Boy uzaması kemiklerde bulunan büyüme plakları sayesinde olur. Yaş ilerledikçe yapısal ve çevresel etkenler sonucu büyüme plakları kapanır. Kızlarda ortalama 18 erkeklerde ise 21 yaşında boy uzaması durur.
İnsan boyu 21 yaşına kadar uzar yani o yaşa kadar boyun uzayacak. Ama bu boy uzaması ergenlik dönemindeki gibi değildir.
"Ortalama boy uzaması kadınlar için 20 yaşına kadar devam eder. Bu durum kadın ve erkeğe bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin erkeklerde boy uzaması 22 yaşına kadar sürer.
Erkeklerdeki boy uzama hızı ortalama 19-20 yaş arası yavaşlamaya başlar ve 22 yaş itibariyle boy uzaması durur. 20 yaş ve üzeri erkeklerin düzenli olarak spor yapması iskelet sistemini olumlu yönde etkilemesi sebebiyle uzayan boy eğrilmelerine karşı koruyacaktır.
Boyu 20 yaşından sonra yapay yollarla uzatmanın tek işlevsel yolu cerrahi müdahaledir. Bu ameliyatlarda uzatılmak istenen kemikler cerrahi yöntemlerle kırılır ve kesilir.
İlgili 33 soru bulundu
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Ergenliği tamamladıktan sonra genellikle boy uzaması durur. Ancak uzama potansiyelinin yükselmesine yardımcı olacak çeşitli yöntemler mevcuttur. Ergenlikten sonra boy uzatma genel olarak zorlu ve imkansız bir süreç gibi görülebilir. Ancak boy uzatma hakkında dikkate alınması gereken birkaç kriter bulunabilir.
Özellikle 3 ila 4 cm arası boy uzama şansı bulunuyor. Bu konuda önemli olan boy uzama hareketleri doğru şekilde yaparken, dengeli beslenme ve düzenli uyku ile sporu elden bırakmamaktır.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez.
İdeal Uzatma 6 İle 7,5 Cm Arasında Olmalı
Eğer hastaya zamanında müdahale edilmiş ve gerekli önlemler alınmışsa, boyu 150'nin üzerine uzatılabilmektedir. Hastaların çocukluktan itibaren takibi çok önemlidir.
Ay Ay Boy Gelişimi
Boy ilk üç ayda 9-10 cm, ikinci 3 ayda 6-7, üçüncü 3 ayda 4-5 cm, birinci yılın son 3 ayında ise 3-4 cm uzar.
18'den sonra boy uzaması oldukça yavaşlasa da erkeklerde 22 yaşına, kızlarda ise 20 yaşına kadar gelişme devam edebilir. Fakat 24-25 yaşları arası genelde boy uzaması için geç kalınmış dönemlerdir.
Gelişim çağından sonra boyunu uzatmak ameliyat harici imkansızdır. Sadece esneme hareketleriyle omurgan arasındaki disklerden faydalanarak, sıkışmayı yeniden gevşeterek, geçici olarak yaklaşık2 cm uzayabilirsin ki zaten sabah uyandığında da olan budur.
Ortalama 20-25 cm uzatma mümkündür. Erişkin yaşta başvuran hastalarda da eğrilik düzeltme (deformite) ve uzatma ameliyatlarını aynı seansta yapmak mümkündür.
10 cm boy uzatma mümkündür. Ancak 4 kemiğe de müdahale gerekir. Tedavi süreci uzun olur ancak teknik olarak 10 cm uzamak mümkündür.
Net bir cevap vermek gerekirse büyüme plakları tekrar açılmaz. Kapanan plaklar artık aktif hücresel bölünme ve kemik uzaması için uygun ortamı sağlayamazlar. Ancak, bazı durumlarda (örneğin ciddi kemik yaralanmaları veya cerrahi müdahaleler sonrasında), büyüme plaklarının etkilenmesi veya zarar görmesi mümkün olabilir.
Öne doğru tekme atmak: Bu hareketle birlikte bacakların kasları gevşer ve esneme sonucunda bacak boyu uzar. Koşu ve yürüyüş: Koşu ve yürüyüş yapmak bacaklarda bulunan kemiklerin irileşmesini sağlar ve bu sayede bacakların uzamasına etki eder.
Düzenli zıplama, boy uzatmak için önerilen egzersizlerden biridir ancak sadece zıplamak tek başına boy uzamasını sağlamaz. Zıplama, vücudun direncini artırır ve kemikleri güçlendirir. Güçlü kemikler, büyüme plakları kapanmadan önce daha fazla büyüyebilirler.
Zıplamak teknik olarak boy uzamasına katkıda bulunmaz, fakat sürekli zıplayan birinin kalça kemikleri sürekli esneme durumunda olduğu için boy uzarken daha kolay esneyebilir, işte boy uzamasına yardımcı olan etken budur.
- Patolojik boy kısalıklarında nihai boy, hastalıklar arasında değişiklik gösterse de genelde kızlarda 130 - 140, erkeklerde 140 - 150 santimetre arasında değişir. İskelet sistemi hastalıklarında nihai boy daha kısadır (120 santimetre civarı).
Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır.
Bir yaşında boy yaklaşık 74 cm ile hızlı uzama gösterir. 1-2 yaş süt çocuğu ortalama 12 cm uzar. Daha sonra boy uzaması ergenliğe kadar ortalama 5-6 cm olarak devam eder. Ergenlikte kızlar 20-25, erkekler ise 25-30 cm uzar; bazı erkek çocuklarda boy uzaması 30 cm'i aşabilir.
Hele 24 yaşından sonra boy, hayatta uzamaz. Uzamaz.
Bilim insanları çocuğun boyunun üzerinde %70 genetik ve %30 çevresel faktörlerin etkili olduğunu iddia ediyor. Kadınların genellikle regl dönemine girmesiyle beraber 15 yaşında boy uzaması durur. Erkeklerde ise boy uzaması 18 yaşında kadar devam eder. Bu nedenle erkekler kadınlardan daha uzun olma eğilimi gösterir.
Büyüme ağrısı çocuklarda genellikle alt ekstremitelerde ortaya çıkar. Kalça, bel ve üst ekstremitelerde nadiren görülür. Bu ağrılar sıklıkla uyluk ön yüzü, diz arkası ve baldırlarda akşam ve geceleri ortaya çıkan, uykudan uyandıran, birkaç dakikadan birkaç saate dek sürebilen ağrılardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri