6 aylıktan küçük yavru köpekler iki saatten fazla yalnız bırakılamaz, bu nedenle hassas dönemi atlatmanıza yardımcı olması için bir evcil hayvan bakıcısına veya köpek bakımına ihtiyacınız olabilir. Bir köpek yavrusunu yalnız bıraktığınızda, geniş, rahat bir kulübede veya köpeklerin giremeyeceği bir odada olmalıdır.
6 aydan küçük yavru köpeklerin evde maksimum 2 saat yalnız bırakılmaları önemlidir. Yetişkin köpeklere oranla çok daha fazla ilgiye ve gözetime ihtiyaç duyan yavru köpeklerin mesaneleri küçüktür, sıkılma olasılıkları ve hem kendilerine hem de eve zarar verme potansiyelleri yüksektir.
Yavru köpeğiniz 16-20 haftalık olana kadar üç haftada bir hatırlatma dozuyla yapılan aşıların tamamlanmasının ardından 2 hafta geçmesiyle birlikte köpeğinizi dışarıya çıkarabilirsiniz.
Üç ila altı aylık dönem bir köpeğin hayatının en önemli aşamalarından biridir. Yavru köpek gelişimi bu süreçte hızla devam eder. Patili dostlarımızın yürümeyi, oynamayı, yemek yemeyi ve diğer evcil hayvanlar ve insanlarla iyi geçinmeyi öğrendiği zamandır.
Yavru köpekler gün içerisinde 18-20 saat boyunca uyuyabilirler. Vücutları ile birlikte beyinlerinin de geliştiği bu dönemde yavruların uyanıkken maruz kaldıkları her bir yenilik onları yorar; bu nedenle oyun esnasında dahi uykuya dalabilmeleri mümkündür.
İlgili 20 soru bulundu
Köpeğiniz eve ilk geldiğinde, evin onun yaşam alanı olduğunu belirtmesi açısından idrarını yapar. Bunu anladıktan sonra onu hemen banyoya götürün ve idrar yapana kadar hiçbir yere gitmesine izin vermeyin. Sonrasında ona bir ödül verin ve her tuvalete gittiğinde onu sevin.
Özellikle soğuk havalarda bu nedenle doğru ve düzgün beslenmeleri çok önemlidir. Her ne kadar dayanıklı canlılar olsalar da bunun da bir sınırı vardır. Normal şartlarda köpeklerin açlığa ortalama 3-7 gün, max. 3 hafta açlığa dayanabildiği bilinmektedir. Susuzluk için bu süre daha da azdır.
Uzmanlar yavru köpeklerin ilk 2-3 aylık süreçte günde 4 öğün, 3-6 aylık süreçte günde 3 öğün, ırklara göre 6-12 ya da 6-24 aylık süreçte günde 2 öğün beslenmelerini önerirler.
YAVRU KÖPEKLERDE ÇİĞNEME VE ISIRMA
Yavru köpekler aynı zamanda "diş çıkarma" evresi geçirirler, bu nedenle yavru köpeğiniz için en sevdiği oyuncakları ısırması doğal ve güvenlidir. İlk başta yavru köpeğinizin çiğnemesini hemen kesmeye çalışabilirsiniz.
6-12 haftalık köpekler günde 4 öğün köpek maması tüketmelidir. 3-6 aylık köpekler günde 3 öğün köpek maması tüketmelidir. 6-12 aylık köpekler günde 2 öğün köpek maması tüketmelidir. 1 yaş üstü köpekler günde 1 öğün köpek maması tüketmelidir ancak köpeğinizin vücut yapısına göre günde 2 azaltılmış öğün yapabilirsiniz.
Köpek 16 - 20 haftalık oluncaya kadar yaklaşık her üç haftada bir bu aşıların hatırlatma dozunun yapılması gereklidir. Son aşısını olduktan iki hafta sonra tamamen aşılanmış olarak kabul edileceğinden köpeğinizin dışarı çıkmasında bundan sonra herhangi bir sakınca yoktur.
18 ayını geçen köpekler ise 6 saate kadar evde bırakılabilir. Köpeğiniz kendi başına kaldığı için stres yaşamıyorsa bu süreyi aşamalı olarak 8 saate çıkarabilirsiniz.
Yavruluk dönemindeki köpekler için en temel eğitimlerin başında tuvalet eğitimi gelir. Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi genellikle yavru sekiz haftalık olduğunda başlar. Bu yaşta aynı zamanda otur, bekle ya da gel gibi temel köpek eğitimi ipuçlarını da öğrenebilirler.
En azından birkaç gece yavrunun sizin yatak odanızda uyumasına izin verin. Onu, ütü odası, kiler gibi yerde değil yatağınızın yakınında sandık, karton kutu gibi bir şeyin içinde uyumasına imkân verin, kendini güvende hissedecektir. Aksi halde böyle bir deneyim yavru için korkutucu olacaktır.
İlk geldiği zamandan itibaren bir veya iki hafta birlikte zaman geçirebilirseniz, daha yumuşak bir alışma dönemi yaşarsınız. Mizacına bağlı olarak, yeni köpeğiniz doğrudan size bağlanabilir ve kendini rahat hissedebilir veya ilk başta isteksiz ve içine kapanık olabilir.
Yavru Köpeğinizi İzole Etmeyin
İdeal olarak, geceleri yavru köpeğinizle kucaklaşmak istersiniz.Yavru köpeğinizi yatağınıza almak istemiyorsanız en azından sizinle aynı odada uyumasına izin vermeyi düşünün.Yatağınızın yakınına bir köpek yatağı kurun, böylece yavru köpeğiniz sizin varlığınızla güvende hissedecektir.
A) HAYIR: Bu eğitim diğer eğitimlerin temelini oluşturmaktadır. Bu komut köpeğe küçük yaşta sözlü olarak öğretilir. Köpek bu komutu t sahibinin sesi ve mimiklerinden anlar. Komutla birlikte işaret parmağı köpeğe gösterilerek ikaz edilir, böylece köpek işaret olarak komutu öğrenmiş olur.
Köpekler yatıştırıcı bir aktivite olduğu için patilerini yalarlar. Ayrıca, birikintileri ve mikropları temizlemeleri için iyi bir yoldur. Köpeklerin ayrıca patilerinde özel bir koku üreten bezler vardır. Bu onların iletişim kurmasına yardımcı olur.
Beyin görüntüleme teknolojisi sayesinde köpeklerin birlikte yaşadıkları sahiplerini ailesi olarak gördüğü ortaya çıktı. Biz insanları ailesi gibi gören köpeklerin kendi cinsinden çok sahibine güvendiği ve sevdiği, sahiplerine oldukça düşkün oldukları açıklandı.
0 - 3 Hafta. Doğumdan hemen sonrasında yenidoğan yavrular tamamen annelerine bağımlıdır ve herhangi bir şekilde annelerinden ayrılmamaları gerekir. İlk hafta yavrular yaklaşık her 3 - 4 saatte bir beslenirler. Bu süreçte anne köpeğin kalori ve protein açısından zengin besinler ile beslenmesi gerekir.
Yetişkin köpekler için önerilen beslenme programı günde iki kez. Önceden belirlenmiş köpek maması hacmi iki eşit parçaya bölünmeli ve 8 - 12 saat arayla beslenmelidir. İdeal yetişkin bakım ağırlığını korumak için köpek maması miktarı gerektiği gibi ayarlanmalı.
"Can dostunuzun sağlığı ve konforu için, dört ila altı saatte bir tuvalete çıkmasını sağlayın." Standart çalışma günleri sekiz ila on saat uzunluğundadır, bu nedenle köpeği dışarı çıkarmak için öğle yemeğinde eve gidemiyorsanız, köpek yürütücü kiralamayı düşünebilirsiniz.
Yavru köpekler her iki saatte bir ortalama yarım bardak su içmelidir.
Üçüncü hafta. Yavru köpeğinizin dişleri çıkmaya başlayacak, yürümeyi ve su içmeyi öğrenecektir. Üçüncü haftanın sonuna kadar, koku alma duyusu gelişecektir. Yavru köpeğinizin yetiştiricisi, ona hafif bir stres uygulamalı, ancak bu, onu alarm durumuna geçirecek bir şey olmamalıdır.
Yavruların mide kapasiteleri, günlük ihtiyaçlarını bir sefer yemeyle karşılayacak kadar gelişmediğinden, yavrular yiyeceklerini birkaç öğünde tüketirler. Yavruların diyetleri 6 aya kadar günde 3 öğün, 6. aydan 12. aya kadar günde 2 öğün, 12. aydan sonra ise günde 1 öğün olarak verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri