Sebum da gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumunu beraberinde getirebilir. Yetişkinlikte yaşanan hormonal dalgalanmalar, çenede sivilce çıkması ile sonuçlanabilir. Ergenlikte ve adet döneminde çenede sivilce sık rastlanan bir sorundur. Özellikle adet başlangıcından bir hafta önce sivilcelenme artabilir.
Hormonel değişimlerle oluşan bu yağlanma bazı cilt tipleri için aşırı bir yağlanma sorunu oluşturur. Buda hormonel akneler oluşumunu destekler. Reglin başladığı günde akneler çıkabileceği gibi regl öncesinde de bu sivilceler oluşabilir. Bu alanda doğru tedavi ile bu sivilcelerden kurtulmak mümkün olur.
Regl Sivilcesi
Bazı kızlar ayın geri kalan günlerine kıyasla, regl öncesi daha çok sivilce sorunu yaşarlar. Peki bunun sebebi nedir? Tabii ki şaha kalkmış olan hormonlardır! İyi haberse, ergenlik dönemi bittiğinde ve hormonların düzene girdiğinde cilt sorunlarının da bitecek olmasıdır.
Regl dönemi ile yağ hücrelerinin aktif hale gelmesi, sebum üretiminin hızlanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, cilt yağlanması ve hormonal sivilceler gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir. Değişen hormon seviyeleri de hormonal sivilcelerin kaynağını oluşturmaktadır.
Bunlar hem fiziksel hem ruhsaldır. Sinirlilik hali, gerginlik, duygusallık, ani değişebilen duygu durumu, tatlı yeme isteği, kasıklarda ağrı, baş ağrısı, karında şişkinlik, ishal, ciltte sivilcelenme, memelerde hassasiyet hissi, yorgunluk veya halsizlik en önemli belirtilerdendir.
İlgili 36 soru bulundu
Bütün kızlarda farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak senin yaşadığın regl öncesi sendromu belirtileri muhtemelen her ay kendini tekrar ederek aynı kalır. Bu belirtiler bazen şiddetli olurken bazen hafif yaşanırlar. Belirtiler genellikle reglden 7 veya 10 gün önce başlar.
Beyaz ve sarım renk tonlarında vajinal akıntı görülür
Bu dönemde yaşanan akıntıların rengi beyaz ve sarımsı tonlarda olur. Bu süreçte iç çamaşırının kirlenmesinden hoşlanmayanlar ped kullanımına başlayabilir. Vajinal akıntı ortaya çıktıktan sonra 6-8 ay içinde adet kanaması görülecektir.
Hormonal akneler adet döneminde çenede sivilce olarak sıklıkla kendini gösterse de en yoğun olarak kaygı yaşanan bölgede de sıklıkla çıkabilir. Bu noktada cilt için en uygun cilt bakımı bir rutin haline getirilmelidir.
Hormonal Dalgalanmalar
Sebum da gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumunu beraberinde getirebilir. Yetişkinlikte yaşanan hormonal dalgalanmalar, çenede sivilce çıkması ile sonuçlanabilir. Ergenlikte ve adet döneminde çenede sivilce sık rastlanan bir sorundur.
Ancak kadınlarda, özellikle adet döneminin yaklaşmasıyla boyun, göğüs ve sırt bölgesinde görülen akneler de hormon kaynaklı olabilir. Bu bölgelerde görülen akneler çeşitli dönemlere ve durumlara bağlı olarak artabilir.
Ani sivilce artışlarını adet başlamadan hemen önce gözlemleyen birçok kadın için hormonların etkisi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Aknede rol oynayan erkek hormonları olan androjenlerin üretimi adet öncesi dönemde zirveye ulaşır.
Premenstrüel sendrom; adetten hemen önceki dönemde kadınların memelerinde şişlik oluşması, karında gaz şikayeti, halsiz kalınması durumu, kilo alımı, enerji azlığı, baş ağrısı, depresif ruh hali, gerginlik ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösteren ve yaşam kalitesini etkileyen bir durumdur.
Hamilelikte görülen sivilcelerin sorumlusu, gebelik hormonları olabilir. Bu hormonlar devreye girdiğinde, ciltte tıkanmış gözeneklere ve lekelere neden olan çok fazla yağ (sebum) oluşabilir. Gebeliğin erken döneminde daha fazla sivilce fark edebilirsiniz, çünkü bu dönem, gebelik hormonlarının en yoğun olduğu dönemdir.
Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda beta hCG dediğimiz gebelik hormonu yükselmeye başlar. Bu durumda kanda ya da idrarda bakılan gebelik testleriyle gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu hormon önce kanda sonra idrarda yükselmeye başladığından dolayı gebelik önce kanda sonra idrarda belli olur.
Hamilelik Nasıl Anlaşılır? Pek çok kişi, “sivilce çıkması gebelik belirtisidir” ya da “bacaklar ağrıyorsa hamilelik vardır” gibi dışarıdan anlaşılacak belirtiler olduğunu düşünür. Ancak gebeliğin erken döneminde (ilk bir ay) böyle belirtileri okumak mümkün değildir.
Sivilceler genellikle cildin fazla sebum, yani yağ üretmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında hormonal bozukluklar, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri ve yanlış cilt bakımı çenede sivilce oluşumuna sebep olabilir.
İltihaplı akneler ise daha derin katmanlarda yer alan yağ bezleri üzerinde bakteri üremesiyle meydana gelir ve ağırlıklı olarak yanaklar, çene altı ve boyun bölgesinde ortaya çıkar. Uygun tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilen akne, zamanında müdahale edilmezse kalıcı izlere neden olabilir.
Vücutta çıkan sivilceler birçok durumun habercisi olabilir. Özellikle genetik unsurlar, adet dönemi hormonların değişimi, stres, anksiyete, düzensiz beslenme, güneşin zararlı etkileri, çevresel etkiler ya da ilaç kullanımı gibi pek çok unsur nedeniyle sivilce oluşabilir.
Östrojen, regl döngüsü boyunca en yüksek ve en düşük seviyesine ulaşır. İki uç arasındaki bu gidip gelmeler cildin dokusunu, kalınlığını, yapısal bütünlüğünü ve sıvı dengesini etkileyerek ciltte değişime sebep olur. Akabinde, akneler oluşmaya başlar, progesteron etkileri devreye girer.
Aknenin oluşumunda temel faktör yüksek hormon seviyeleridir. Androjen olarak adlandırılan erkek cinsiyet hormonları, erkek ve kız çocuklarında ergenlik döneminde artış gösterir. Fazla androjen yağ bezlerinin büyümesine öncülük eder ki bu da daha fazla sebum üretimi demektir.
Normalde üretilen sebum kıl köklerinden ve gözeneklerden cilde geçer. Ancak fazla sebum gözenekleri tıkayarak sebum geçişini bloke edebilir. Foliküller tıkandığında, ciltte bulunan bakteriler foliküllerin içinde büyümeye başlar. Bunun sonucunda iltihap ve sivilce büyümesi gelişir.
AKINTI TÜRLERİ NELERDİR? Doğurganlık akıntısı: Reglinizden iki hafta önce olur ve çiğ yumurta beyazı gibi görünür. Islak ve kaygandır, kokmaz veya kaşınmaz. Külodunun ıslandığını hissedersin.
Yerleşme kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renkli akıntı şeklinde kanamaya denir.
Maya enfeksiyonu, yanma ve kaşıntı hissine ek olarak beyaz, süt kesiği benzeri akıntıya neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Vajinada maya varlığı normaldir, ancak normal floraya ait mayalarda anormal artış olmasıyla enfeksiyon belirtileri ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri