Tekrarlayan rüyalar, aynı zamanda anksiyetenin, duygu durum bozukluğunun ve en önemlisi depresyonun habercisi olabilir. Yapılan araştırmalar, tekrarlayan rüyaların travmatik olaylardan kaynaklandığını ve bu olayların metaforik bir şekilde rüyalarımıza yansıdığını gösteriyor.
Bir gece içerisinde birden fazla rüya görülüyorsa ve bu durum sistematik bir biçimde tekrarlamaya başladıysa bu bir uyku hastalığına işarettir. Birden fazla rüya görmek, uyanıklık eşiğini yaşayamadan uyanıp tekrar uykuya dalma neticesinde oluşur.
İşte, sürekli tekrarlanan rüyalar, hayatımızda bir dönem yaşadığımız farkında olarak ya da olmayarak yüzleşmeye korktuğumuz olayların, kişilerin ya da davranışların bilinçaltından yukarı çıkartılmayı beklediğini işaret eden uyarı rüyalarıdır. Ruhun ve beynin hafiflemeye ihtiyacı olduğunu gösterir.
Tekrarlı rüyalar, uzun bir süre boyunca tekrar tekrar görülen rüyalardır. Bu rüyalar kişi için mutluluk verici ya da kâbus olabilir ve kişiye ve deneyimlerine özgü olabilirler.
Dr. Ellis'e göre yinelenen rüyalar her zaman birebir aynı olmasa da tekrar eden öğeleri, benzer temaları içerebiliyor ve bazı işaretlerin farkına varmamız gerektiğini söylüyor olabilir. Ona göre bu tür rüyaların üç temel sebebi bulunuyor: Çözülmemiş duygusal sorunlar, stres ve yinelenen davranışlar.
İlgili 22 soru bulundu
Bir rüyanın tekrarlaması kişinin iç dünyasında çözülemeyen bir sorunun ifadesidir. Bu sorun bir isteğin doyuralamaması, bir duygunun boşaltılamaması, bir çatışmaya çözüm bulunamaması gibi yarım kalmış bir mesele olabilir. Tekrarlaması bu meselenin bilinçdışındaki enerjisinin canlılığını gösterir.
Uyarıcı rüyalar: Ruhçulara göre, bunlar kişiye önemli sonuçlar doğuracak hatalı bir davranışta bulunmasını, yanlış bir yola sapmasını vs.'yi önlemek üzere gösterilen rüyalardır. Uyarıcı rüyaların kaynağı, ruhçulara göre, genellikle kişinin hami varlığıdır.
En sâdık rüyanın sabaha karşı seher vaktinde görülen rüyalar olduğunu (Tirmizi, Rü'yâ: 3) bildiren Efendimiz, hadis kitaplarında bildirildiğine göre, her gün sabah namazından sonra sahabileriyle sohbet ederdi.
Karışık rüya kararsızlıkları, beklentileri, sıkıntılı günleri ve kafa karışıklığını ifade eder. Rüyada kalabalık görmek işe ve mutluluğa işarettir. Karışık rüyadan kastınız kalabalık ise kazanç anlamına gelir. Rüyada her renk başka bir anlam taşır.
Haberci rüyaları kimler görür diye merak edenler için yanıt, önemli bir karar aşaması ya da durumun arifesinde olan kişilerdir. Haberci rüyaların yegâne amacı, kişinin olumsuz sonuçların içerisinde yer almasını engellemektir.
Rüyada Saçma Rüyalar Görmek: Anlamı ve Yorumu
Rüyada saçma görmek, yapilmagi için birisine bir is havale ettiginizi ve isi yapamadigi için size bin türlü masal anlatan sarlatan kimselere yorumlanir. Rüyada saçma mantıksız rüyalar görmek ise, zihin karışıklığı veya duygusal istikrarsızlık olarak değerlendirilir.
Rüyaları çıkan insanlara ne denir diyenler için bu kişilere, Allah'ın salih kulları demek doğru olabilir.
Bu iki insan aynı hayali kurabilir mi sorusunu da beraberinde getirse de rüyaların veri olarak elde edilebilecek bir araştırma metodu ve aracı olmadığı için iki insan da hiçbir zaman tam olarak aynı rüyayı görüp görmeyeceğini bilemeyecek.
Nedenler. Bir insan, değişen kişisel sebeplere bağlı olarak, herhangi bir nedenden dolayı canlı rüyalar görebilir. İnsanlar sık sık, kendilerini o gündeki düşüncelerin rüyalarını istila etmişken bulurlar. Genellikle, hızlı göz hareketi (REM) uykusu sırasında insanlar en canlı rüyalarını yaşarlar.
Bu durumu yaşayan kişi çok mantıklı ve kazançlı adımlar atacaktır. Parasal anlamda güçlenmek, çok büyük kazançlar elde etmek olarak yorumlanmaktadır. Rüyadan uyanmak isteyip de uyanamamak aile dostuna işaret eder. Rüyadan uyanmak isteyip de uyanamayan kişi, çok yakın birinden destek veya yardım görecektir.
– Bilişsel görüş, gün içinde çözüm bulamadığımız konular ile ilgili kaygıyı azaltıp, çözüm bulmak amacı ile rüya görüyoruz. – Psikodinamik görüşler ünlü psikologlar Freud ve Jung'un çalışmalarından geliyor. Biyolojik ve bilişsel işlemlerine ek olarak rüyaların sembolik olduğu ve işaretler taşıdığı söyleniyor.
Rüyalarımızı unutmamızın birkaç nedeni olabilir. Alkol, ilaç kullanımı, stres rüyalarımızı etkileyebilir. Rüyalarımız ile gerçek dünya arasında ise ince bir örtü bulunur, uyandıktan sonraki 6-10 dakika içinde rüya hafızamızdan silinir. Bu da NREM ve REM döngülerinin düzgün çalışmamasıyla açıklanabilir.
Gördüğümüz rüyaları hatırlamak, aslında oldukça zor bir işlem. Beynin çalışma şekli nedeniyle rüyalar, her zaman hatırlanmayacak şekilde görülür. “Ben rüya görmem” diyen insanlar genellikle rüyalarını hatırlamayan kişiler. Rüyaları hatırlamak ise aslında alışkanlık olduğu kadar uyuma biçiminden kaynaklanıyor olabilir.
Rüyada rüya anlatmak; rüya sahibinin gerçekleşmesini istemiş olduğu hayallerinin kişi için çok büyük önem taşıdığına tabir olur. Bu rüya kişinin bu hayalinin gerçekleşmesi için yaşlı bir bayandan önemli bir destek alacağına işaret eder.
Dr. Klein, gönüllülerin anlattığı rüyalardan roman yazılabilecek derecede maceraların yaşandığını da gözlemledi. Araştırmalarına yoğun bir şekilde devam eden Dr. Klein, en uzun rüyanın 90 saniyeyi geçmediği kanısına vardı.
ABD Ulusal Uyku Vakfı'nın araştırmalarına göre, ortalama bir insan her gece 4-6 adet rüya görüyor. 1 gece boyunca gördüğünüz rüyaların toplam uzunluğu 2 saate kadar uzayabiliyor. Tek bir rüyanın uzunluğu ise genelde birkaç dakika ilâ yarım saat arasında sürüyor.
Rüyadaki nesnelerin hangi geniş kategoriye girdiğini %60 doğruluk payı ile bilindi. Profesör Kamitani, uyku sırasında beyin aktivitesini gözleyerek rüyanın içeriğini tahmin etmenin mümkün olduğunu söyledi.
Peki "Tanrı'nın rüya yoluyla insanlara mesaj göndermesi mümkün mü?" Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Çelebi, "Peygamberler dışında hiçbir insan Tanrı'dan mesaj alamaz. Buna inanmak kişiyi dinin dışına götürür" diyor.
Güzel rüya gördükten sonra kulların Allah'a (c.c) şükür etmesi gerekmektedir. Korkulu, karışık rüyaların sebebi ise şeytandır. Bu gibi rüyalar gören kimselerin şeytanın şerrinden Allah'a sığınması gerekir. Kötü rüya gören kimselerin bu rüyalarını kimselere anlatmaması gerekmektedir.
İyi rüya gören bir kimsenin bu rüyasını sâlih kimselere anlatmasında bir sakınca yoktur. Kötü rüya gören kimse, bu rüyasını hiç kimseye anlatmamalıdır. Kötü rüya gören kimsenin uykusundan uyanınca sol tarafına üç defa üflemesi veya tü tü demesi sonra da istiâzede bulunması yani Allah'a sığınması müstehaptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri