Saf aseton, 56.2 °C'de (133 °F) kaynayan renksiz, biraz aromatik, yanıcı, hareketli bir sıvıdır.
Aseton renksiz, uçucu, yanıcı bir organik çözücüdür. Aseton bitkilerde, ağaçlarda, orman yangınlarında, araç egzozlarında ve hayvansal yağ metabolizmasının bir yıkım ürünü olarak doğal olarak bulunur. Kendine has kokusu ve tadı olan renksiz bir sıvıdır. Kolayca buharlaşır, yanıcıdır ve suda çözünür.
Kozmetik sektöründe çözücü olarak kullanılır (oje çıkarıcı). Boya sektöründe inceltici ve çözücü olarak kullanılır. Sanayide çoğu kimyasal maddenin üretimi için kullanılır. Asetonun dünya üretiminin neredeyse yarısı methylmetacrylate üretiminde öncü olarak kullanılır.
Çözücü olarak çokça kullanılır. Kapalı formülü C3H6O olarak gösterilir. Su, etanol ve dietil eterle her oranda karışır. Odunun kuru kuruya damıtılmasından, asetat tuzlarının ısıtılmasından ve teknikte izopropil alkolün bakır katalizörlerinden 250 °C'de dehidrojenasyonundan elde edilir.
Pamuğa dökülen aseton tırnaklardan silme hareketi ile ojeyi kolayca çıkarır.
İlgili 34 soru bulundu
Itri aseton güçlü formülü ile ojelerinizi hiç zorlanmadan çıkarmanıza yardımcı olur. Ojenin kolayca tırnaktan çıkarılmasını sağlar. Tırnakları besler ve nemlendirir. Yumuşak formülü sayesinde tırnaklarınıza zarar vermeden ojelerinizi kolayca çıkarır.
Koyu renk, açık renk, simli ya da zor çıkan oje fark etmeksizin her birinin hakkından gelen, en iyi çıkaran aseton olarak bilinen Parmex'le karşınızdayız.
Ilık su dolu bir kap içine sıvı sabun ekleyin ve tırnaklarınızı bu suyun içinde 5 dakika tutun. Ardından yumuşayan tırnaklarınızı limonla ovalayarak ojeleri çıkarın. Diş macunu da yeri geldiğinde aseton yerine geçebiliyor.
Ojeyi temizlemek için alkol veya alkol bazlı ürünler kullanabilirsiniz. İzopropil alkol tırnaklarınızdaki boyayı temizlemede çok etkilidir; alkol içeriği ne kadar kuvvetli olursa o kadar iyi işe yarar. Ayrıca izopropil alkol, dezenfektan özelliğiyle tırnakları bakteriyel enfeksiyonlardan korur.
Aseton kimyasal bir ürün olduğu için çamaşır suyunu çıkarır. Bunun için bir pamuk ya da beze aseton dökmek gerekir. Sonrasında bunu çamaşır suyu lekesinin olduğu yere koymak ve bir süre bekledikten sonra yumuşak hareketler ile silmek gerekir.
Evde asetonsuz oje çıkarma işlemi yapmak isterseniz ilk olarak, limon ve sirke önerilir. Beyaz sirke ve limon karışımı tırnaklar üzerinde bir süre bekletilip silindiğinde ojeyi temizler.
Aseton, yaygın olarak kullanılan bir solventtir ve özellikle tiner veya yağ temizleyici olarak kullanılır. Bu maddenin en önemli avantajı, hızlı buharlaşma özelliğidir, bu da onu hızlı bir şekilde kurutmak istediğiniz yüzeylerin temizliği için ideal bir seçim haline getirir.
Sirke ve limon suyunu eşit miktarda karıştırın. Tırnaklarınızdaki ojeyi yumuşatmak için 10 dakika süreyle sıcak suda bekletirseniz daha kolay çıkmasını sağlarsınız. Karıştırdığınız sirke ve limon suyunu tırnaklarınıza sürerek 15 saniye kadar bekleyin. İşte bu kadar!
Aseton : Süresiz raf ömrü. Parfümler : 1-2 yıl.Temizleyici alkoller : En az 3 yıl.Şampuan : 2-3 yıl.Tıraş kremi : En az 2 yıl.Diş beyazlatıcılar : 13 ay.Islak mendiller : Açılmadan 2 yıl, açıldıktan sonra kuruyana kadar.
Saf aseton, 56.2 °C'de (133 °F) kaynayan renksiz, biraz aromatik, yanıcı, hareketli bir sıvıdır.
Oje çıkarıcı aseton olarak bildiğimiz ürün aslında oldukça geniş bir kullanım alanına sahip kimyasaldır. Ürün, yaygın olarak oje çıkarma işlemi için kullanılır. Bu sebeple “Aseton nedir?” sorusuna pek çok insan sadece, “Tırnak temizliğinde kullanılan bir üründür.” şeklinde cevap verebilir.
Aseton (C3H6O) Gazının Zararları Nelerdir? Aseton gazı solumak organlarda doku yıkımına sebep olabilir; kalp, akciğer, böbrek gibi organların işlevlerini bozabilir. Son derece yanıcı patlayıcı bir gaz olan aseton, ısınma durumunda yangın, yaralanma riskini arttırır.
En etkili ve pratik leke çıkarma tekniği ise tırnaklardan kullanılan oje çıkarıcı asetonlardır. Bir pamuk ya da bez üzerine bir miktar aseton dökerek çizikler silinebilir. Eğer aseton yoksa saç spreyi ya da diğer temizlik ürünleri de kullanılarak ojenin rahat bir şekilde çıkması sağlanır.
Diş macununun içinde bulunan etil asetat, ojelerin kolayca çıkmasını sağlar. Bunun için diş macununu pamuğa sürüp tırnaklarınızı ovalamanız yeterlidir. Sprey formdaki deodorantlar da, ojelerin çıkarılması konusunda etkilidir. Tırnaklarınızın üzerine bir miktar deodorant sıkın ve pamukla ovalayarak ojeyi çıkartın.
Koltukta Kurumuş Oje Lekesi
Temiz bir pamuğa aseton sürerek lekenin üzerine tampon şeklinde uygulama yaparak çıkartmalısınız. Bir diğer yöntem ise sirke kullanmaktır. Mutlaka herkesin evinde bulunan sirkeyi pamuğa veya temiz bir bezin üzerine dökerek bir iki saat kadar lekenin üzerinde bekletebilirsiniz.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın yasak listesinde başka hangi ürünler yer alıyor? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yasaklanacak riskli kimyasalların listesini yayımladı. Listede, Türk kozmetik sektöründe oje çıkarıcı olarak kullanılan aseton da var.
Mağaza veya A101 KAPIDA'dan satın alabilirsiniz.
Aseton bazlı tırnak cilası sökücülerinin kullanılması tırnakları zayıflatabilir ve kırılmaya yatkın hale getirebilir. Bu nedenle çok sık kimyasala maruz kalmaktan kaçınılması, gerektiğinde ojelerin gece yatmadan çıkarılarak tırnakların hava almasının sağlanması, aseton kullanmadan önce tırnakların ıslatılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri