Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan kişiler; üçüncü derece obezite kategorisinde bulunurlar.
Tip III Obezite (Visceral Obesitiy, Organlarda): Karın içi organlarda ve dokularda yağlanma fazladır. Dışarıdan belirgin olmayabilir. En tehlikeli obezite tipidir. Tip IV Obezite (Android, Erkek, Elma Tipi, Santral): Fazla yağ gövdede ve özellikle bel çevresindedir.
30 ile 34.9 Arası VKE - Şişman (Obez) 1. Sınıf
Bu VKE aralığında kişinin boyuna göre ağırlığı çeşitli hastalıklar için risk oluşturabilecek düzeyde yüksektir. Bu aralıkta olan kişiler şişman ya da 1. sınıf obez olarak tanımlanabilir.
25,0 ve 29,9 kg/m2 arasındaki değerler = Kilolu. 30,0 ve 34,9 kg/m2 arasındaki değerler = 1. derece obezite. 35,0 ve 39,9 kg/m2 arasındaki değerler = 2. derece obezite. 40 kg/m2 ve üzerindeki değerler = 3. derece obezite.
Değer eğer 95p ve üzeri ise obezite kabul edilir. İkinci yöntem ise boy yaşına göre ağırlık değeri üzerinden hesaplanır. Bki'ye göre bakıldığında 95p ve üzeri boy yaşına göre ağırlığa bakıldığında 97p ve üzeri obezite kabul edilir.
İlgili 36 soru bulundu
Vücut kitle indeksi 35 ila 39,9 arasında olanlar; ikinci derece obezite sınıfına aittirler. Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan kişiler; üçüncü derece obezite kategorisinde bulunurlar.
Vücut Kitle İndeksinizi hesaplamak için kilonuzu, kilonuzu metre cinsinden boyunuzun karesine bölün. Sonuç 25'ten büyükse, fazla kilolu olarak kabul edilirsiniz. 18,5 ile 24,9 arasında bir Vücut Kitle İndeksi, normal kiloyu gösterir. 18,5'in altındaki bir BMI, zayıflığı gösterir.
Morbid obezite, obezitenin en şiddetli halini tanımlamak için kullanılır. Kilo fazlalığının birçok hastalık için riski artırdığı morbid obezite, uygun tedavi seçenekleri ile kontrol altına alınmalıdır. Diyet tedavisi ve egzersizle desteklenen yaşam tarzı değişikliği, morbid obezite için ilk tedavi seçeneğidir.
Nasıl Hesaplanır? Vücut kitle endeksi bireyin kg cinsinden kilosunun, m cinsinden boy karesine bölünmesiyle elde edilen bir değerdir ve ideal kilo aralığının belirlenmesinde kullanılır. En genel tanımla erkeklerin ideal boy kilo endeksi 20-25, kadınlarında ise 19-24 aralığı olarak belirlenir.
Vücut Kitle İndeksi hesaplamasında Dünya Sağlık Örgütü'nün obezite sınıflandırması temel alınır. Ağırlığınızı boyunuzun karesine böldüğünüzde (kg/m²) çıkan sonuç, fazla kilolu ya da obez olup olmadığınızı belirtir. 40 kg/m.'nin üzerinde olanlar: İleri derecede obez (morbid obez), olarak görülür.
18.5 kg/ m²'nin altındaki sonuçlar zayıf, 18.5 - 24.99 kg/ m² aralığındaki sonuçlar normal, 25.00 – 29.99 kg/ m² aralığındaki sonuçlar kilolu. 30.00 – 39.99 kg/ m² aralığındaki sonuçlar 1. derece şişmanlık.
Obezite, dünyada görülme sıklığı en fazla artan hastalıklar arasındadır. Obezitenin neden olduğu hipertansiyon, tip 2 diyabet, hiperlipidemi iskemik kalp hastalığı ve benzeri hastalıklardan dolayı obez hastaların yaşam süresi normal kişilere göre yaklaşık 15 yıl daha kısadır.
Bilimsel ölçülere göre şişmanlığın sınırları vardır. Şimanlık için en yaygın kullanılan iki ölçüm; Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ve Bel Çevresi (BÇ) ölçümüdür. VKİ, vücut ağırlığının (kg), boyun (m) karesine bölünmesiyle (kg/m2) ortaya çıkan sonuçtur.
Şişmanlık (obezite); Vücutta sağlığı bozabilecek şekilde aşırı veya anormal yağ depolanmasıdır. Vücudun yağ kütlesinin, yağsız (kas) kütleye oranının aşırı artması sonucu, boya göre ağırlığın olması gereken düzeyin üzerine çıkmasıdır. Şişmanlık mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Yani Beden Kitle İndeksi'nin 30'un üzerinde olması obezite olarak adlandırılmaktadır. 40'ın üzerinde olması morbid obezite ve 50'nin üzerinde olması ise süper morbid obezite olarak adlandırılmaktadır.
Ayrıca tuz tüketiminin fazla olması, obezite, uzun süre ayaklar sarkık durumda hareketsiz oturmak (uzun seyahatler, uzun süre hareketsiz ayakta veya oturarak çalışmak gibi), gebelik ve kadınlarda menstruasyon (regl) dönemi öncesi ve sırasında ödem gelişebilmektedir.
Tabloya göre vücut kitle endeksi 5 veya daha düşük olan çocuklar normal kilonun altındadır. Çocuğun normal ağırlıkta olduğundan söz edilebilmesi için VKİ değerinin 5-85 arasında olması gerekir. Eğer hesaplamanın ardından çıkan sonuç 85-95 arasıysa çocuk kilolu, 95 ve üzeri ise obez kategorisine alınır.
18.5 ve altı: Zayıf. 18.5 - 24.9: Normal kilolu. 25.0 - 29.9: Fazla kilolu. 30.0 - 34.9: Obez (1. derece obezite)
1.58 boy kilo kaç olmalı? 158 cm boy uzunluğuna sahip erkeklerde ideal kilo 55 kg iken kadınlarda bu değer 51 kilogramdır.
Vücut kütle indeksi hesabına göre 25-29,9 kg arasındaki değerler yaygın ve basit şişmanlık olarak kabul edilir. 30-39,9 kg arasındaki değerler ise obezite olarak kabul görür. 40 kg üstü değerler ise şiddetli olarak adlandırılan morbid obezite olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri