Bebeğin sırtı ve yanları yumuşak yastıklarla desteklenmelidir. Bebeğiniz henüz kendi kendine dik bir şekilde oturamazken desteksiz kalması bel, sırt ve başının incinmesine neden olabilir. BEBEKLER NE ZAMAN DESTEKSİZ OTURUR? Bebeğinizi desteksiz oturmaya hazırlamak için sabırlı olmanız önemlidir.
5. Aydan 6. Aya Kadar. 5. aya girildiğinde bebekler başını ve sırtını dik tutarak ve destek alarak oturmaya başlayabilir.
6 aylıktan ufak yaşta oturmaya zorlanan bir bebeğin (bacakları kavrayan, popo kısmını sağlama alan “bumbo koltuklardaki gibi) serbestçe dolaşımı engellenir ve emekleme/sürünme için gerekli olan kas gelişim fırsatları reddedilmiş olur. Bu yüzden bebeğinizi oturtmak için aceleye gerek yoktur.
Oturmaya Hazırlanma
Yüzüstü pozisyondayken başını kaldırıp size bakması, yatarken ayaklarıyla tekme hareketleri yapması bile onun kaslarının geliştiğine işarettir.
Yattığı yerden kafasını 45 derece açıyla kaldırabilir. Koltuk altından desteklendiğinde yürüme çalışması olarak kabul edilen, adım atma hareketlerini yapabilir. Ebeveynlerinin sesini duyduğunda doğrudan cevap verebilir.
İlgili 25 soru bulundu
BEBEKLER NEDEN PARMAK EMER? Bebekler kendilerini yatıştırmak için parmaklarını emerler çünkü doğduklarından itibaren bir şeyler emme konusunda ısrarcıdırlar. Parmak emme 3-4 aylıkken başlar ve eğer kontrol edilmezse 3 ila 6 yaşa kadar devam eder.
Bebeğiniz ağlayarak sıkıntısını anlatıyor ve seslere tepki olarak farklı sesler çıkartıyor. Hatta belki zaman zaman gülüşünü hissedebiliyorsunuz. 3 aylık bebek zekâ gelişimi için en önemli atılım parmakları olabilir. Onun en sevdiği oyuncağı artık parmakları.
BEBEĞİN KAFASI NE ZAMANA KADAR ŞEKİLLENİR? Bebeklerde kafa kemikleri doğum sırasında tümüyle birleşmemiştir, kafa kemikleri arasında boşluklar bulunur. Bebeğin başı büyük oranda bir yaşında şekillenir.
3 aylık bir kız bebek ortalama 5,5 kilo, erkek bebek ise ortalama 6 kilo olmaktadır. Kiloda olduğu gibi 3 aylık bebek kaç santim olmalı sorusu da cinsiyete göre değişmektedir. Biz kız bebeğin boyu yaklaşık 59 santim ve erkek bebeğin boyu yaklaşık 60 santim olmalıdır.
Bebeği elinize yüz üstü yatırdığınızda, elinizden aşağı doğru kayar. Gevşek bebeği kol altlarından tutarak havaya kaldırdığınızda başı öne düşer ve ellerinizden kayar. Tüm bunların yanı sıra, hipotonisi olan bebeklerde kuvvetsizlik, çiğneme, yutkunma ve solunumda güçlük gibi belirtiler de olabilmektedir.
Bebeğin vücudunun üst kısmının gelişebilmesi için belirli bir ayın geçmesi gerekir. Bebekler ancak 4. ayda kucakta destekli oturmaya başlayabilir. 4. aya kadar bebeği zorlayıcı herhangi bir hareket yapılması önerilmez.
4. aya kadar bebeği zorlayıcı herhangi bir hareket yapılması önerilmemektedir. Çünkü bebeğin kafasını ve sırtını düz tutabilmesi en erken 4 aylıkken mümkün olur. 5. ayda oturma yastıklarıyla destekli oturmaya, 6. ve 7. aylarda ise 10-20 dakika gibi bir süre desteksiz olarak oturmaya başlayabilirler.
Normal doğum ağırlığına sahip olan üç aylık bebeklerde ortalama vücut ağırlığı (%50) kızlar için 5,8 kg, erkekler için 6,4 kg.dır.
Bir yaşına dek yastık kullanamayınız. Oda ısısı 22-24 derece olmalıdır. Bebeği sırt üstü yatırınız. Ani bebek ölümlerine neden olduğu için bebeğinizi yüzüstü yatırmayınız, yan yatırmak ise bebeğin kolayca yüzüstü dönebileceğinden önerilmemektedir.
Açıklanan Tüketici Raporlarına göre yürüteçler 4 ile 16 aylık bebekler tarafından kullanılması için tasarlanmış ürünlerdir. Bununla birlikte yürümeyi öğrenmiş bebeklerin yürüteç kullanmaması gerekmektedir. Bu sebeple 4 aylıktan itibaren bebekler yürüteç kullanabilmektedir.
UNICEF ve Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerin 1 yaşına kadar hem gece hem de gündüz uykularında mutlaka sırt üstü uyutulmalarını önerir. Sırt üstü pozisyonu bebeğin rahat nefes alabilmesini sağlar. Bu da ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) riskini düşürür.
Bebekler ne zaman döner diye merak ederseniz size öncelikle 2 ay civarı yan yatırıldıklarında bebeklerin sırt üstü dönebileceğini söyleyebiliriz. 4 ay civarı ise sırt üstü yatan bebekler yan dönebilirler. Bu evrelerde oturmaya hazırlanan bebeğin karın ve boyun kaslarının güçlenmesi çok önemlidir.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Bununla beraber artık 3-4 ay arası dönemde gece uykusuna başlangıç saatini düzenli olarak 18.00-20.00 arası bir saat dilimi olarak belirleyip, bunu takip edebilirsiniz. Bu da o saatte yattıktan sonra sabah 6.00-7.00'ye kadar, 1 veya en fazla 2 gece beslemesi olacak şekilde neredeyse kesintisiz uyku demektir.
DÜZ KAFA SENDROMU ÖNLENMEZSE KALICI HALE GELEBİLİR
Bebekteki düz kafa sendromu çocuk 1 yaşına gelene kadar önlenmezse, asimetrik kafa yapısı kalıcı hale gelebilir. Bu sebeple bebeğin kafa yapısını düzeltebilmek için yapılması gereken yöntemlere mutlaka uyulmalıdır.
Düz kafa sendromu, başın arkasında veya yanında kafa şeklinde bir düzensizlik olarak kendini gösterir. Ebeveynler genellikle sekiz haftalık bebeklerde düz bir kafa fark ederler, bebeklerinin başının biraz geniş olduğunu, kulağın bir yandan öne doğru itildiğini veya kaşının daha belirgin olduğunu fark ederler.
3 aylık bebeklerde kaslar daha güçlü hale gelir ve bebekler artık kafasını tamamen dik tutabilir.
3 aylık bebekler daha önceki aylara göre daha kontrollü ve daha uzun süre dik bir biçimde durabilir. Ayrıca başlarını kontrol edebilir ve dik tutabilirler fakat buna rağmen yine de desteklenmelidirler. Bunun haricinde ellerini daha sık bir şekilde hareket ettirmeye başlarlar.
3 Aylık Bebek Gelişimi
3 aylık bebek; Artık annesini babasın iyice tanır.
0-2 ay: Bu dönemde bebekler 25-50 cm mesafeden ışığı, mavi renk hariç canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar. 0-2 ay arasında anneyi de fark eden bebekler, çevredeki cisimleri daha iyi görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri