Diğer taraftan memurlar her yıl için bir kademe, 3 yılda bir ise 1 derece almaktadır. 5/2 derece kademede yer alan bir memur 4 yıl sonra 3/3 derece kademeye gelebilecektir. Yeşil pasaport için 3. dereceye gelmek yeterlidir, kademe önemli değildir.
Kimler Hususi (Yeşil ) Pasaport Alabilirler? 1- TBMM Eski Üyeleri ve Eski Bakanlar, 2- Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan veya bu kadro derecesinden çalışmakta iken EMEKLİ olan devlet memurları.
Memurlar ve ailelerinin yeşil pasaport hakkından yararlanabilmesi için 1, 2 ve 3. dereceye ulaşmış olması gerekir.
-1, 2 ve 3 üncü kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine "Yeşil Pasaport" verileceği düzenlenmiştir.
Kaç yıllık memuriyet hizmeti olduğuna bakılmaksızın birinci, ikinci ve üçüncü dereceden kadrolarda çalışanlar yeşil pasaport alabilir.
İlgili 38 soru bulundu
a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl, b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl, c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl, hizmetinin bulunması şarttır.
Liseyi bitirenlerin giriş derecesi 13, giriş kademesi 3, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir. Lise dengi mesleki veya teknik öğrenimi bitirenlerin giriş derecesi 12, giriş kademesi 2, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir.
2- Hususi damgalı pasaport alacaklar anılan Kanunun 14 üncü maddesinde sayılmış bulunmaktadır. 3-Devlet memurlarının hususi damgalı (Yeşil) pasaport alabilmek için 1, 2 ve 3 üncü dereceli memur kadrolarında çalışan memurlara ve bu dereceli kadrolardan emekli olan memurlara verilmektedir.
FİİLEN 10 YIL HİZMETİ BULUNAN TÜM DEVLET MEMURLARINA HUSUSİ (YEŞİL) PASAPORT VERİLMELİDİR.
Kamu personelinin yeşil pasaport alabilmesi için 1, 2 ve 3. dereceli kadrolara atanması gerekmektedir.
– 1.,2. ve 3. derece kadro karşılığı çalışan diğer kamu görevlilerine, Devlet memuru ve kamu personeli farklı şeyler mi derseniz, bu madde, devlette kadrolu olmayan, ancak sözleşmeli çalışan personeli ifade ediyor.
Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
Bu nedenle birinci, ikinci ve üçüncü dereceden kadrolarda çalışma koşulunu sağlamadığı sürece 10 yıl görev süresine sahip bir memur yeşil pasaport alamaz.
Siz vefat ettikten sonra ise dul eşiniz alabiliyor… İSTİFA EDEN YEŞİL PASAPORT ALABİLİR Mİ? Pek çok kişinin yanıldığının aksine, memurluktan kendi isteği ile istifa eden (yani kanundaki adıyla memuriyetten çekilen) kişilerin de yeşil pasaport alma hakkı var.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir. Bu tutarların toplamında ise 5444,75 ödemiş olacaksınız. 2022 yılında toplam 1703 TL ödenirken bu sayı 2023 yılının temmuz ayında yapılan güncelleme ile 5444,75 TL'ye ulaşmıştır.
– Bunun için direk olarak https://www.turkiye.gov.tr/nvi-pasaport-basvuru-durum-sorgu linkini kullanabilirsiniz.
Yeşil Pasaport Nedir ve Kimlere Verilir? (Hususi Pasaport)
Bu pasaporta sahip olan kişiler ayrıcalıklı olarak belirli bir süre dahilinde pek çok ülkeye vizesiz olarak giriş yapabilir. Yeşil pasaportun verildiği meslek grupları şunlardır: TBMM eski bakanlarına ve üyelerine. Kadrolu memur ve kamu görevlilerine.
Halihazırdaki düzenlemeye göre 'yeşil pasaport' sahibi erkek ve kadınlar, 25 yaşını doldurdukları andan itibaren hakkını kaybediyor. 'Yeşil pasaport'lu kişiler ayrıca, 25 yaşını doldurdukları günden önce sigortalı olarak çalışmaya başlamaları halinde yine hakkını kaybediyor.
Yeşil pasaport hakkına sahip kişinin çocuğu 18 yaşından küçükse şartsız bir şekilde alabilir. 25 yaş altı için çalışmamak, birlikte ikamet etmek, evli olmamak, öğrenime devam etmek gibi şartlar bulunur.
En genel tanımıyla belirttiğimiz gibi yeşil pasaportu devlet çalışanları ve çalışanların aileleri alabilmektedir. Peki daha detaylı şekilde yeşil pasaportu kimler alabilir sorusunu yanıtlayalım. - Halk Bankası ve Ziraat Bankası gibi önceden devlete bağlı olan kurumlar.
Yeşil pasaport başvuru şartlarının arasında ilk olarak kamuda çalışan bir devlet memuru olması gerektiği gelir. Aynı zamanda birinci, ikinci veya üçüncü derece kadrolarda çalışan bir devlet memuru olarak görev yapıyor olmalıdır. Memur olan bireyler dışında memur aileleri için de belirli şartlar sunulur.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
"Mahalli idareler için 3+1 modeli"
"Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra kamuya giren sözleşmeli personel, 3 yıl görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanacak. Atandıktan sonra da 1 yıl süreyle kurum içi veya kurumlar arası nakil yasağına tabi olacak.
4C Sigorta Nedir? Birçoğunuzun aşina olduğu Emekli Sandığı, SGK'ya dahil olduktan sonra 4c adını aldı. 4c sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri