2.1.1.3. Somut İşlemler Dönemi (7-11 yaş): Çocuklar sayı kavramlarını, ilişkileri, süreçleri ve benzerlerini geliştirir. Zihinsel olarak problemleri düşünme yeteneğini geliştirir, ama soyut değil her zaman somut objeler ifadesinde düşünürler.
SOMUT İŞLEMLER DÖNEMİ (7-11 YAŞ)
Bu dönemde gerçek zihinsel faaliyetlere geçiş ve sadece algılara yönelik değil mantıksal akıl yürütmeye dayalı sonuçlar çıkarmaya başlar. Daha önceleri çelişkili sonuçlar elde eden çocuklar bu dönemle birlikte bazı soruların yanıtlarını mantık çerçevesinde yanıtlayabilir.
Bu dönemler şunlardır; 1- Duyusal-Motor Dönem, 0-2 yaş. 2- İşlem Öncesi Dönem, 2-7 yaş. 3- Somut İşlemler Dönemi, 7-11 yaş.
Somut işlemler dönemindeki çocuklar benmerkezcilikten uzaklaşmışlardır. Olayları ve dünyayı başkaları açısından da görebilir. Ancak bu dönemde düşünme süreçleri çocuk tarafından gözlenebilen gerçek olaylara yöneliktir. Çocuklar, somut olduğu sürece karmaşık problemleri çözebilirler.
Somut işlemler dönemi, zihinsel işlem yapma yeteneğinin henüz gelişmediği işlem öncesi düşünce ile mantık işletme yoluyla muhakeme yapabilen soyut düşünce arasında bir geçiş dönemi olarak kabul edilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Somut İşlemler Dönemi (7-11 Yaş) Soyut İşlemler Dönemi (12 Yaş ve üstü)
İkinci Çocukluk-İlkokul Dönemi (7-11 yaş)
Bu yıllar çocuğun aile ortamından çıkıp, dış dünya ile daha iç içe olduğu bir dönemdir. Okul yılları olarak adlandırılan bu dönemde fiziksel, motor, bilişsel ve sosyal becerilerin artması, çocukların daha da bağımsız olmalarını sağlar.
Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik, 3-6 yaş ilk çocukluk (oyun), ilkokul yıllarını kapsayan 7-11 yaş ikinci çocukluk , 12-18 yaş ergenlik dönemi olarak kabul edilir.
Esas olarak pratiğe ve sezgiye dayanan "duyu-devinim zekâsı'ndan sonra iki temel agama saptanır. Birincisi 7-8 ve 11-12 yaşları arasında yer alan "somut işlemler" dönemidir. Bu işlemler somut alanla sınırlı sistemlere temel oluştururlar. İkincisi 11-12 yaşlarından itibaren gelişen "soyut işlemler" dönemidir.
Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
(i) Bebeklik Dönemi (ii) Đlk çocukluk (Okul Öncesi) Dönemi (iii) Son Çocukluk (Okul) Dönemi (iv) Ergenlik Dönemi (v) Genç (Đlk)Yetişkinlik Dönemi (vi) Orta Yetişkinlik Dönemi ve (vii) Đleri Yetişkinlik Dönemi.
Buradan hareketle Bruner (1966) yeni bir konuyu öğrenen çocuk ya da yetişkinlerin bilişsel süreçlerinin üç dönemde ilerlediğini ifade etmiş, bu dönemleri eylemsel (enactive), imgesel (imaginative) ve sembolik (sembolic) olarak isimlendirmiştir (Sperry Smith, 2001; akt: Gallenstein, 2005).
Duyusal motor dönem (0-2 yaş) İşlem öncesi dönem (2-5/6 yaş) Somut işlemler dönemi (6/7-11/12 yaşlar) - (somut işlemsel dönem olarak da adlandırılır.)
Merdivenleri yardımsız inip çıkabilir,hoplayıp zıplar,rahatlıkla bisiklet kullanır.Giyinir,soyunur ve yardımsız yemeğini yiyebilir. Bu yaşta daha inatçı ve 'dediğim dedik' bir tavır sergileyerek ebeveynlerinin sabırlarını zorladıkları görülür.Bazen kaba bir dille oldukça sert konuşmalar yapabilir.
Vygotsky'ye göre, bireyin gelişimi özellikle doğumdan itibaren 24 aya kadar olan süreçte doğal bir seyir izler. Ancak 2 yaşından sonra birey kültürel etkileşimin yoğun olduğu alana geçer. Vygotsky, gelişimin kaynağını psikolojik süreçler değil çevre faktörlerine dayandırır.
Genellikle 12 yaşına gelince soyut işlemler evresine ulaşılır, ancak kimi erişkinler hiçbir zaman bu bilişsel gelişim evresine ulaşamaz.Ancak 12 yaşındaki çocuklar, olaylara artık başkalarının gözünden de bakabilmeye başlarlar.
18 aylık bebek gelişiminden 24 aylığa kadar olan süreçte bebekler simgeler ve sembollerle düşünmeye başlarlar. Plan yapabilirler. Sembolik düşünce ile beraber kişi ya da olaylar yanında olmasa bile onlar hakkında düşünebilmesini sağlar. 2-3 yaşında eşleştirme becerisi kazanır ve geliştirmeye devam eder.
Beş Oniki Yaş Arası Bilişsel Gelişim : Doğumdan 2-3 ay sonra nesnelerin yok olduğunu düşünen çocuk, 12 ay civarında nesnelerin değişmez olduğu aşamasına ulaşır. Beş yaşına doğru çocuk nesneleri zihinsel olarak temsil eder ancak bu kavramlar ve semboller üzerinde zihinsel işlemler yapamaz.
6-12 yaş dönemi çocuğu bilişsel olarak somut işlemler dönemindedir. Piaget'nin ahlak gelişimi kuramına göre dışa bağlı dönemde bulunmaktadır ve henüz değerler sistemi oluşturmamışlardır. Yani, toplumun benimsediği bazı kurallar, örneğin hukuki ve töresel kurallar henüz kavranmamıştır.
10 yaş hangi dönem? 7-11 yaş aralığı, ikinci çocukluk dönemi olarak adlandırılmaktadır.
Şema Öncesi Dönem: 4- 7 yaşları arasında gözlemlenmektedir. Şematik Dönem: 7-9 yaşları arasında (ilkokulun başlama dönemi) gözlemlenmektedir. Gerçekçilik Dönemi: 9-12 yaşlarında gözlemlenmektedir. Görünürde Doğalcılık Dönemi: 12-14 yaşlarında gözlemlenir.
· 8-9 yaş grubu çocukları çok gelişmiş bir hayal gücüne sahiptirler. · Gerilimini; ayağını yere vurmak, kendi kendisiyle alay etmek gibi yollarla boşaltmaya çalışırlar. · Çocuk bu dönemde oldukça bağımsız bir hale gelmiştir. Kendine güvenir ve kendi kendini eleştirir. · Şakadan çok hoşlanırlar, ansızın gülerler.
Fallik dönem (fallus dönemi; cinsel organ dönemi), psikoseksüel gelişim evrelerinin üçüncüsüdür. 3.yaşın sonundan 6. ya da 7. yılın sonuna dek sürecek olan bu evrede, çocuklar cinsel organlarına, cinsel farklılıklara ve onların anlamlarına yönelir.
Latent Dönem (gizil), (7-12 yaş)
Çocuğun ilk defa çevresinin oluşmaya başladığı dönemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri