Çilek Bitkisi Ne Zaman Meyve Verir? Çilek bitkisi fide olarak dikiminden sonra 3 ila 4 ay içerisinde meyve vermektedir. Bazı çilek türleri 7 veren çilek oldukları için 7 mevsim çilek elde etmek mümkündür.
Mayıs sonu Haziran gibi çiçek açan çilek fideleri ilk yıl az miktarda olsa da meyve verir. Asıl olarak bir sonraki yıl tam anlamıyla meyve vermeye başlar.
Çilek, tozlanma sonrası 30-35 içinde olgunlaşmaya başlar. Çilek fidesi ekimden yaklaşık 3-4 ay içerisinde meyve verecektir. Çileğin meyve vermesi toprağın yapısı, sulama ve güneş gibi bazı unsurlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Doğru koşularda yetiştirilen çilekler kısa sürede meyve vermeye başlayacaktır.
Yetişkin bir çilek fidesi yılda 1,5 kilogram meyve veriyor, 6 dönüm arazide yıllık 20 ton üretim yapmayı hedefliyorum. Bir kilogram verse dahi hedefime ulaşabiliyorum. Bu çileğin kilogramı 2 liradan alıcı buluyor.
Çilek yetiştiriciliğinin en önemli püf noktası sulama şeklidir. Dikimden sonra mutlaka can suyu verilmeli ve yağmursuz günlerde çilek fideleri mutlaka sulanmalıdır. Toprağın her daim nemli olması oldukça önemlidir.
İlgili 44 soru bulundu
Kireçli toprakları sevmez, asit toprak ister. pH 6.5 dan az olmalıdır.
Vejetasyon döneminde ise her ay 15-20 kg/da Amonyum sülfat verilmelidir. Ya da 120 kg/yıl Amonyum nitrat verilmelidir. Toprak analiz sonucuna bakılarak duruma göre yıl içerisinde vejetasyon döneminde 8-10 kez azotlu, 20-30 kg fosforlu ve 10-15 kg potasyumlu gübre vermek verimi oldukça yükseltmektedir.
Akdeniz koşullarında Ağustos dikimlerinde Mart-Nisan'da hasat yapılır. Genelde tek yıllık yapılır, soğuk bölgelerde 2-3 yıl verim alınabilir, buralarda dikim Haziran-Temmuz'a kayar. Dikimden hemen sonra çıkan çiçekler koparılır.
Çilek bitkisi fide olarak dikiminden sonra 3 ila 4 ay içerisinde meyve vermektedir. Bazı çilek türleri 7 veren çilek oldukları için 7 mevsim çilek elde etmek mümkündür.
Ancak çilek de kivi gibi alerjik potansiyeli yüksek olması sebebiyle bebeklere 1 yaşından önce yedirilmesi önerilmez. Bu risklere karşı çileği bebeğinize ilk olarak 12. aydan sonra günde 1 tane vererek başlayabilirsiniz.
Ürünün ömrünü uzatmak için hasattan hemen sonra 0 °C'ye soğutulmalı ve 0 °C'de muhafaza edilmelidir. Ürünün sıcaklığı hasat edildiği yerde 30 °C'ye kadar çıkabilir ve çileğin 0 °C'de 4 saat beklemesi %40 oranında fire ile sonuçlanabilir. Paletlenmiş halde zorlanmış hava akımı ile ön soğutulması tavsiye edilmektedir.
işlenmiş toprağa çilek tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 20-25 gün gün içerisinde gerçekleşecektir.
Uygun toprak ve su yönetimi: Kaliteli üretim için çilek yetiştirme koşulları önemlidir. Çileklerin yetiştiği toprak pH düzeyi, nem oranı ve besin maddeleri açısından uygun olmalıdır. Su yönetimi de önemlidir. Çok fazla suya maruz kalan çileklerde bozulmalar olur.
Çilek otsu fakat çok yıllık bir bitkidir. Modern yetiştiricilikte çilek tesisi yaz dikimi ile 1 yıllık yapılmalıdır. Çilek yetiştiriciliğinde bitki başına verimi fazla, erkenci, meyveleri iri, yola dayanıklı sert çeşitler tercih edilmelidir.
Balkonda saksıda çilek yetiştirmek için dikime en uygun zamanlar temmuz ve ağustos ayları olarak bilinir. Kışları çok soğuk olmayan bir bölgede yaşıyorsanız ekim ve kasım ayları da idealdir. Soğuk bir bölgedeyseniz nisan ayında çilekleri ekmeniz önerilir. Peki, balkonda çilek nasıl yapılır?
Türkiye'de En Çok Çilek Yetiştirilen Bölgeler
Türkiye'de çilek hangi bölgede yetişir sorusunu Akdeniz Bölgesi şeklinde cevaplamak mümkündür. Akdeniz Bölgesi'nden sonra ise Ege ve Marmara gelir. İl olarak en çok çilek üretiminin yapıldığı yerler Mersin, Aydın, Muğla ve Konya'dır.
Festival Çilek
Hastalıklara dayanıklılığı, taşımaya uygun oluşu ve kolay yetişmesi ile sofralarımızda en çok yer alan çilek çeşitlerinden biridir.
Bir kök 1 kg çilek veriyor. 1 dönüm toprağa yaklaşık 5 bin kök fide dikiliyor. Bir dönümün bir dönemdeki verimi 5 ton çilek.
İçinde bulunan kuru yaprakları ayırdığımızda üretimde artış oluyor. Budamaya mart ayında başlıyoruz. Bu çalışma yaklaşık iki hafta sürüyor. Daha sonra sulamaya başlıyoruz ardından da yavaş yavaş çilek çıkmaya başlayacaktır.
En Verimli Çilek Fidesi; Portala ve Yediveren çeşitler en verimli çeşitlerdir. Portala çeşitleri her türlü toprakta yetişir. Güçlü çiçeklenmesinden dolayı bahar ve yaz dikimine de çok iyi uyum sağlar.
Yılda 7 kez toplanan yediveren cinsi çileğin aralık ayına kadar hasadı sürecek. 8 bin dönüm alanda 150 bin ton rekolteye ulaşılması beklenen çilek tarlada 3,5- 4 liradan alıcı buluyor.
Saçak köklü bir bitki olup kökler 25 cm toprak derinliğine kadar inebilir. Yaprakları parçalı, çiçekleri beş taç yapraktan meydana gelmiştir. Çilek meyvesi çiçek tablasının etlenmesiyle meydana gelen yalancı bir meyvedir. Kol atarak çoğalır.
Çilek, organik madde bakımından zengin olan toprağı sever. Bu yüzden torfun içerisine bir miktar yavaş yarayışlı organik gübre eklenmesi gerekir. Aynı toprakla 2-3 yıl büyüyebilir. Meyve verebilmesi için her kış sonunda toprağa besin takviyesi yapılması lazımdır.
Meyvenin iriliğini, sertliğini ve lezzetini sağlamaktadır. Bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini desteklemektedir. İçeriği sayesinde toprakta hızlıca çözünen şeker gübresi, kurak bölgelerde kullanıma uygundur. Çünkü şeker gübresi toprağın nemi ile eriyebilme özelliğine sahiptir.
İlkbaharda çilek dikimi: Kış mevsiminin soğuk yaşandığı bölgeler için uygun bir dikim zamanıdır. Bu dönemde çilek dikimi için nisan ayı tercih edilir. Sonbaharda çilek dikimi: Sonbaharda çilek dikimi için eylül ve ekim ayları idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri