3 Aylık Bebek Günde Kaç Bez Değiştirir? Bebeğiniz günde 6 ila 10 kez çişli bez değişimine ihtiyaç duyabilir.
Bebekler neden çişini az yapar? Bebeğin çişini tutması ya da sık sık ama azcık çiş yapmasının en yaygın nedeni idrar yolları enfeksiyonudur. Doktora başvurulmalı ve idrar örneği verilmelidir.
Bebek ilk 24 saat içerisinde idrar yapmadıysa dikkat!
Günde 3-4 kez altını ıslatması beklenmektedir. Eğer bir bebek doğumunun ilk 24 saat içerisinde idrar yapmadıysa bu böbrek ve idrar yollarının takip edilmesini gerektiren bir durumdur.
Normal idrar yapma sıklığı yaş gruplarına göre; 6 aydan küçüklerde günde ortalama 20 kez, 6-12 ay arasında 16 kez, 1-2 yaş arasında 12 kez, 2-4 yaş arasında 8-9 kez ve 5 yaşından büyüklerde 4-6 kezdir.
Özellikle sıcak havalarda, terleyen bebeklerde, idrar su oranı azaldığından ürat kristalleri çöker ve bezine pembe renk bırakır. Parmağınızın ucuyla dokunun, kum gibi dağıldığını hissedersiniz. Kan değildir, korkmanıza gerek yok.
İlgili 19 soru bulundu
Bebeğinizin susuz kalması halinde vereceği belirtiler öncelikle ağız ve çevresinde kuruluk, cansızlık, huysuz ve asabi davranış sergilemesi, ağladığında ise gözyaşının olmaması gelir. Susuz kalan bebekler uzun süre mesela 6-7 saat boyunca bezlerini ıslatmayabilirler.
3 Aylık Bebek Günde Kaç Bez Değiştirir? Bebeğiniz günde 6 ila 10 kez çişli bez değişimine ihtiyaç duyabilir.
*veee en önemlisi günlük yaptığı idrar miktarı ve rengi: Karnı doyan bir bebek ilk bir hafta boyunca en az günü kadar idrar yapar. Yani ilk gün en az 1 kez, ikinci gün en az iki kez, üçüncü gün en az 3 kez gibi… Yedinci sekizinci günden sonra günde ortalama 7-8 defa idrar yapmasını bekleriz.
Bebeğin ilk ay en az 600 gr kilo alması, günde en az 5-6 defa altını ıslatması, doğumdan sonraki 10. günde ise doğum kilosuna ulaşmış olması bebeğin aldığı sütün yeterli olduğunu gösterir” diyor.
Doymayan Bebek Kaka Yapar mı? Bebeklerin doyduklarına dair ortak en önemli belirti, günde yaklaşık 4-6 bez ıslatmalarıdır. Yani çiş, bebeğin doyup doymadığına dair belirtilerin başında gelir.
Muz, şeftali, pirinç, pirinçunu, patates ve havuç kabız yapabilir. Tahıllardan özellikle yulaf; meyve ve sebzelerden ise kayısı, armut, kırmızı erik ve sebzelerden balkabağı, kabak, semizotu ve kereviz gibi lifli sebzeler bebeğinizin daha yumuşak kaka yapmasına yardımcı olur.
Bunun için kız çocuklarında vajen yaprakları aralanarak ve gerilerek; erkek çocukta sünnet derisi geri çekilerek; çocuklar işemeye başlar ve kesintisiz işerken, ilk idrar değil, işemenin ortasında örnek direkt olarak toplama kabına alınır.
Gece altını ıslatma çoğu zaman mesane (idrar torbası) gelişimindeki gecikmenin bir sonucudur. Bu nedenle de yaş ilerledikçe sıklığı azalır ve erkek çocuklarda kız çocuklara oranla daha sık görülür. 3 yaşındaki çocukların yüzde 40'ı altını ıslatırken bu oran 5 yaşında yüzde 20'ye ve 6 yaşında yüzde 10'a düşer.
İdrar yolu enfeksiyonunun başlıca nedeni başta E. Coli olmak üzere çeşitli bakterilerdir. Ek olarak mesaneden idrarın idrar kanalına veya böbreğe geri kaçmasını önleyen mekanizmada sorun olması gibi doğumsal anomaliler de idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir.
Küçük bebeklerde, huzursuzluk, ateş, kilo alamama, kusma, idrarda değişik renk veya koku görülebilir. Daha büyük çocuklar ise; karın ağrısı, sık ve az idrar yapma, idrarda yanma, kanlı idrar, ateş, idrar kaçırma gibi şikayetlerle karşımıza gelebilirler.
Ebru Gözer “Yeterince anne sütü ve mama ile beslenen bebekler günde 4-8 defa idrar yaparlar. Günde 4-8 defa idrarla ıslanmış bez alıyorsanız aldığı sıvı miktarı yeterlidir. Altı aydan büyük bebeklere su vermek gerekir.
Normal doğum ağırlığına sahip olan üç aylık bebeklerde ortalama vücut ağırlığı (%50) kızlar için 5,8 kg, erkekler için 6,4 kg.dır.
Bebeğinizin doyup doymadığını anlamak için bebeğinizin günlük çişli bezine bakabilirsiniz. Günde 5 çişli bez, bebeğinizin anne sütüyle beslenmesinin yeterli olduğunu ifade eder. Günde 5 bezinde yoğun çiş varsa bebeğinizin karnı doyuyor demektir.
Bir bebeği en az 5 aylık olmadan oturtmaya çalışmak ise doğru değildir. Çünkü kas ve kemikleri yeterince gelişmediği için boyun, sırt ve bel eğriliği gibi problemler oluşabilir.
Beslenmesi iyi olan, iyi anne sütü alabilen bebekler 1 -3 saatte bir idrar yapmaya eğilimlidirler. Bazen havanın ya da evin çok sıcak olması nedeni ile sıvı kaybının daha fazla olması nedeni ile iyi beslense bile bebekler daha geç idrar yapabilirler.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Bebeklere İlk Ne Zaman Su Verilmeli? Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
Yenidoğanlar en fazla 3 saat aç kalabilir. 1-6 ay arası bebeklerde bu durum 4 saattir.
3 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Erkek bebeklerin boyunun, 55 ila 65 cm., ağırlığının ise 4150 ila 7500 gr. aralığında olması beklenir. Hekim, bebeğin baş çevresini ölçtükten sonra bebeği, bebek gelişim tablosundaki büyüme eğrilerine göre değerlendirir.
Bir ile üç ay aralığındaki küçükler için uygun boyutta hazırlanan 2 numara bebek bezi kalitesi ile güvenli kullanım olanağı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri