Örneğin 1.kiriş 50, 2.kiriş 25 cm genişliklerinde olsun. 25/50=0.5 oranı bulunur. Donatı adetleri, örneğin düz donatı adedi 4 olsun. 2 adet donatı kısmi geçiş yapacak 2 adet donatı ise gönye ile kesilecek demektir.
Kiriş yüksekligi, 300mm'den az olamaz. Kiris yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz. Kiriş genişliği, 200mm'den az olamaz.
Kiris genişliği, kiriş yüksekliği ile kolon/perde genişliği toplamından fazla olamaz. Kiris genişliği, 250mm'den az olamaz. Kiriş yüksekliği, kiriş genişliğinin 3.5 katından fazla olamaz.
Bir betonarme kirişe bağlanan döşeme 12 cm yüksekliğinde ise, kiriş yüksekliği 12×3=36 cm(en az) olmalıdır. Bir betonarme kirişe her iki taraftan döşeme bağlanıyorsa, bu döşemelerden biri 12 cm diğeri 15cm ise bu kirişin yükseklikliği 15×3=45cm(en az) olmalıdır.
Her nasıl ki insan vücudunun ayakta durabilmesi için kemik ve kaslara ihtiyacı varsa bir yapının da sapasağlam şekilde ayakta durabilmesi için kiriş ve kolon gibi yapı elemanlarına ihtiyacı vardır. Bu yapı elemanları ne kadar sağlam ve düzgün şekilde imal edilir ve uygulanırsa yapıda o kadar sağlam ve düzgün olur.
İlgili 43 soru bulundu
Doğrulanmış Cevap. >>Bir çemberde ki en büyük kiriş çaptır.
Kiriş daha genel anlamıyla, herhangi bir eğrinin iki noktasını birleştiren doğru parçasıdır. Çemberin merkezinden geçen kiriş, aynı zamanda çemberdeki en uzun kiriş, o çemberin çapıdır.
Kare ve dikdörtgen kesitli kolonlarda basit boyut hesabı
Kare ve dikdörtgen kesitli kolonlarda kısa kenar boyutu Deprem yönetmeliğine göre en az 30 cm olarak alınır. Buna göre kare kesitli bir kolonun en az boyutları 30x30 cm kesitli olabilir.
Kolon, diğer adıyla kalın bağırsak ince bağırsak ve anüs arasında bulunan yaklaşık 1, 5-2 metre uzunluğundaki sindirim sistemi organıdır. Kalın bağırsaklar incelip kalınlaşan bir yapıda olup, genişlik çapı 2-8 cm aralığında değişmektedir.
Donatı oranları için sınır değerlerin bu şekilde seçilmesinin nedeni, betonarme kolonlar için minimum donatı oranının %1, maksimum donatı oranının %4 olmasıdır [1, 29].
Kirişli döşeme: En az bir kenarı kirişe oturan 5–20 cm kalınlığında bir plaktır. Yükleri ve kenarları çok büyük olmayan hacimlerde (odalarda) genelde tercih edilir. Kısa kenarı 6-7 m olabilir.
Yüksek kiriş, açıklığı totaldeki yüksekliğin *2,5 katından küçük olan sürekli kirişler ve *1,5 katından küçük olan basit kirişlere verilen addır. Genellikle depo ve silolarda gerek bölme duvarı gerekse yükü dayanaklara dağıtan yapı elemanları olarak tercih edilir.
Kullanıcağımız kirişte döşeme kalınlığının minimum 3 katı olucaktır. örneğin 7m ye 7m lik 3 tarafı kirişe oturan bir döşemeniz var . h= (700/(15+20/1))*(1-(3/4)/4)=16,25 cm çıkıyor döşeme kalınlığımız minimum 17 cm oluyor. Burdanda 17*3=51 cm minimum kiriş derinliği geliyor.
Kısa Kiriş Nedir? Yüksekliği açıklığının dörtte birinden daha fazla olan kiriş olarak tanımlamak mümkündür. 200cm açıklık için 50cm yüksekliğe sahip bir kiriş(betonarme), 300cm açıklık için 75 cm yüksekliğinde bir kiriş(betonarme) kısa kiriş hükmündedir.
Okçulukta kiriş, yayın tutturulduğu ve çekildiği sert iptir. Eski Türkçede kirişe "çile" de denmektedir.
Yönetmeliğe göre kirişin herhangi bir şekilde delinmesi mümkün değil.
Büyük döşemelerde kalınlık 120-150 mm alınır. Üzerinden hafif taşıt geçen döşemelerde kalınlık en az 150 mm olmalıdır. Ayrıca kalınlık , iki tarafı serbestçe oturan döşemelerde açıklığın 1/35 'i kadar alınır.
Gövdesi Boşluklu (Petek) Kirişler
Gövdesi boşluklu kirişler ile 9-20 m arasında açıklık geçilmektedir.
TBDY 2018'e göre minimum kolon koyutları 30cm x 30cm olmalıdır.
Kolonlar için ortalama 1.5 ton ve tabliye için yine ortalama 1.5 ton demir gider. 120 metrekare bir ev için ortalama olarak 7.5 ton civarında demir harcanır. 120 metrekare bir dairenin metrekaresine ortalama olarak 35-45 kg arasında demir gitmektedir.
Kolonlarda bir çatlak veya alanın daha verimli kullanılması için kesilen bir kolon bölümü varsa binanın temelinde inceleme yapılmalıdır. İnşaat demiri en az 6 tane 14'lük yahut 4 tane 16'lık bulunması gerekmektedir. Etriyenin de minimum 8'lik olması gerekmektedir.
Kolon ve kirişleri, bir binanın iskeleti olarak düşünebiliriz. Binalar inşa edilirken tüm sistem kolon ve kirişlere göre ayarlanır. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir.
Ters kirişler: Yapılarda döşemenin yükünü taşıyan kirişin, döşemenin altından sarkmaması isteniyorsa, kiriş döşemenin üzerinde yapılır. Bu tip kirişlere ters kiriş denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri