönencesi'nde dik olarak geldiği günde en uzun gece yaşanırken bu tarih bazı ülkelerde kışın başlangıcı bazı ülkelerde ise kışın ortası olarak kabul ediliyor.
Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar. İstanbul'da 21 Aralık'ta güneş 08:27'de doğacak, 17:40'da ise batacak. Gece süresi 14 saat 47 dakika, gündüz süresi de 9 saat 13 dakika olacak.
21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks tarihleri, 21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine de solstis (gündönümü) tarihleri olarak adlandırılır. Ülkemizde 21 Aralık gecesi yani bugün yaşanacak en uzun gece 15 saat 6 dakika ile Kuzey'deki Sinop'ta gerçekleşecek.
21 Aralık tarihinde güneş ışınları Oğlak dönencesine dik gelir. Bu tarihte Kuzey Yarım kürede en uzun gece yaşanırken Güney Yarımkürede en uzun gündüz yaşanır. Bu tarihten sonra ise Kuzey Yarım kürede günler uzamaya, Güney Yarım kürede ise kısalmaya başlar.
Yılda iki kez gerçekleşen gündönümü 21 Aralık'ta kış gündönümü olarak yaşanıyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlayacak.
Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.
Londra'daki Greenwich Gözlemevi'nde ölçüm yapıyorsanız en kısa gün 7 saat 49 dakika 43 saniyedir. Yani gün ışığı süresi yazın en uzun günün yarısından daha azdır. Kuzey Kutbu'na yaklaştıkça bu süre daha da kısalır.
21 Aralık tarihinde güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik gelmesi nedeniyle günler bu tarihten itibaren uzamaya başlar. 21 Haziran'a kadar devam eden bu süreçte gündüzler daha uzun sürer.
Kuzey yarım kürede gölgelerin en uzun olduğu gündür. 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece ise 15 saat 6 dakika ile Kuzey'deki Sinop'ta yaşanıyor. En kısa gece ise 14 saat ile Güney'deki Hatay'da olacak. En uzun gecenin yaşandığı gün, gündönümü olarak adlandırılır.
Bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder. 21 Aralık tarihinden sonra günler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlayacak.
Kış gündönümünde (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışıkları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler uzamaya, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır.
21 Aralık'ta Türkiye'de en uzun gece yaşanmaktadır. Kış gündönümü olarak kabul edilen 21 Aralık itibariyle geceler kısalmaya başlar, gündüzler uzar.
Kuzey yarım kürede Oğlak dönencesine güne ışıklarının dik geldiği 21 Aralık'ta en uzun gece yaşanacak. Ülkemizde en uzun gece ise Kuzey'deki Sinop'ta yaşanacak. Şurada Paylaş! 21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.
21 Haziran yaz gündönümünde güneş ışınları, kuzey yarım küredeki Yengeç dönencesine dünyanın ekseni nedeniyle dik gelir. Bundan dolayı, bu tarihte kuzey yarımkürede gündüzler artık kısalmaya ve geceler uzamaya başlar. Güney yarım kürede ise bunun tam tersi geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar.
21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak Dönencesine dik gelir. Buna bağlı olarak: Kuzey yarımkürede kış mevsimi güney yarımkürede ise yaz mevsimi yaşanır. Bir noktanın güneyine doğru gidildikçe gündüzlerin süresi artar gecelerin süresi ise kısalır.
Cevap: 21 Aralık' Kuzey Yarım Küre için en kısa gündüzdür. 21 Aralık'tan sonra günler uzar. Uzama süresi değişir bazı günler 1 dakika bazı günler 2 dakika uzar.
21 Aralık, tüm dünyada kışın başlangıcı olarak kabul edilir. Dünya, Güneş etrafındaki turunu 365 gün 6 saatte tamamladığı için kış gündönümü bazı yıllar 21 Aralık'a, bazen de 22 Aralık'a denk gelir ama çoğunlukla bu ekinoks tarihi 21 Aralık olarak kabul edilir.
Türkiye'de 21 Haziran tarihinde en uzun gündüz Sinop'ta yaşanır, en uzun gece ise Hatay'da yaşanır. 21 Aralık'ta ise Sinop en uzun geceyi yaşar ve bu defa Hatay'da en uzun gündüz yaşanır.
Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre'de ise tam tersi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri