Minibüs kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. Ardından Minibüs kullanabilmek için D1 sınıfı ehliyet almanız gerekiyor.
D Sınıfı Ehliyet ile 14 kişiden fazla yolcu taşımacılığı için gerekmektedir. D sınıfı ehliyet ile her türlü otobüs kullanılır. 24 yaşından gün alan herkes D Sınıfı Ağır Vasıta otobüs ehliyet alabilirler.
B sınıfı ehliyetle kullanılan otomobiller maksimum 9 kişi alabilen araçlar ve maksimum ağırlığı 3500 kg olan kamyonetleri kullanabilir. B sınıfının alt ehliyet türleri kapsamında olan araçları da bu ehliyete sahip olarak kullanmanız mümkün.
Minibüs kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfıdır. Araçların 16+1 kişi yolcu sınırı vardır. Yaş sınırı 21'dir ve en az B grubu ehliyet olması gerekmektedir.
D1 Sınıf Sürücü Belgesi
16+1 yolcu sınırı ile minibüs kullanmak için almanız gereken ehliyettir. Başvuru için en az B grubu ehliyetiniz olması ve 21 yaşında olmanız gerekiyor. D1 ehliyet sahipleri M, B, B1, F sınıfı araçları da kullanabiliyor.
İlgili 16 soru bulundu
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
Minibüsler, 3.5 – 4 metrelik kapalı aracın içine koltuklar yerleştirilerek yolcu taşımacılığında kullanılan hafif ticari araçlara denmektedir. Yolcu sayısı dahil minimum koltuk sayısı 10 veya sürücü dahil maksimum koltuk sayısı 17 olan taşıtları ifade eden araç türüdür.
Yolcu taşımacılığı için gerekli ehliyet grubu D grubu içerisinde yer alır. Otobüs, minibüs kullanmak isteyen kişiler D, D1,DE, D1E belgeleri yeterli olacaktır.
Genel olarak 16 yolcu kapasitesi olan minibüsler ya da en fazla 750 kg taşıma kapasitesine sahip kamyonetleri sürebilmek için D1 ehliyeti almak gerekmektedir.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
B sınıfı ehliyet ile maksimum 9 koltuklu araçlar kullanılabilmektedir. Bu sınırın geçilmesi halinde aracın tipi minibüs/otobüs olarak değişecektir.
A Sınıfı Ehliyet Harç Ücreti Ne Kadar? 2023 senesinde A sınıfı ehliyet harç ücreti 825 TL. A sınıfı ehliyete sahip sürücüler tüm motosiklet çeşitlerini, dolayısıyla M, A1 ve A2 sınıfına ait olan tüm araçları kullanabiliyor.
Mevzuata göre koltuk sayısı 18 ve üstünde olan araçlar otobüstür. Bu araçları kullanmak için D sınıfı yani otobüs ehliyetinizin olması gerekir.
1 Ocak 2016 yılından önce alınmış alınmış B sınıfı ehliyeti olanlarda ise durum biraz daha farklıdır. Eski B sınıfı ehliyet sahipleri bu konuda daha avantajlıdırlar. Bu kişiler sürücü dahil 17 koltuğu bulunan minibüsleri kullanabilirler.
Eğer sizin B sınıfı ehliyetiniz var ise bu ehliyet ile sürücü dahil 9 kişilik araçları kullanabilirsiniz, D1 sınıfı ehliyetiniz var ise sürücü dahil 17 kişilik araçları kullanabilirsiniz. D sınıfı ehliyet ile sürücü dahil 17'yi geçen ve yolcu taşımak için imal edilmiş diğer tüm araçları kullanabilirsiniz.
D sınıfı ehliyetle minibüs ve otobüs kullanılabiliyor. D sınıfı ehliyette yükün en fazla 750 kg olması şartı aranıyor.
İlk olarak sürücü kursuna D1 sınıfı ehliyet için başvurup sizden istenilen belgeleri getirerek kayıt olmanız gerekir. Daha sonra ise teorik sınava girmeniz gerekmektedir. Sınavda başarılı olmanız durumunda direksiyon sınavına girmeye hak kazanmış olacaksınız.
D sınıfına özel olarak dahil eden araç türü otobüstür. Ancak D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır deyince sadece otobüsler bu kapsamda yer almamaktadır. Çünkü bu sürücü belgesi ile B, B1, D1, F ve M sınıfı ehliyetler de kullanılabilmektedir.
B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme yetkisine sahiptirler. Bu araçları detaylandıracak olursak; otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 gram olan birleşik araçlardır.
Eğer “A1 sınıfı ehliyet kaç cc motor kullanır” diye merak ediyorsanız bu gruba ait araçların motor gücü en fazla 125 cc olmalıdır. A1 sınıfı ehliyetin avantajı ise bu ehliyete sahip kişilerin M sınıfındaki bütün araçları kullanabilmesidir.
22 yaş ve üzeri herkes için gerekli şartlara uyulduğu taktirde ise verilmektedir. D1 Sınıfı Ehliyet Almanın Şartları Nelerdir? - M, A1, A2, A, B1 ehliyet almak için B sınıfı olması gereklidir. - Ancak B, BE, C1, C1E, C, CE sınıfı ehliyete sahip olanlar sınava direkt olarak girebilirler.
D sınıfı ehliyet, otobüs ve minibüs kullanmak isteyen kişilerin alması gereken ehliyet türüdür. Bu ehliyet türünün içeriği sadece otobüslerde oluşmamakla birlikte, aslen otobüs kullanmak isteyenlerin D ehliyeti alması zorunludur. Zira sadece minibüs kullanacak kimselerin D1 sınıfı ehliyet alması yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri