Vasi, Kısıtlı Adına Avukat Tayin Edecekse Vesayet Makamının Onayı Gerekir. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi kararı. T.C. VASİ, KISITLI ADINA AVUKATA VEKALET VERİP VEKİL TAYİN EDECEKSE VESAYET MAKAMININ ONAYINA SUNULMASI GEREKİR.
Bununla birlikte kısıtlı adına davalarda kısıtlıyı temsil için avukata vekaletname verilebilmesi adına uygulamada vesayet makamından izin alınması gerektiğini görmekteyiz.
Hükümlü kişinin haklarını kullanması ve hukuki işlemler yapabilmesi için kendisine vasi atanır. Vasi, hükümlü adına onun işlemlerini yürütür. Vasi atanmadan, hükümlü vekalet veremez, dava açamaz, kanun yollarına başvurmaz, alım satım yapamaz.
Vesayet dairelerinin yetkilerine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla vasi, vesayet altındaki kişiyi bütün hukukî işlemlerinde temsil eder. Vesayet altındaki kişi adına kefil olmak, vakıf kurmak ve önemli bağışlarda bulunmak yasaktır.
Vasinin kısıtlı adına dava açabilmesi için vesayet makamından izin alması gerekir. Bu durum dava şartı olup, dava açıldıktan sonra da gerçekleştirilebilir. /Yargıtay Kararları /Vasinin kısıtlı adına dava açabilmesi için vesayet makamından izin alması gerekir.
İlgili 27 soru bulundu
Ayrıca, kısıtlı bireylerin paralarının değerlendirilmesi de mümkündür. Kısıtlı kişinin para varlıkları adına yeni bir banka hesabı açılabilir. Örneğin mevcut kısıtlı hesabı, vadeli hesaba veya altın hesabına dönüştürülebilir. Ancak bu tür bir işlem için mahkeme onayı gereklidir.
Engelli yada hasta olması sebebiyle mahkeme tarafından kısıtlanan ve kendisine vasi atanan kişilerin, hastane raporuyla tespit edilmiş engellilik oranı %90 ve üzerindeyse Özel Tüketim Vergisi'nden muaf bir şekilde araç alma hakları bulunmaktadır.
Vasinin mal satabilmesi veya taşınmaz için tapuda işlem yapması mümkündür. Vasi mal satmak için önce sulh hukuk mahkemesinden izin almak zorundadır. Aksi halde vasinin mal satım işlemi geçersiz olur. Aynı şekilde tapuda herhangi bir işlem de mahkeme izni olmaksızın yapılmışsa vasinin işlemi geçersizdir.
Vasinin ölümü halinde de vasilik görevi kendiliğinden sona erer. TMK'nın 456'ncı maddesine göre, vasi kural olarak iki yıl için atanmaktadır. Vesayet makamı iki yıllık sürenin sonunda yeniden her defasında iki yıl görev süresini uzatabilir; dört yılın bitiminde ise vasinin görevden çekilmesi mümkündür.
Kısıtlanan kişi sınırlı ehliyetsiz hale gelir. Bu kişiler vasisinin rızası olmadan borç altına giremezler. Ancak kendilerini borç altına sokmayan işlemlerde rıza gerekmez. Kısıtlananın bir eşya satın alması halinde vasinin rızası gerekir.
Sınırlı bir vekaletname, birisine sizin adınıza fatura ödeme veya çek bozdurma gibi belirli bir görevi yapma yetkisi verir. Aynı kişi, sizin adınıza sözleşmeler yapma yetkisine sahip olmayacak veya tüm mali işlerinize erişemeyecektir.
Vesayet altındaki kimselerin malları ise vasisi tarafından açık arttırma yoluyla satılabilir. Ancak bu duruma vasi kendisi karar veremez. Vasi söz konusu malları satmak için vesayet makamından izin almakla mükelleftir. Belirtmek gerekir ki, vasi her malı satamaz.
Vasi tarafından Türk Medeni Kanununun 462.maddesinde ve Türk Medeni Kanununun 463.maddesinde yazılı olmayan konularda avukata vekaletname verilmesi mümkündür. 1 yıldan az hükümlüler ve tutuklular vekaletname verebilirler. Ancak, 1 yıldan fazla mahkumiyeti olanlara vasi atanacağından vekaletname veremezler.
Vasiler Satış Yapabilir mi? Vasinin satışa izin davası açarak görevli ve yetkili mahkemelerden onay alması durumunda satış yapılması mümkündür. Eğer satışa konu olan mallar taşınır nitelikteyse sadece vesayet makamı izni yeterli olur.
Vasi, vesayeti altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliğine özen gösterme, onu temsil etme ve malvarlığını yönetme görevlerini ifa etmekle yükümlüdür (TMK. m.445/I; 447-448). Ancak, vasi, vesayet altındaki kişi adına, kefil olamaz, vakıf kuramaz ve önemli bağışlar yapamaz (TMK. m.449).
Evet, çünkü özürdileyeceği birşey yok. Engeli zihinsel mi yoksa vücut çamı? yani Hukuki konularda geçerli değil. Türk Kanunlarına göre hukuki konularda o kişi için karar vermek için yasal vasisi olmanız gerekli yani Vormundschaft..
Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.
Şayet sorulan olayda vasi, böyle yakın bir akrabaysa ve yasal mirasçılar arasındaysa elbette yasal hakkı olduğu için mirasta pay sahibi olacak. Ancak vasi olduğu için miras payı artmayacak. Yasal miras payını alacak. İkinci ihtimal, vasi olarak akrabalar dışında biri de tayin olunabilir.
Uygulamada kimi zaman vesayet altındaki kısıtlının vasisinin bilgisi dâhilin de banka kredisi alarak, taksitli mal alımı yaparak, kendisini borçlandırıcı işlemlere sokması halinde bu işlemlerin iptal edilip edilmeyeceği merak konusu olmaktadır. Vasinin bilgisi dâhilinde yapılan işlemlerin iptali mümkün değildir.
Madde özünden anlaşılacağı üzere kısıtlılık kararı verilmiş olan bir kimsenin malının satılmasına vesayet makamınca Sulh Hukuk Mahkemesince karar verilmesi gerekmektedir. Sulh Hukuk Mahkemelerinin satış kararını açık artırma şeklinde vermeleri esastır. Ancak bu kesin şart olarak değerlendirilmemiştir.
Vasi, vesayeti altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazine'den karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir. Ödenecek ücret, yönetimin gerektirdiği emek ve yönetilen malvarlığının geliri gözönünde tutulmak suretiyle her hesap dönemi için vesayet makamı tarafından belirlenir.
%90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiçbir kısıtlama kalmadı.
İyi günler dileriz. adına e-devlet şifresi alabilirsiniz. -devlet şifresi vasi olarak alınabilmektedir.
Vesayet, küçük ya da kısıtlı bir kişinin yasal haklarını ve çıkarlarını korumak ve yönetmekle görevli bir kişi olan vasi tarafından temsil edildiği hukuki süreçtir. Vasilik, vasi olarak atanan kişinin bu görev ve sorumlulukları üstlenmesi sürecidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri