1. En bilinen domateslerden başlayalım... Sırık domates raf ömrü uzun bir domates türü.
Yaklaşık 28 çeşit domates var.
Küçük boyutları ve kırmızı rengi ile kiraza benzetilen bu domates, İngilizce kiraz anlamına gelen 'cherry' kelimesinin Türkçe telaffuzu ile 'çeri' domatesi olarak bilinir, yani kiraz domatesidir.
Petemek Domates
Diğer domateslerden şekil olarak yumurta normuna yakın domates çeşidir. Genel olarak salça üretiminde kullanılır. Ankara, Çanakkale ve Bursa bölgelerinde üretim yapılmaktadır. İtalyan domatesi olarak da bilinir.
İlgili 31 soru bulundu
Kaynayan suya atılan domateslerin kabukları çatlamaya başlayınca sudan çıkarılıp, soğuk suya atılması ile kabuklarının kolayca çıkarılması sonrası domateslerin ikiye kesilip çekirdekleri çıkarıldıktan sonra tavla zarı büyüklüğünde doğranması işlemi.
Salçalık olarak bilinen, sert, standart sanayi tipi, açık tarla yetiştiriciliğine uygun yer domatesi çeşididir. Meyveler yumurta şeklinde uzun konik görünümlü, kırmızı renkte, sert kabukludur. meyveler ortalama 95-100 gr. büyüklüğündedir.
Bitki yapısı güçlü ve yapraklar meyveyi tamamen kapatan, bahar ve yaz döneminde açık tarla yetiştiriciliğine uygun orta erkenci oval meyveli sofralık ve sanayilik oturak domates çeşidimizdir.
karadeniz yoresinde bahcede yetistirilen domateslerin kalin kabuklu, tatsiz tuzsuz olmasi sonucu yasli yore insaninin agzindan cikan tamlama. tabi anarsist in dogru soylenmesi beklenemez, halk arasinda bu tur domateslere "anar$ik" denilip gecilir.
Etli sulu ve kıvrımlı yapısıyla sırık şeklinde büyüyen klasik köy tipi oldukça lezzetli bir domates çeşididir. Ekildikten ortalama 75-100 gün arasında hasadı yapılabilmektedir. Nemli toprağı seven bu tür günlük sulamalarla ve bakımıyla lezzetli domatesleri sizlere sunacaktır.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesinin hasadına devam ediliyor. 'Çanakkale domatesi' denince akla ilk, Kumkale Ovası gelse de Kösedere ve Tuzla bölgesi de domates yetiştiriciliğinde öne çıkan yerler konumunda.
Domates Beef, genellikle normal domates aromasına sahip olmakla birlikte, bazı türleri şekerli bir tada sahiptir. Büyüklükleri ve etli içerikleri nedeniyle bu ismi alırlar. Beef domatesler, ağırlık olarak 1.5 kilograma kadar çıkabilirler. Renkleri pembe, parlak kırmızı veya turuncu olabilmektedir.
hatay ve cukurova civarinda kullanilan arapca icin gecerlidir.
Salkım domates diğer domateslere göre ebatça daha küçüktür. Lezzetli bir domates türü olan salkım domates başta kahvaltı sofralarında olmak üzere pek çok yerde kullanılabilir. Salkım domatesle salatalardan sandviçlere kadar atıştırmalık tüm lezzetler hazırlanabilir.
Sivas'ta üretilen, şekliyle armudu andıran sarı domates görenlerin dikkatini çekiyor.
Likopen, meyve ve sebzelere kırmızı renk verici özellikte, doğal bir kimyasaldır. Karotenoidler adlı pigment grubunda yer alır. Severek tüketilen domates, karpuz, kırmızı portakal, pembe greyfurt, kayısı, kuşburnu ve guavalar likopen içerir.
Domateste şaşırtma yapılarak yan kök oluşumu teşvik edilir. Açık alan yetiştiriciliğinde köklerin 100-150 cm derinliğe ve yanlara kuvvetli geliştiği halde sera yetiştiriciliğinde 40-100 cm derine 40-60 cm yanlara yayılmaktadır. Köklerin %72'lik kısmı toprağın 0-20 cm'lik üst kısmındadır.
Başına toplanan esnaf merakla “Bu ne?” diye sordu... Domatesi çok sevdiler, domatesli kebaplar yaptılar, domatesli pilavlar pişirdiler... Bu nedenle Urfalılar domatese “Frenk” der. Eskiden domates yoktu.
Domatesler bir parçalama makinesinde mayşe haline getirilip, derhal ısıtıldıktan sonra, palperlerde aşamalı olarak inceltilir. • Parçalanmış domatesler, domates suyu, kabuklar, çekirdekler ve domatesin yapısındaki tüm parçaların karışmış haline pulp denir.
DOMATESİN RENGİ KIZARINCA ÇÖPE ATILIYORDU
Domates Osmanlı döneminde yeşil olarak tüketiliyordu, kızardığında bozulduğu düşünülerek çöpe atılıyordu hatta. Yeşil olarak bilindiğinden ve patlıcana benzetildiğinden domatese “Frenk Badıcanı” diyordu bizimkiler.
Çizelge incelendiğinde verim bakımından en yüksek çeşit XPH 12066 (7403 kg/da) ve verimi en düşük çeşit ise Sixtina (1445 kg/da)'dır (P 0.05). XPH 12066'yı 6893 kg/da ile Shasta ve 6562 kg/da ile de Nema-1401 çeşitleri izlemektedir.
Çanakkale domatesinde açık alanda hasat genel olarak 20 Haziran'da başlar. Bu tarihten önce hasat yapılmamaktadır.
Kırmızı Frenk üzümü domatesleri yenilebilir en küçük domates olup, her bir meyve ortalama üç gram ağırlığında ve çapı bir santimetrenin biraz üzerindedir. Yuvarlak, sarı meyveler, yoğun tatlı-ekşi aroması ve sıkı, sulu dokusu ile dikkat çekicidir.
Domates posası, salça işleme endüstrisinin bir yan ürünü olup ülkemizde ağustos ve eylül aylarında taze olarak temin edilerek bu aylarda koyun ve sığırlar için yaş kaba yem kaynağı olarak küçük aile işletmelerinde kullanılmaktadır (Denek ve Can, 2006).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri