Orman Arazisi Nasıl Satın Alınır? 2B tipindeki bir araziye sahip olmak için defterdarlık, mal müdürlükleri ve herhangi bir Ziraat Bankası şubesine başvurmak gerekmektedir. Ziraat Bankası için internet üzerinden bir başvuru ayarlamak mümkündür. Ancak 2B arazileri, orman köylüsü haricindeki kişilere satılamamaktadır.
Türkiye'de, 2B arazileri özel mülkiyete açılmıştır. Bu araziler, kişilere satış veya kiralama yoluyla devredilebilir. Dolayısıyla 2B arazilerinin hak sahipleri, araziyi satın alan ya da kiralayan kişiler ve kuruluşlar olabilir.
2B arazilerinin satın alınması için defterdarlık, Ziraat Bankası şubeleri veya mal müdürlüklerine başvurulur. Bunu yanı sıra 2B arazisi satın almak isteyen kişiler Ziraat Bankası'nın internet bankacılığı şubelerinden de başvurularını yapabilirler.
Bunun yanı sıra 2011 yılından önce satın alan kişiler de aynı şekilde gerekli yerlere bedelini ödediğine dair belge ile başvurmalıdır. Her hangi bir dava konusu olmayan 2B arazilerine hak sahibi olabilirler. Bu kişiler yasa oluştuktan 6 ay içerisinde başvurmaları durumunda hak sahibi olurlar.
Maddesinin B bendinde düzenlemeden dolayı 2B arazisi denilmektedir. Şartları taşıyan orman arazisi öncelikle devlet tarafından bu araziyi kullanan bu arazi üzerinde yapısı bulunan hak sahiplerine satılabilecektir.
İlgili 28 soru bulundu
2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışıyla ilgili rayiç bedeller kısmen açıklandı. Tutar dönüm başına 100 ila 750 bin lira arasında değişiyor. Buna göre tarım arazilerinin yüzde 10'u, tarım dışının ise yüzde 20'si peşin ödenebilecek. Kalan miktar 72 ayda taksitle ödenebilecek.
Yapılacak orman kadastrosu sonucunda, orman olmadığı gerekçesiyle orman dışında kalan eski tapulu ya da tapusuz taşınmazlar kadastro sonucu tapuya bağlanacak.
2b Orman Arazilerinin Satışı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 168, 169 ve 170. maddesi uyarınca orman arazileri, devletin hüküm ve tasarrufu altında olup kanunda düzenlenen istisnai haller dışında üçüncü kişiler nezdinde satışı yasaklanmıştır.
Tarımsal, ticari, spor ve sosyal nitelikli vb. diğer amaçlarda kullanılmak amacıyla, talep sahibi tarafından; kiralama amacını içeren bir dilekçeyle taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat edilmesi gerekmektedir.
2022 yılının nisan ayında 2/B ve Hazineye ait tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı. Bakanlık açıklamasında vatandaşlara, herhangi bir hak kaybı yaşamamaları için başvurularını yapma çağrısında bulunuldu.
2B arazi satışları belirlenen rayiç bedellere göre gerçekleştirilmektedir. Ancak 2B arazisi satın alınırken arazinin kaç kez el değiştirdiğine, arazinin davalık olup olmadığına ve arazinin imara uygunluk yapısı olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Orman Arazisi Nasıl Satın Alınır? 2B tipindeki bir araziye sahip olmak için defterdarlık, mal müdürlükleri ve herhangi bir Ziraat Bankası şubesine başvurmak gerekmektedir. Ziraat Bankası için internet üzerinden bir başvuru ayarlamak mümkündür. Ancak 2B arazileri, orman köylüsü haricindeki kişilere satılamamaktadır.
Taksitli ödemelerde bedelin; % 10'u peşin ödenecek, kalanı Belediye ve mücavir alan sınırları içerisindeki taşınmazlar için 3 yıl içinde 6 eşit taksitle faizsiz olarak, Belediye sınırları dışında ise 4 yıl içinde 8 eşit taksitle faizsiz olarak ödenebilecektir.
Bu nedenle, 2B arazisine prefabrik ev inşa etmek isteyen kişiler, ilgili yönetmelikler ve yerel yönetim kuralları çerçevesinde gerekli izinleri alarak bu işlemi gerçekleştirebilirler.
2B araziler Türkiye genelinde en fazla Kocaeli, Mersin, Antalya ve Yalova bölgelerinde yer almaktadır. Türkiye'de bulunan 2B araziler genellikle orman köylüsü dışında yer alan üçüncü şahıslara satılmamaktadır. Bu satışlar Anayasanın ilgili maddelerince yasaklanmıştır.
Hazineye ait tarım arazilerini 31 Aralık 2019'dan önce üç yıl süreyle kullanan çiftçilerimize, ödedikleri ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralayacağız.” Yapılan yeni düzenlemeyle; 2/B ve tarım arazilerinin hak sahiplerine satışında başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılıyor.
Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan OHAL kararnamesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına imar plansız yapılaşma yetkisi veriliyor. Orman alanları ve meralara da inşaat yapılabilecek.
2022 yılında dönüm (1000 m²) başına alınacak kira bedelleri; Kavak, kestane, zeytin, ceviz ve badem gibi odun dışı (meyveli) orman ürünü veren ve hızlı gelişen türlere ait ağaç ve ağaççıklarda; İlk 5 (beş) yıl için 10 TL (ilk 5 yıl %50 indirimli), • 6 (altı) yıldan sonra 20 TL'dir.
49 yıllığına arazi kiralama denilen konu aslında yatırım teşvik işlemleri kapsamında yapılan tahsistir. Hazine arazileri belirli konularda ve şartlarda yatırım yapan kişilere 49 yıllığına tahsis edilir. Bu işlemler Milli Emlak Müdürlükleri ve Şeflikleri tarafından yürütülür.
T.C. Anayasası'nın 169'uncu maddesi gereğince ormanlar devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler olduğundan bu alanların özel mülkiyete konu edilmemesi gerekmektedir. Bu nedenle ilgili taşınmazların tapu kaydının iptaline ilişkin tapu sicilini düzeltim davası açılmaktadır.
Tarla niteliğinde olan arazinize bu tarz bir ev inşa edebilirsiniz. Bunun için gerekli izni gıda, tarım ve gayvancılık bankalığı'na bağlı olan il ve ilçe müdürlüklerinden alabilirsiniz. Gerekli izinleri aldıktan sonra kendinize küçük ama kullanışlı bir bağ evi niteliğinde bungalov tarzı evler inşa edebilirsiniz.
CEVAP) Sarı alan; orman haritasında sarı renk ile boyanan alan olmalı. Sarı boyalı alanlar kültür arazisidir. Orman haritasında kültür arazisi olarak boyanan alanlar; tarla, bağ bahçe ya da yapılı yer gibi, orman olmayan alanları ifade eder.
İşgal ve faydalanma suçu, kesinleşmiş orman kadastrosu sınırları içinde işlenirse, cezası bir yıldan üç yıla kadar hapistir (md. 93/2). İşgal ve faydalanma eyleminin gerçekleştirildiği alanın büyüklüğü 5 ha.'dan fazla ise, ceza- lar yarı oranında artırılır (md. 93/3).
Yasa gereğince orman olduğu tespit ve tescil edilen taşınmazın devri için taşınmaz sahibine haber verilerek rızaen terk işlemi yapılması talep edilmeli, taşınmaz malikinin kabul etmemesi halinde taşınmazın tapusunun orman olarak tescili için dava açılması gereklidir.
Bu nedenle orman ve mera arazisi gibi yerlerden geçit hakkı tesisi mümkün değildir. +Yargıtay HGK., 2006/14-264 E., 2006/237 K.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri