Kök maaş, en düşük emekli maaşı sınırlaması sonrası getirilen ek zamlar olmaksızın emekli maaşının ham halidir. Emeklinin kök maaşı yeni zam sonrası 7 bin 150 TL olmuştu.
Yüzde 25 zam, kök maaşlar üzerinden hesaplanacak.
“Kök maaşın artması gerekiyor”
Ancak emeklilerin daha sonra zamlardan faydalanılabilmesi adına kök maaşlara seyyanen zam yapılmadı. 5 bin TL olan kök maaş eğer seyyanen zamla 10 bin TL'ye getirilirse bundan sonra yapılacak her oransal artış emeklinin cebine yansıyacak.
Memurlara verilen 8 bin 77 TL'lik seyyanen zam, kök maaşlara yansımayacak. Yani memurlar emekli olurken bu ödeme primine yansımayacak. Bu nedenle en düşük dereceli memur, emekli olduğunda çalışırken aldığı maaşın yüzde 45'ini alabilecek.
E-devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapınız. Arama kısmına "Emekli Hizmet Dökümü" veya "Emekli Aylığı Sorgulama" yazarak çıkan sonucu tıklayınız. İlgili bölümde, emekli maaşı ve emekli kök aylığı gibi bilgilere erişim sağlayabileceğiniz bir ekran görüntülenecektir.
İlgili 39 soru bulundu
Örneği kök maaşı 5.000 TL olan dul ve yetim aylığı alan bir vatandaşın maaşı yüzde 25'lik emekli zammı ile 6250 TL'ye yükselecek. Buna yüzde 4 ek ödeme ilave edilecek ve maaş 6.500 TL'ye yükselecek. Yani maaş ödeme gününde hesabına bakan bu vatandaş hesabında 6.500 TL görecek.
Emekli kök maaşı e Devlet üzerinden öğrenilebilir. e-Devlet'e TC kimlik numarası ve şifresi ile giriş yaptıktan sonra arama kutucuğuna "Emekli Hizmet Dökümü" veya "Emekli Aylığı Sorgulama" yazarak çıkan sonuca tıklayarak bilgi edinebilirsiniz.
KÖK ÜCRET 13 BİN 870 TL
Böylece en düşük memur maaşı, 22 bin lira oldu. Bu durumda ise memurun gerçek maaşı, yani kök ücreti 13.870 TL olarak gerçekleşti. 2024-2025 yıllarına ait toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda verilecek zam, 22 bin TL üzerinden değil, 13 bin 870 TL üzerinden yapılacak.
Kök maaş, en düşük emekli aylığına yapılan artış sonrasında getirilen zamlar olmadan emekli maaşını ham halini ifade etmek için kullanılıyor. Buna göre emekli zammı sonrasında kök aylığı 7 bin 500 TL'nin altında kalan SSK ve BAĞKUR emeklisi yine aynı maaşı almaya devam edecek.
Kök maaş, en düşük emekli maaşı sınırlaması sonrası getirilen ek zamlar olmaksızın emekli maaşının ham halidir. Bilindiği üzere en düşük emekli maaşı sınırlaması ile sınırın altında kalan maaşlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından eklenen zamla alt sınıra yükseltiliyor.
Kısaca seyyanen zam herkesin maaş farkı fark etmeksizin aynı TL tutarında zam almasıdır.
Seyyanen zam, tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına gelmektedir.
Memurlara verilen yüzde 17.55'lik enflasyon ve toplu sözleşme zammı 1 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla uygulanırken 8 bin 77 liralık seyyanen zammın uygulama tarihi 15 Temmuz olarak belirlendi. Bu tarih farkı nedeniyle memur 1-14 Temmuz tarihleri arası için seyyanen zam alamayacak.
Kök maaş ne kadar? Zam, 7 bin 500 lira üstünden değil 5 bin 500 lira üstünden yansıtılacak. Emeklinin kök maaşı yüzde 30 zam sonrası 7 bin 150 TL olacak. Ancak en düşük maaş 7 bin 500 TL olduğu için yine 7 bin 500 TL maaş almaya devam edecek.
En düşük emekli kök maaşı 4.324 TL...
Şurada Paylaş! Yüzde 25'lik zam emeklilerin kök aylıklarına uygulanacak. Örneğin kök aylığı 6 bin lira olan 7 bin 500 TL emekli aylığı ödenmekte olan bir kişinin maaş zammı 6 bin liralık kök aylığa yapılacak. Böylece söz konusu kişi 7 bin 500 TL emekli aylığı almaya devam edecek.
TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI BELLİ OLDU!
Kurul kararına göre memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılacak.
Yeni senenin başında seyyanen zam tutarı 9.360 liraya çıkacak ki, bu da yüzde 15 artış anlamına geliyor. Seyyanen zam kök maaşlara dahil değil. Ocak 2024'te memurların maaş hesaplaması; önce toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 15 zam, üzerine enflasyon farkı ve seyyanen zam eklenerek yapılacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan memur zammına ilişkin, "Memur ve memur emeklilerimiz için enflasyon hedeflemelerine göre Ocak 2024'te yapılacak artış yaklaşık yüzde 50'ye yaklaşacaktır. En düşük devlet memuru maaşı 22 bin 17 liradan yaklaşık olarak 33 bin lira seviyelerine çıkacaktır." dedi.
Memur ve memur emeklilerine 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak. Bu zammın yanında enflasyon farkları da maaş zammına eklenecek.
Seyyanen zam unvan esas alınarak ödenecek, kıdem tazminatı hesabı ile sosyal ödemelerin hesabına dahil edilmeyecek. Emekliler için ise hem enflasyon artışı hem de refah payı artışı yapıldı. Yüzde 19,77 çıkan altı aylık enflasyon rakamı SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için zam oranını belirledi.
e-DEVLET EYT BAŞVURU SONUCU SORGULAMA EKRANI
EYT başvuru sonuçları e-Devlet üzerinden öğrenilebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) DYS Evrak Takip sayfasından yılı seçip SGK'ya giden belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.
1.8 milyon çalışan, EYT kapsamında emeklilik başvurusunu gerçekleştirdi fakat halen EYT'ye başvurup emekli olamayan 600 binin üzerinde kişi var. SGK'nın ayda 35-40 bin, yılda 450-500 bin kişiye emekli aylığı bağlayacak kapasitesi varken, bunun üzerine 1.8 milyon EYT kapsamında emeklilik talebi sistemi kilitledi.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yapılan düzenleme, 1 Mart 2023'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilerek yasalaştı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş'un 12 Temmuz'da yaptığı açıklamaya göre EYT kapsamında 1,6 milyon vatandaşa emekli aylığı bağlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri