23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'nda Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90 derecelik açı ile düşer ve gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Sonbahar ekinoksunda 12 saat gündüz, 12 saat gece yaşanarak eşitlik oluşur.
23 Eylül'de gece-gündüz eşitliği (12 saat gündüz-12 saat gece) yaşanır. 23 Eylül günü ise Güneş ışınlarının dik açı ile geldiği yer 0° enlemi olan Ekvator'dur.
Ekinoks gündüz ile gecenin eşit olması durumuna verilen addır. Yılda iki defa olur. Gündüz ile gecenin eşit olması durumu, 21 Mart ve 23 Eylül'de gerçekleşiyor. Bugünden itibaren (23 Eylül) güneş ışınları güney yarım küreye dik düşmeye başlıyor.
23 Eylül Durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre , güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°lik açı ile düşer. gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.
Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır. Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur.
İlgili 36 soru bulundu
Dünya'nın hareketi yavaşlamaya başladığı zaman kuzey yarımküre için yaz mevsimi demektir. Dünya'nın Güneş'ten uzaklaştığı dönem ise hızı azaldığından kuzey yarımkürede yaz mevsimi iki gün daha uzun yaşanır. Dünya'nın yörüngedeki hızının azalması sebebiyle Eylül ekinoksu 2 gün gecikmeyle 23 Eylül'de gerçekleşir.
Kuzey yarımkürede en uzun gündüzün yaşandığı tarih olan yaz dönümü ekinoks vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Günlerin kısalmaya ve gecelerin uzamaya başladığı bu tarihin ardından 23 Eylül'e dek gündüzler gecelerden uzun olmaya devam eder.
Bu tarihte, Kuzey Yarımküre'de geceler gündüzlerden daha uzun olmaya başlar ve kış mevsimi yaklaşmış olur. Tersine, Güney Yarımküre'de ise bu ekinoks, baharın başlangıcını simgeler ve gündüz süreleri gecelerden daha uzun olur. Ekinoks sırasında, Güneş'in ışınları Dünya'nın Ekvatoru'na dik olarak gelir.
Bu durumun nedeni ise Dünya'nın Güneş'e olan konumuyla beraber mevsimlerin oluşması ile açıklanabilir. Yani, mevsimlere göre gündüzler uzar ya da kısalır. Örneğin, gündüzler kış aylarında daha kısa iken yaz aylarında daha uzundur. Geceler ise kış aylarında uzun ve yaz aylarında daha kısadır.
23 Eylül, Sonbahar'ın ilk günü olarak kabul edilir ve ekinoks olarak adlandırılır. 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'nda Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90 derecelik açı ile düşer ve gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Sonbahar ekinoksunda 12 saat gündüz, 12 saat gece yaşanarak eşitlik oluşur.
23 Eylül Ekinoksunun ardından, Güneş ışınları Ekvator çizgisinin güneyi olan Güney Yarım Küre'ye dik düşmeye başlamaktadır. Bu da, Güney Yarım Küre için ilkbahar mevsimi anlamına gelmektedir. Bu tarihten sonra Kuzey Yarım Kürede ise Sonbahar mevsimi başlamaktadır.
* Tüm Dünya'da gece ve gündüz süreleri eşittir. * Aynı meridyen üzerindeki tüm noktalarda Güneş aynı anda doğup, aynı anda batar. * Her iki yarım kürede bahar mevsimlerinin başlangıcıdır. 23 Eylül güney yarım kürenin ilkbaharı, Kuzey Yarım Küre'nin sonbaharıdır.
21 Eylül genellikle sonbaharın başlangıcını temsil eden Ekinoks günüdür ve gündüz ile gece süresi yaklaşık olarak eşit olur. Bu tarih, Güneş'in ekvator çizgisi üzerinde doğduğu ve battığı zamandır.
21 Mart 23 Eylül 21 Haziran 21 Aralık tarihleri neyi ifade eder? Ekinoks gündüz ile gecenin eşit olması durumuna verilen addır. Yılda iki defa olur. Gündüz ile gecenin eşit olması durumu, 21 Mart ve 23 Eylül'de gerçekleşiyor.
Ekinoks gündüz ile gecenin eşit olması durumuna verilen addır. Yılda iki defa olur. Gündüz ile gecenin eşit olması durumu, 21 Mart ve 23 Eylül'de gerçekleşiyor. Bugünden itibaren (23 Eylül) güneş ışınları güney yarım küreye dik düşmeye başlıyor.
Ekinoks, gündüz ve gecenin eşit olması anlamına gelir. 21 Mart ve 23 Eylül ekinoksları baharın başlangıcı olarak kabul edilir. Her yıl 23 Eylül'de Kuzey ve Güney Yarım Küre, güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90 derecelik açı ile düşer ve gölge boyu Ekvator'da sıfırdır.
21 HAZİRAN'DA KUZEY YARIM KÜRE
Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır. Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar.
21 Aralık tarihinde güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla gelir. Bu tarihten itibaren geceler kısalır ve gündüzler uzamaya başlar. Bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder. 21 Aralık tarihinden sonra günler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlayacak.
Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbahar aylarında ise bir saat geri alınır. 21 Aralık'tan itibaren geceler kısalarak gündüz süresi uzamaya başlar ve bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder.
23 Eylül Dünya İşitme Engelliler Günü etkinliğimizi gerçekleştirdik.
23 Eylül Başak burcudur. Başak burcu özelliklerini yansıtmaktadır. - Leitha savaşında Türk öncüler Avusturya kuvvetlerini püskürtmüştür.
Kış gündönümü (21 Aralık), güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.
23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur. 21 Aralık (Kış gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır.
En uzun gece 21 Aralık kış dönümü bugün gerçekleşiyor. Ülkemizde en uzun gece Kuzey'deki Sinop'ta, en kısa gece ise Güney'deki Hatay'da yaşanacak. 21 Aralık günü güneş ışınları Güney Yarımküre'ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre'ye en eğik açılarla gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri