259 Hesap İşleyişi 259 Verilen Avanslar Hesabı, ödeme yapıldığında hesaba borç olarak kaydedilir, sipariş edilen malzeme teslim alındığında ilgili hesabın borcu karşılığında bu hesaba alacak olarak kaydedilir.
259 VERİLEN AVANSLAR HESABI
259 Verilen Avanslar Hesabı: Yurt içinden veya yurt dışından satın alınmak üzere sipariş edilen maddi duran varlıklarla ilgili olarak yapılan avans ödemelerinin izlendiği hesaptır.
340 Alınan Sipariş Avansları Hesabının İşleyişi:
Alıcılardan alınan avanslar bu hesabın alacağına, malın teslim edilmesi, hizmetin görülmesi halinde borcuna yazılır. 340 nolu hesap pasif karakterlidir. Bunun anlamı alacaklı çalışmasıdır. İşletmenin avans aldığı durumlarda hesaba alacak kaydı yapılır.
159 Verilen Sipariş Avansları Hesabı: Yurtiçi veya yurtdışından verilen siparişler için ödenen avansların izlendiği hesaptır. Avans ödemesi yapıldığında bu hesap borçlandırılır ve sipariş teslim alındığında alacaklandırılarak kapatılır.
İlgili 32 soru bulundu
159 hesap, yurt içerisinden ya da yurt dışından satın alınmak için sipariş edilen stoklar ile ilgili yapılan avans ödemelerinin izlendiği hesaptır.
Bu başlık altında 159 Verilen Sipariş Avansları Hesabı yer almaktadır. Hesap, hem yurt içi hem de yurt dışından yapılacak mal ve malzeme alımları için verilen avansları kapsar. Avansa ko- nu alım 15 Stoklar grubunda yer alan kalemleri kapsar.
500. İthalat fiilen tamamlandığında 159 VERİLEN SİPARİŞ AVANSLARI hesabı ithalat konusu stok hesaplarına devredilerek kapatılır. Örnek:Eren AŞ. (ithalatçı), Hollanda'da yerleşik Holland (ihracatçı) firması ile 15.10.2011 tarihinde 70.000.- Euro tutarında ipek kumaş için akreditifli ithalat sözleşmesi imzalamıştır.
Avanslar alacak veya borç haline dönüştükleri zaman VUK'nun alacak ve borçlarla ilgili değerleme hükümlerine göre değerlenirler. Dolayısıyla, alınan ve verilen avansların avans olarak kaldıkları sürece mukayyet değerler değerlenmesi gerekir.
260.
İşleyişi : Edinilen haklar, maliyet bedelleri ile bu hesaba borç kaydedilir. Yararlanma süreleri içerisinde, yararlanma sürelerinin belli olmaması durumunda, 5 yıllık sürede eşit taksitlerle itfa olunarak yok edilir.
Avans, işçiye/gemi adamına iş sözleşmesinde belirlenmiş olan tarihte ödenecek olan ücret alacağına mahsuben yapılan ön ödemedir. 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 32. maddesi uyarınca, işçiye ücret alacağı en geç ayda bir olarak belirlenen ödeme dönemi sonunda ödenir.
Avans nedir? Herhangi bir çalışanın maaş zamanı gelmeden önce işvereninden aldığı bir ödeme kalemidir. Belirli nedenlerden ötürü paraya ihtiyacı olan çalışanın maaş döneminden önce avans ödemesi aldığı bu ödeme kalemi borç olarak değerlendirilir. Yani bu para işverenden geri ödemek koşuluyla alınabilir.
159 Verilen Sipariş Avansları Hesabı: Bu hesap yurt içinden ya da yurt dışından satın alınmak üzere sipariş edilen stoklarla ilgili olarak yapılan avans ödemelerinin izlendiği hesaptır.
İşçinin Hak Ettiği Ücretini Aşan Avans Talepleri
Kural olarak maaş avansının ödendiği ay sonunda o ayın maaşından kesilmesi gerekmektedir. Maaştan kesilmeyen avansların avans olma niteliğinden çıkarak, personele ödenen borç olarak nitelendirilmesi söz konusu olacaktır.
1) Mal ve hizmet alımlarında yüklenme tutarının yüzde 10'una, yapım işlerinde ise yüklenme tutarının yüzde 15'ine kadar bütçe dışı avans verilebilir.
258 hesap, yapılmakta olan yatırımlar hesabı olarak da adlandırılır. İşletmelerde yapımı süren ve yapımları tamamlandığında ilgili bütçenin duran varlık hesabına aktarılacak olan her türlü araç gerecin yanı sıra işçilik ve giderlerin izlendiği hesaptır.
İşveren tarafından personele verilen paralar sadece ücrete mahsuben verildiğinde avans olarak nitelendirilir ve gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması gerekir. Zira avans alan açısından ücret olup, ödünç akdine dayanan bir borç da değildir.
195 hesap, aynı zamanda 195 iş avansları hesabı olarak da adlandırılır. Bu hesapta, işletme hesabının mal ve hizmet satın alımları, gider ve ödemelerin yapılması için kişilere verilen avansların izlenmesi gibi işlemler yer alır.
Mal veya hizmet siparişi için avans alınması durumunda, bu hesabın alacağında izlenir. Sipariş teslim edildiğinde veya hizmet gerçekleştiğinde borçlandırılarak kapatılır.
Uluslararası muhabir banka masrafları ihracat bedelinden kesilir ise bu tutarı 760 PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERİ hesabının borcuna kaydedilir. Şayet ithalatçı öder ise ilgili stok hesabına borç kaydedilir.
AB ülkelerinden direkt olarak Türkiye'ye gelen ürünlere gümrüklerde %18, diğer ülkelerden gelen ürünler için ise %20 gümrük vergisi uygulanmaktadır. Kitap ya da diğer basılı yayın eşyaları için ise vergi uygulaması bulunmamaktadır.
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
340 ALINAN SİPARİŞ AVANSLARI HESABI
340 Alınan Sipariş Avansları Hesabı: İşletmenin faaliyet konusuyla ilgili gelecekte yapacağı mal ve hizmet teslimleri ile ilgili olarak peşin tahsil ettiği tutarların izlendiği hesaptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri