Sarımsakların kabuğunu soyup ezelim sıkılmış limonu üzerine ekleyelim. Daha sonra zeytinyağı ve tuzu da ekleyip bir kavanozda iyice çalkalayalım. Sarımsak severler için enfes bir sos normal balığın üstüne limon döktüğümüz gibi bu sosu dökelim. Levrek de enfes oldu afiyet olsun.
Balığınızı pişirdikten sonra bir tencerenin içerisine su ve defne yaprağı, sirke, çubuk tarçın, karanfil gibi malzemeler koyarak kaynatabilirsiniz. Bu işlemde balık kokusunun yerini güzel bir kokuya bırakmasını sağlayacaktır.
Lezzetinin yanı sıra doyuruculuğu ve içeriğindeki sağlıklı lezzetleriyle de öne çıkan bir tarif. Ton balığı, taze zencefil, sarımsak, zeytinyağı, avokado ve ekşi mayalı ekmek bir araya geliyor ve fırında aromalar birbirine karışıyor!
Sarımsaklı Lezzet Dolu Fırın Somon Tarifi Nasıl Yapılır? Soğan ve sarımsak rendelenir ve tüm sos malzemeleri karıştırılır. Somon dilimleri bu sosta 1 saat bekletilir. 200 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirilir.
İlgili 32 soru bulundu
Sarımsağı olduğu gibi balıklara vermek
Sıcak suda bekletmek veya kaynar suda 5dk kadar içinde durması sarımsağın yumuşaması için yeterlidir. Yumuşamış olan sarımsağı direkt olarak akvaryuma verebilirsiniz. Su içindeki bakteriler öldürür, vatozlar ve lepistesler de sarımsaklı yemi yiyebilir.
Tüm balıkların haşlama,ızgara ve fırın tarifleriyle kullanılabilir.1 çay kaşığı kuru nane,1 çay bardağı sirke,2 çorba kaşığı zeytinyağı,3 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanozla yapılır.Sirke ve nane orta ateşte 3 dakika kaynatılıp tülbentten geçirilerek süzülür.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
İçerdiği cıva, tuz oranı ve patolojik bakterilerden dolayı konserve ton balığının zararlı olup olmadığı merak edilen konulardandır. Yüksek cıvaya maruz kalmak bitkinlik yaşamanıza, daha fazlası da sinir sisteminde bozulmaya yol açabilir. Bu yüzden tüketim miktarını iyi belirlemeniz gerekmektedir.
Limonu balığa da sıkabilirsiniz. Limonun içerisindeki antioksidanlar ve C vitamini balıktaki Omega-3 yağ asidinin vücutta kullanımını artırır. Balığın kalsiyum oranından yararlanmak isteyenler ise yanında roka yemeyi tercih etmemelidir.
Balık, ızgara, kızartma, sığ kızartma, fırında, rosto ve sote yöntemleriyle pişirilebilir. Izgara: İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır. 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletilirse daha lezzetli olur. Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir.
Balık için en sağlıklı pişirme yöntemleri olarak sırasıyla, vakumla pişirme, mikrodalga, fırınlama ve buharda pişirme öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra yağda kızartma, balığın içerisindeki faydalı yağ asitlerini ve D vitaminlerini en aza indiren yöntem olarak görülüyor.
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Kekik: Hem tavuğa hem de balığa çok yakışan bir baharat olan kekik, fırında yapılan tariflerde kokusunu daha çok belli eder. Biberiye: Taze ya da kuru olarak hem tavuk etinde hem de balık etinde kullanabileceğin biberiye, aromatik bir lezzet verir.
Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir. Burada unutulmaması gereken şudur: İlk dondurulan balık ilk önce tüketilmelidir. Saklama sadece buzla değil, tuzla da yapılabilir.
Balıktan kaynaklanan zehirlenmelerde öteki besin zehirlenmelerindeki gibi kusma ve mide bulantısı problemi olabilir. Balık tüketiminden sonra da 2-3 saat içinde bu semptomlar yaşanırsa balık zehirlenmesi durumu meydana gelebilir.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Tahin, balıklarda biriken ağır metallerin sıfırlanmasını sağlıyor. Radyasyona karşı vücudu koruyor, vücuttaki fosforu düzenliyor, midedeki asit dengesini normale döndürüyor. Yani, balığın üzerine fırında tahin helvası hem çok yakışıyor, hem de sağlığımızı koruyor.
Tuz akvaryumun ilk kurulduğunda ve su değişimlerinde kullanılmalıdır. Örneğin 135 litre bir akvaryumda 45 litrelik bir su değişiminde 6 çay kaşığı tuz eklenmelidir.
Musluk suyu akvaryum suyu değildir
Akvaryuma musluk suyu yoluyla getirilen kirleticiler, örneğin klor ve bakır, kurşun veya çinko gibi ağır metaller ilk adımda genellikle solungaçlara ve balığın derisine zarar verir.
Ben ya filtre su ya da içme suyundan yanayım. Aksine çeşme suyu daha yararlıdır akvaryum için . Bitkiler için bir-çok mikro element içerir, eger yumuşak su balığınız yok ise çoğu tür balık sert su sever. Aksine çeşme suyu daha yararlıdır akvaryum için .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri