Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
İnsan hayatını ve cihazların kullanım ömrünü riske atmamak için elektrik kaçağı riskine karşı temel topraklama yapılmalıdır. Böylece cihaz üzerinde oluşabilecek fazla elektrik akımı, direnci çok az olan toprak hattı üzerinden toprağa iletilecek ve cihaza dokunan insanın hayati tehlikesi ortadan kalkmış olacaktır.
Topraklama 3'lü priz, topraklama özelliği sayesinde elektrik çarpması riskini önler. Bunlar özellikle elektronik cihazların kullanımında güvenlik sağlamak için önemlidir. Kaliteli 3'lü priz dayanıklı malzemelerden yapılmış ve uzun ömürlüdür.
İki deliğin üstünde ve altında bulunan iki demir, topraklamanın olduğunu gösteriyor. Zaten yeni prizlerin hepsi topraklı, önemli olan tesisatta topraklama olup olmaması. Duvardan yeşilli sarılı bir kablo geliyorsa topraklama hattı var demektir.
Sizin bu prize taktığınız fiş ve kablo da topraklı olmalıdır yani üç bağlantı noktası içermelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Bu tür, nötr ve faz iletkeninden oluşmaktadır. Elektrik kaçaklarına karşı güvenlik sorunu yaratabilmesi nedeniyle daha az tercih edilmektedir. Topraklı ve topraksız priz arasındaki fark olarak topraksız prizlerde güç dalgalanmalarını önlemek için ek bir korumanın olmaması gösterilebilmektedir.
4- Topraklı prizler kullanılmalı:
Hem evde hem de iş yerlerinde topraklı prizler kullanılmalı. Bununla birlikte kabloları soyulmuş ya da aşınmış kablolar çok riskli olduğu için yenileriyle değiştirilmeli.
Evimizde var olan prizlerden herhangi birini açıp baktığımızda prizde 2 adet kablo varsa burada topraklama yoktur. Eğer 3 adet kablo varsa topraklama mevcuttur. Bu işlemi yapmak için ise öncelikle sigortaları kapatmalıyız.
► Toprak zemin üzerinde 1,5-2 metre çukur kazılır. Bu çukurun içine bakır malzeme yerleştirilir. ► Topraklama direncini düşürmek amacıyla, çukurun içine bentonite ve gem tozundan oluşan bir karışım 0,5 metre seviyesine kadar doldurulur. ► Bu işlemlerin ardından kalan derinlik toprak ile kapatılır.
Topraklama kablosu hangi renk olmalıdır sorusunun cevabı sarı- yeşil çizgilidir. Topraklama kablolarının rengi dünyanın her yerinde aynı yani standarttır. Topraklama kablosu neden sarı yeşil sorusunun cevabı dünyanın her yerinde aynı olarak herkesin anlayabilmesi içindir.
Faz 3: Gri. Nötr: Mavi. Topraklama ya da koruyucu iletken: Yeşil ya da sarı
Topraklama Direnci İdeal Değeri İçin Yapılması Gerekenler
Koruma topraklamasında 5 Ohm ve işletme topraklamasında 2 Ohm değerlerinde olması gereken sınır değerler bulunmaktadır. Nötr topraklama direnci, saha uygulamalarına göre belirlenmekte ve projelendirilerek uygulanmaktadır.
Akım korumalı prizler toprak hattını kullanmaz, direk geçirirler, topraklanma olmasa da sıkıntı olmaz, çünkü içindeki şebekeye paralel varistör elemanı faz ve nötr arasında çok yüksek voltaj değerlerinde içten bloklama (Bu yüksek voltajı kendi üzerine alıp tüketmek şeklinde) mutlak korumayı yaparlar.
Toprağın direnci insan vücudundan daha az olduğu için elektrik toprağa akar. İnsan vücudu (kıyafetler, saçlar...) sürtünme etkisi ile kinetik elektrik meydana gelir ve eğer toprak veya nötr ile temas yok ise elektriği depolayabilirler.
Basit olarak topraklama tesisatı yapmak için elektrikli cihazlardan toprağa gömülen iletken bir çubuk veya levhaya kablo ile bağlantı yapılmalıdır. Topraklama sistemleri tasarlanırken, amaca uygun topraklama direnci hesaplanarak buna göre seçilmiş topraklama çubuğu toprağın içine gömülür.
Toprak iletken bir maddedir, kendisine ait bir direnç katsayısı bulunur. Topraklama direnci meger test cihazı yardımıyla ölçülür. Topraklama ölçümünde en yüksek doğruluk oranına sahip ölçme sistemi megerdir. E, P ve C elektrotları topağa 5 ile 10 metre arası olabildiğince derin biçimde çakılır.
Cihazın elektriği ileten kısımları Topraklama hattına bağlanır ki herhangi bir kaçak durumunda kullanıcı çarpılmasın, kaçak akım toprağa akıtılsın istenir. Topraklaması olmayan eski binalarda cihazın Toprak ucu cansız uç olarak tabir edilen Nötr ucuna irtibatlandırılır veya priz içerisinde bağlantı yapılır.
İnsan hayatını ve cihazların kullanım ömrünü riske atmamak için elektrik kaçağı riskine karşı topraklama kesinlikle yapılmalıdır. Böylece cihazda oluşabilecek fazla elektrik yükü direnci çok az olan toprak hattı üzerinden toprağa verilecek ve cihaza dokunan kişilerin hayati tehlikesi ortadan kalkmış olacaktır.
Topraksiz priz takılacak yerde topraksiz fiş kullanacaksaniz sorun olmaz . Prize gelen topraklama kablosunu ( boşta kalacak olan kabloyu ) izole etmek gerekir ( bakır kısımlarını bantlamak ) .
Topraksız prizler, topraklama ihtiyacı duyulmayan TV, müzik seti gibi elektronik cihazlarla birlikte kullanılır. UPS prizleri, bilgisayar gibi hassas cihazların bağlandığı UPS hatları ile birlikte kullanılan ürünlerdir.
Topraklı Prizlerin Özellikleri
Dış yüzeyi metal kaplama olan tüm elektrikli aletlerde topraklı priz kullanılmalıdır. Evlerde ki çamaşır makinesi buzdolabı bulaşık makinesi gibi beyaz eşyalarda topraklı priz kullanılır. Şimdi banyolarda nem ve oksitlenmeye karşı özellikle kapaklı topraklı priz kullanılmaktadır.
Elektrik prizi, her evde, iş yerinde ve elektriğin gerektiği her ortamda bulunması gereken bir detaydır. Prizlerde faz ve nötr haricinde toprak ucu olan prizlere verilen isim topraklı prizdir. Toprak ucunun şebeke ile bağlantısı olmadığı için elektrik kaçağı riski azdır.
Topraklama, elektrik ile çalışan cihazların olası bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı alınan hayati bir önlemdir. Kaçak elektriğin bir iletkenle toprağa verilmesini sağlayan basit bir sistemdir.
Topraklı olan prizler ise gövdesinde metal mevcut olan bütün cihazlara da bağlanma özelliğine sahiptir. Bunun ötesinde topraklı prizler içerisinde mandal kıskacı adı verilen topraklama ünitesi bulunmaktadır. Bu sayede kaçakların engellenmesi sağlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri