Üçüncü dalga, kahveye bir gastronomik bakıştır diyebiliriz. Bu yönleriyle kendisinden önce kahve piyasasında var olan birinci ve ikinci dalga olarak adlandırılan kahve yapma stillerinden kahveyi yetiştirme, tedarik etme, kavurma, demleme ve sunma aşamalarında farklılaşır.
3. dalga akım ise; 2. dalga kahvecilerden yola çıkarak specialty coffee olayına farklı bir bakış getirip gerçekten kaliteli kahve çekirdeklerini alıp, haftalık bilemedin aylık olarak kendileri kavurup mümkün mertebe taze, aromatik kahveler hazırlayan kahvecilerdir.
1. dalga 1900'lü yılların başında içilen, şimdi de aşina olduğumuz Nescafé ve Folgers gibi suda kolayca çözünebilen, doğrudan su ile karıştırılıp tüketilen kahve anlayışını kapsıyor. 2. dalga ise 1960 ve sonrasında ortaya çıkan Starbucks gibi zincirlerde Espresso, Latte, Cappuccino gibi kahvelerin servis edilmesini, ...
3. Nesil Kahvecilik olarak da sık sık duyduğumuz bu akımı basitçe özetleyecek olursak; kahveyi çekirdek olarak alıp kendisi kavuran, farklı demleme yöntemlerini kullanan yeni nesil kahvecilerdir.
2. nesil kahveci anlayışı daha çok Cafe Nero ve Starbucks gibi kahve zincirlerinin yaygınlaşması ile oluşmuştur. Kahve zincirleri kahveden daha fazla tat alınabileceğini ve kahve ile daha iyi vakit geçirilebileceği tezini savunarak ortaya çıkmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
dördüncü nesil kahveciler, kendi tarlalarında (veya kiraladıkları tarlalarda), kendi yetiştirdikleri kahve çekirdeklerini kavurup, kendi yöntemleriyle demleyen firmalar oluşuyor. yani arada hiçbir aracı yok. hem daha uygun maliyetli, hem de direkt kaynağından tüketmiş oluyorsunuz.
Kahveseverler, 5'inci nesil kahvecilikte, yenilikçi teknoloji ve kahvecilik anlayışının ahengi sonucu ortaya çıkan lezzetleri deneyimleyebiliyor. Ayrıca mağazalarda bulunan kahve kavurma alanlarında, dilediğiniz çekirdekler ile kendi damak zevkinize uygun imza kahvenizi yaratabiliyorsunuz.
Kahve çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak, kahveyi çekirdeğinin türüne, yani ülkesine göre tercih etme kültürünün başlandığı dönemdir. Bugün, Starbucks ve benzeri şekilde kahve satan tüm kafelerde içtiğimiz kahveler 2. dalga kahve akımının ürünleri.
5 asırlık bir geçmişe sahip olan kahvenin günlük hayatın içerisine yavaş yavaş sızdığı dönem 1. nesil kahvecilik olarak biliniyor. 1900'lerin başına denk gelen bu süreç, suda çözünebilen kimyasal işlemden geçirilen toz kahveyle başladı. 1. Nesil kahvecilik döneminde kahve alınır, satılır ve tüketilirdi.
Diğer kahvelere nazaran daha köpüksüz bir şekilde yapılan suvari Turk kahvesi “Antakya kahvesi” olarak da bilinmektedir.
Syphon ya da sifon kahve araçları olarak bilinen araçların ana ismi vakum kahve araçlarıdır. Buhar sistemiyle çalışan ve inanamayacaksınız ancak aslında 1980'lerde Berlin'de icat edilmiş bir araçtır. Dünyanın farklı noktalarına farklı zamanlarda ulaşmış olan bu araçlar artık Türkiye'de de mevcut.
Kahvede Single Origin ( tek köken veya tek kaynak) tanımlaması, onun belirli tek bir üreticiden, aynı hasattan veya bir ülkenin belli bir bölgesinden geldiğini ifade eder.
Kahve harmanı ya da kahve karışımı olarak da bildiğimiz blend yönteminde, iki veya daha fazla çekirdek birbirleriyle karıştırılır. Bu çekirdekler farklı bölgelerden ya da aynı bölgenin farklı mahsullerinden elde edilmiş olabilir.
1900'lü yılların başından beri aşina olduğumuz 1. dalga kahve hareketi, hazır kahve temelli bir kahve dalgasıdır. Kısacası su ile granül (toz) kahvenin karıştırılıp elde edilmesiyle oluşan kahve çeşitlerine denir. Bu kahve akımının en önemli özelliği ise kahvenin artık günlük yaşama hitap etmeye başlamasıdır.
Bütün demleme yöntemlerinde olduğu gibi ekipmanları ısıtmak oldukça önemli. Filtre kağıdını katlayıp yerleştirdikten sonra yaklaşık 100 ml sıcak su ile ekipmanı ısıtıp sonrasında suyu döküyoruz. Kahveyi hazneye ekledikten sonra 30-40 ml arası suyu kaz boynu kettle ile dairesel şekilde kahve üstüne döküyoruz.
Arabica kahvesi acı ve keskin bir lezzete sahipken Robusta daha yumuşak ve tatlı olarak nitelendirilir. Arabica'yı yetiştirmek iklim ve coğrafi konum sebebiyle zahmetliyken Robusta kahve birçok yerde daha kolay yetiştirilebilir. Robusta kahvesi, Arabica'dan daha yüksek kafein oranına sahiptir.
Kahve'nin anavatanı olan Etiyopya'nın yüksek yaylaları, yabani kahve bitkisinin doğal olarak yetiştiği bölgelerde yerli halk bu bitkinin tanelerini un haline getirip bir çeşit ekmek yapıyordu . Meyveleri kaynatıldıktan sonra suyu içilmek suretiyle tıbbi amaçlı kullanılıyor ve "sihirli meyve" olarak adlandırılıyordu.
Türk kahvesin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu da bir tutam kahveyi elinize alıp kahve zerreciklerinin birbirine yapışıp yapışmadığını kontrol etmek. Eğer birbirine yapışmıyor ve dağılıyorsa o kahve taze demektir, aksi takdirde ise elinizde tuttuğunuz kahvenin bayatlamış olduğunu anlayabilirsiniz.
Bu ay Starbucks, Chicago'daki Michigan Bulvarı'nda şimdiye kadarki en büyük mağazasını açtı. Bir Starbucks Reserve Roastery için rekor kıran bir açılış günü ile, 10.000 kafein sever, şehrin meşhur dondurucu soğuğunda, gösteriyi tüm kavrulmuş ihtişamıyla ilk deneyimleyen kişi olmak için bekledi.
Kahvehane veya kıraathane; kahve ve çay yanı sıra çeşitli meşrubatların ve nargile gibi tütün ürünlerinin servis yapıldığı, masa oyunlarının oynandığı, sohbet edilen ve yine birçok farklı aktivitenin yapıldığı mekân.
Ekonomik değeri olan türler; Arabica ve Robusta'dır. Coffee Robusta, Canephora'nın bir alt türüdür. Liberica, Arabica'ya göre daha uzun ömürlü, daha verimli ve daha dayanıklı bir tür olmasına rağmen kahve meyvelerinin olgunlaşması 14 ay kadar sürdüğü için kahve piyasasındaki yetiştirilme dilimi oldukça düşüktür.
Grade 4 (Gr-4): Sınıflandırma grubunda 24-86 arası kusurlu çekirdek bulunuyor ve bu kahve çekirdekleri standart sınıf olarak tanımlanıyor. Grade 5 (Gr-5): Bu kahve çekirdekleri sınıfsız kahve çekirdekleri olarak tanımlanıyor ve 86'dan fazla kusurlu çekirdek bulunuyor.
Örneğin 1×4 boyutundaki kağıt filtreler dört ve daha fazla fincan kahve elde edebileceğiniz anlamına gelir. Filtre kahve kağıdı satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli noktanın boyutuyla birlikte kağıt kalitesi olduğunu söyleyebiliriz.
Kahveyi moka potun alt kısmı ile üst kısmı arasına koymanız gerekmektedir. Isınan su basınç ile beraber üst taraftaki hazneye ulaştığında kahveniz içilmeye hazırdır. French Press ise sıklıkla evde kullanım için tercih edilen üçüncü nesil Filtre kahve demleme yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri