Nikâh akdinden sonra ve birleşmeden önce kadın ve erkeğin baş başa kalmasını ifade eden fıkıh terimi. Kişiye nesep bakımından yakın olan kimseler.
Bu şahsın gözlerinin görmemesi veya uykuda bulunması yahut mümeyyiz küçük (7 yaş-büluğ arası) olması yahut da kadın olması durumu değiştirmez. Ancak üçüncü şahıs gayr-i mümeyyiz, yani yedi yaşından küçük, akıl hastası veya baygın olursa, halvet gerçekleşir ve hukuki sonuçlarını doğurur.
İslâm hukukuna göre dinen yasaklanan bir durum yaşanmaması şartıyla bir erkeğin bir erkekle ve bir kadının bir kadınla halvet olması câizdir.
Musa'nın Tûr'daki kırk günlük Allah ile olan özel görüşmesinden esinlenerek, halvet genelde kırk güne hasredilmiştir. Bu kırk güne bağlı kalınarak, halvete kırk anlamına gelen çile (çihil) ve erbaîn kelimeleri de aynı anlamda kullanılır.
İlgili 41 soru bulundu
Nefsânî arzulardan kurtularak ruh temizliğine ermek için girişilen sıkı perhiz ve mahrumiyet dönemi anlamına gelen tasavvuf terimi. Sâlikin kırk gün süreyle özel bir mekânda inzivaya çekilip kendisini ibadete vermesi anlamında tasavvuf terimi.
Arapça kırk anlamına gelir. Kırk gün halvete girene, ? Erbaine girdi? denir.
Türk hamamlarının en sıcak kısmında hücreler halindeki küçük mekân.
Halvete girmek, ibadet, zikir, riyazet ve murakabe ile meşgul olmak üzere yalnız başına tenha bir odaya, tekkelerde halvethane denilen bir hücreye, kapanmaktır. Halvete çekilmek, tenha bir yerde yalnız başına oturmaktır. Halk arasında kırk günlük halvet eğitimine çile de denir.
Bu şartlar göz önünde bulundurduğu zaman asansörün hükmü şöyledir: Asansör her ne kadar kapalı olsa bile, her katta durma ihtimalinin olması ve her an başkasının asansöre binmesinin mümkün olmasından dolayı halvet gerçekleşmez.
Kadın oğlu, babası, dedesi, kardeşi, amcası, dayısı, kayınpederi ve damadı gibi kendisine nikâhı ebediyen haram olan mahremleri yanında, ziynet yeri sayılan saçını, başını, boynunu, gerdanını, dirsekten aşağı kollarını, ayaklarını ve bacaklarının diz kapağından aşağı kısmını açık bulundurabilir.
Bir erkek ve kadının nikahsız olarak ellerinin birbirine değmesi ve yalnız kalmaları da caiz değildir. Mahrem olmayan kadına bakmak haram olduğuna göre, onlara dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır.
Şâyet bir kadın henüz kocası ile cinsel birliktelik yaşamadan veya halvet-i sahîha meydana gelmeden boşanmışsa, belirlenen mehrin yarısını (el-Bakara, 2/237); mehir belirlenmemişse, fıkıh ıstılahında “müt'a” denilen hediyeyi hak eder (el-Bakara, 2/236).
Halvet der-encümen insanın manevi gelişimini toplum içinde var olarak geliştirmesini ifade eden bir tasavvuf terimidir.
tasavvufta, dünya nimetlerinden uzaklaşmak adına içinde bulunulan yer. 40 gün burada kalınır ve sadece zeytin tüketilir. şeklinde bir beslenme düzeni vardır. nefsin köreltimesi amaçlanır.
Karı-kocanın nikâh akdinden sonra herhangi bir engel olmadan başbaşa kalmaları anlamındaki sahih halvet, bazı fakihler tarafından zifaf hükümlerini doğuran bir eylem olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple; sahih halvete hükmî zifaf, fiili birleşmeye ise hakikî zifaf denilmektedir.
Halvet, mescidin dışında da olur. 2- Uzlette süresi belli olmayan bir yalnızlık ve halktan uzaklaşma vardır. Halvetteki yalnızlık ise sürelidir. 3- Halvet, başkalarından ayrı kalmaktır, uzlet ise nefisten, nefsin çağırdığı hallerden ve bir de kişiyi Allah‟tan uzaklaştıracak her şeyden ayrı kalmadır.
Halvet gönlünden Allah'tan gayrısını uzaklaştırmak ya da Allah'tan gayrısından uzaklaşarak ona yaklaşmak üzere yalnız kalmak anlamlarına kullanılır. Özellikle Osmanlı döneminde Anadolu, Balkanlar, Ortadoğu ve Afrika'da geniş bir yayılma alanı bulmuştur.
Yesevîlik'te halvet uygulamasının önemli bir yeri vardır. Ahmed Yesevî'ye göre halvet, “şeriat halveti” ve “tarîkat halveti” olmak üzere iki çeşittir. Şeriat halveti bütün ayıplardan kurtulmak için, her türlü günahtan tevbe etmek esasına dayalıdır. Tarîkat halveti ise mürşid tarafından belirlenir.
Halvet, hamamların bir veya birkaç kişinin yıkanabileceği büyüklükteki sıcak bölümüdür.
Natır. Hamamda çalışan ve müşterileri yıkayan kadınlara denir.
Kese: Türk Hamam geleneğinde ilk aşamayı oluşturan “Kese” iyi bir terlemeden sonra temizlenmek ve arınmak için kullanılır. Kese, derinin gözeneklerindeki bakteri, zararlı ve atık maddeleri çıkarır ve tıkanmış gözenekleri açar, pürüzleri giderir. Beden örtüsünü derinlemesine temizler.
Hacı Bektâş-ı Velî tarafından, mürşidi Baba İlyâs-ı Horasânî'nin vefatından sonra 1240-1271 yılları arasında yaptırılmış olması gereken bu mekân Bektaşîler arasında Kızılca Halvet olarak adlandırılmaktadır.
Çilehane olarakda bilinen bu yapı, küçük ve karanlık denilecek kadar loş bir odadır. Kızılca Halvet'in güneyinde ve oldukça yüksekteki ufak penceresi, içeriye az bir ışık vermektedir. Kızılca Halvet 2 x 3 metre ölçüsündedir.
İslam dünyasında kırk günlük riyazat ve halvet olarak bilinen uygulamanın zamanıdır. Bu 40 günde maddî bağları azaltıp mânevî tarafı kuvvetlendirmek için kırk gün az yemek, az içmek, az konuşmak, az uyumak, çok ibâdet etmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri