Özellikle Hepatit B gibi hastalıkları geçiren veya taşıyıcı olan insanların, yoğun alkol tüketenlerin aralıklarla ultrason kontrolü hastanın prognozu açısından önemlidir. Bu tür hastalarda ultrasonla sıkı takip gerekmektedir. Gerekli görülürse Doppler Ultrason ile ayrıntılı değerlendirme gerekir.
Karaciğer ultrasonu ile karaciğerin yanı sıra safra yolları ve safra kesesi de incelenir. Hepatobilier Us sonuçları elde edildiğinde ise hastalarda ciddi olarak tanımlanabilecek birçok hastalığın teşhisi konabilir.
Karaciğer, karaciğerdeki safra yolları, karaciğer dışındaki yolları, safra kesesinin değerlendirildiği ultrason tetkikidir. Karaciğer Ultrasonu yapılabilmesi için hastanın en az 8 saattir aç olması gereklidir. Hepatobilier Ultrason genellikle kronik karaciğer hastalığı olan kişilerin kontrolü amacıyla istenilmektedir.
FibroScan® karaciğerin sertliğini (esnekliğini) hızlı, ağrısız, zahmetsiz ve zararsız bir şekilde ultrason dalgaları kullanarak ölçen ileri teknolojili yeni bir tıbbi cihazdır. Sağlıklı karaciğer yumuşak ve esnektir, ancak karaciğer hasarında karaciğer sertleşir ve esnekliğini kaybeder.
Cihazın tarayıcı ucu jel aracılığı ile bölge üzerinde kaydırılarak görüntüleme işlemi yapılır. Karaciğer görüntülemesi için yapılan karaciğer ultrason, göğüs kafesinin sağ alt kısmına uygun bir bölgedir. Kaburgaların arasında cilde temas ettirilerek karaciğer ve çevresine görüntüleme işlemi yapılır.
İlgili 25 soru bulundu
Karaciğerde hasar olup olmadığının araştırılmasında kullanılan en yaygın testler ALT ve AST adlı karaciğer enzimleridir. Kanda ALT nedir sorusu, alanin aminotransferaz adlı karaciğer enziminin kısa ismi olarak cevaplandırılabilir.
Bu testler Alanin Aminotransferaz yani ALT ve Aspartat Aminotransferaz – AST'dir. ALT testi karaciğerdeki hasarı incelemek ve karaciğer hastalıklarını teşhis etmek adına kullanılır. AST testi ise siroz, hepatit ve karaciğer hasarı gibi sorunların teşhisinde kullanılır.
Karaciğerin sağlıklı olup olmadığını anlamanın yolu, kan testidir. Karaciğer fonksiyon testleri, enzim değerleri, karaciğer sağlığını kontrol etme yöntemleridir.
Hepatit B, C ve D, alkole bağlı ve bağlı olmayan karaciğer yağlanmaları gibi hastalıklar karaciğerde hasara neden olur. Hücrelerde bozulmaların meydana gelmesi sonucunda da karaciğer birçok fonksiyonunu yerine getiremeyecek hale gelir.
ALT testi; karaciğer hasarını kontrol eden önemli bir kan testidir. Bu test, karaciğer hasarının öğrenilmesi ve uygun bir tedavi uygulanması için istenmektedir. Herhangi bir hazırlık gerektirmeden koldan alınan kan örneği ile ALT düzeyi ölçülür.
Karaciğer hastalıklarıyla ilgili durumlarda dahiliye yani iç hastalıkları bölümüne başvurmak gerekmektedir.
Genellikle üst karın ultrasonografisinde karaciğerde yağlanma ve büyüme tanısı konur.
Karaciğer ağrısı aslında üst karın bölgesinin sağında hissedilir. Bu ağrı zamanla sırta, sağ omuza, karın bölgesine veya böbreğe yayılabilir. Eğer bu bölgelerde uzun süreli ağrı hissederseniz, bu ciddi bir karaciğer sorunu belirtisi olabilir.
Karaciğer ultrasonu (Hepatobilier ultrason) karaciğer, safra kesesi ve safra yollarının görüntülendiği ultrasona verilen isimdir. Dalak da bu sisteme dahil olarak değerlendirilmelidir. Ultrason ile bu alanların değerlendirilmesi için en az 8 saatlik açlık gereklidir.
Karaciğer kanserinin erken dönemde çok özgün bir bulgusu yoktur. O nedenle de tanı konduğunda kanser genellikle büyük boyutlara ulaşmış olarak bulunur. Sıklıkla, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, sarılık, karında sıvı toplanması gibi bulgular görülür.
Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir. Ancak daha az sıklıkta diğer tüm vücut bölgelerinde kaşıntı gelişebilir. Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar.
Hepatit B ile ortaya çıkan karaciğer enfeksiyonu, hastaların %95'inde kendiliğinden iyileşebildiği gibi %5'lik kısmında tekrarlayarak kronik hale gelir ve siroz olarak da adlandırılan kronik karaciğer yetmezliğine neden olabilir.
Hepatit C. En tehlikeli olanıdır. Hastaların yarısında siroz hastalığına yol açar.
Karaciğer, vücudun en büyük ikinci önemli organıdır. Burada gelişen problemler deride zedelenmelere sebep olmaktadır. Karaciğerde bir problem yaşanırsa deride sararma, kaşınma, nokta şeklinde kızarıklık, saçların dökülmesi ve tırnak yapısının bozulması gibi faktörler görülebilir.
Aşırı tüketilen bazı maddeler karaciğere ağır hasar verebilir. Bu nedenle alkol, katı (doymuş) yağlar, kızarmış yiyecekleri fazla tüketmemek, aşırı şeker ve tuzdan da kaçınmak gerekir. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır.
Karaciğer büyümesi yoğun belirti gösteren bir hastalık değildir. Ancak karaciğerde meydana gelen büyüme, gaz, mide bulantısı, karın bölgesinde şişlik, cilt renginde sarılır ve bazen göz akında da sararmaya sebebiyet verir.
Deneme grubunda ACTH uygulamasıyla oluşturulan stres sonucunda, karaciğer enzim değerleri önemli ölçüde yükseldi ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (P<0.05). Sonuç olarak, stresin türü ne olursa olsun vücutta karaciğer gibi hayati organlar üzerine olumsuz etkileri kaçınılmazdır.
GGT yüksekliği genellikle karaciğer hastalıklarının bir belirtisidir. Alkol bağımlılığı, hepatit, safra taşı, pankreatit ve karaciğer tümörleri gibi durumlar GGT seviyelerinin artmasına neden olur. Ayrıca kalp hastalığı ve diyabet riski de GGT yüksekliğine bağlı olarak artabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri