Zeytinyağı, kimyasal ya da endüstriyel işleme tabi tutulmadan üretilen bir yağdır. Sızma zeytinyağı ise en yoğun ve aromatik lezzete sahip zeytinyağı türüdür. Sızma olarak adlandırılabilmesi için belirli duyusal standartlarda ve asit oranında olması gerekir.
Sızma zeytinyağı için zeytin ezilme ve parçalanma gibi bazı işlemler görür. Riviera ise rafine zeytinyağının ısıtılıp kimyasal işlemlerle temizlenmesi ve natürel yağ ile karıştırılmasıyla elde edilir. Tat bakımından sızma zeytinyağı daha aromatiktir, riviera ise hafif bir tada sahiptir.
Naturel zeytinyağının asitlik oranı, naturel sızma zeytinyağına göre daha yüksek olur. Bu nedenle naturel zeytinyağı her türlü yemekler ve pastalar için uygundur. Polifenol ve antioksidan değeri oldukça yüksek olan naturel zeytinyağını mutfağından eksik etmemelisin.
Naturel sızma zeytinyağı, olgunlaşmaya başlayan ve hızla sıkılarak elde edilmesi ile oluşan bir zeytinyağı türüdür. Dünyanın en sağlıklı zeytinyağı türlerinden bir tanesi olarak kabul edilen zeytinyağı hem dünyada hem de Türkiye'de büyük bir kabul görmüştür.
Natürel sızma zeytinyağı, %0,8 oleik asit oranına sahip, en kaliteli sızma zeytinyağıdır. Kusursuz bir tat ve kokuya, berrak bir görünüme sahiptir. Sofralarda özellikle salata ve zeytinyağlılarda tercih edilir. Natürel birinci sızma yağı ise asit oranı %0,8 ile %2 arasında olan, biraz daha az işlem görmüş yağ türüdür.
İlgili 31 soru bulundu
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor.
Peki zeytinyağının kullanım ömrünü nasıl anlayabiliriz? Sızma zeytinyağı yaklaşık 2 yıl dayanır. İlk günkü tazeliğini koruyabilmeniz için tasarlanan Komili Sızma Zeytinyağı şişelerinde muhafaza ederek 2 yıla kadar kullanabilirsiniz. Ancak zeytinyağının saklanma koşulları da kullanım süresini etkileyebilmektedir.
Natürel sızma zeytinyağı ürünleri, tekli doymamış yağ olduğundan kalp ve damar sağlığının korunmasında önemli bir etkiye sahiptir. Kanda bulunan iyi huylu kolesterol seviyesini arttırır. Natürel sızma zeytinyağı ürünleri, çocukların beyin ve kemik gelişimini destekleyen önemli besinlerden biridir.
Sızma zeytinyağında bulunan yağ asitleri ve antioksidanlar, kalp sağlığını korur; felç riskinin azaltır. Ayrıca vücudu hücresel hasarlardan ve kanserden korumaya yardımcı olur. Sanılanın aksine dengeli tüketildiğinde kilo almaya neden olmaz, hatta zayıflamaya yardımcı olur. Saç ve cilt için son derece besleyicidir.
İtalya'da Bolonya Üniversitesi'nin Gıda Bilimi Bölümü tarafından yapılan araştırmanın sonuçları oldukça dikkat çekici. Araştırma, zeytinyağının özellikle de sızma zeytinyağının soteleme, kızartma gibi işlemlerde kullanabilecek kadar yüksek ısıya dayanıklı bir yapıda olduğunu söylüyor.
Eğer natürel sızma zeytinyağının yoğunluğunu sıcak tariflerde de deneyimlemek istiyorsanız bu besini hem soğuk hem sıcak yemeklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
İçilebilir zeytinyağı seçerken natürel sızma zeytinyağı olmasına özen göstermenizi tavsiye ederiz. Buradaki seçenekler arasından seçmek size kalmıştır. Zeytinyağını tat ve koku bakımından daha yoğun almak istiyorsanız erken hasat soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı seçmenizi isteriz.
Zeytinyağlarının içinde en sağlıklısı ise soğuk sıkım zeytinyağı, çünkü ısıtma işlemi yağ içerisindeki birçok vitamini ve minerali yok ediyor. Peki zeytinyağı nasıl üretiliyor? Detaylar. Soğuk sıkım zeytinyağı en sağlıklısı.
Sonuç olarak; sızma zeytinyağı özenle işlenirken, riviera dördüncü dereceden zeytinlerin kimyasal işlemler sonucunda içerisinden çıkardığı kalıntı diyebiliriz. Dolayısıyla ağır olarak düşünseniz dahi, sızma zeytinyağı tercih etmelisiniz.
Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar.
Ayçiçek yağı ya da diğer sıvı yağlarda bu oran 180 derece civarında. Yapılan bir diğer araştırmada ise zeytinyağının dayanma süresi 220 dereceye kadar çıktığı söyleniyor. Yani kızartma yaparken zeytinyağı kullanılmaz, yanar cümlesi bu sonuçla yalanlanmış oluyor diyebiliriz. Hatta zeytinyağı daha çok ısıya dayanıyor.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Zeytinyağı Kilo Yapar Mı? Kalori bakımından zengin olan zeytinyağı, iştahı bastırdığı için kilo aldırmanın aksine kilo vermeye yardımcı olur. Yemeklerin yanı sıra hamur işlerinde, tatlılarda ve kahvaltıda farklı ölçülerde tüketilebilir.
Sağlıklı yağlar kategorisinde yer alan zeytinyağı, hem cilt hem de genel vücut sağlığımız açısından son derece faydalı. Halk arasında sıvı altın adıyla da bilinen bu yağı yemeklerinizde kullanabilir ya da içebilirsiniz.
Özellikle sızma zeytinyağı, boğazda acı bir tat bırakır. Bu acılık zeytinin içeriğindeki polifenol adı verilen doğal bileşenlerden kaynaklanır. Sızma zeytinyağının ideal asit oranı %0.8'dir ve acı hissi en yüksek, kaliteli bir zeytinyağı türüdür.
Zeytinyağına tuz atılmasının birçok nedeni olabilir. Birincisi, tuz, zeytinyağının tadını daha da yoğunlaştırır ve lezzetini arttırır. İkincisi, tuz, zeytinyağının çeşitli yiyeceklerde kullanımını kolaylaştırır ve lezzetini dengeler. Örneğin, zeytinyağı ile pişirilen yemeklerin tadını dengeler ve lezzetini arttırır.
Özellikle lezzetli tat ve aromatik koku, zeytinyağı seçiminde aranan koşulların başında geliyor. Pek çok kişinin dikkat ettiği bir diğer konuyu ise zeytinyağının rengi oluşturuyor. Altın renkli veya koyu yeşil zeytinyağını bulmak, kaliteli zeytinyağı için bir kıstas sayılabiliyor.
Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri