Yara Bakımı: Yara bölgesini temiz tutmak ve enfeksiyon riskini azaltmak için doktorunuzun önerdiği yara bakım talimatlarına uymak kritiktir. Dikiş veya bantlar varsa, bunlara dokunmamak ve belirtilen şekilde bakım yapmak dikişin mikrop kapmasını ve iltihaplanmayı önlemek açısından önemlidir.
Ameliyat yeri iltihabı için doktorunuzun önerdiği antibiyotikleri düzenli olarak kullanmalısınız. Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonları kontrol etmede son derece etkilidir. Ameliyat sonrası düzenli olarak istirahat etmek ve vücudu aşırı zorlamamak önemlidir.
Enfeksiyondan korunmak için; el hijyenine dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte ameliyat ortamının steril olması, kişinin hijyenine önem vermesi gibi durumlar enfeksiyonu önleme açısından son derece önemlidir.
Ameliyat Yarası Enfeksiyon Kaparsa, Ameliyatı da Tehlikeye Atar. Ameliyat yaraları hekim tarafından oluşturulan, temiz cerrahi kesi sonrası dikilmek suretiyle oluşturulan yaralardır. Bu yaraların primer yara kapanması denilen şekilde kendiliğinden, kısa sürede iyileşmesi beklenir ve özel bakım gerekmez.
Temizlik ve hijyen önlemlerinin alınması (örneğin elleri yıkamak), dezenfekte sıvılarla düzenli aralıklarla ağızını çalkalamak, sert diş fırçasıyla dişlerini temizlemekten kaçınmak ve tırnaklarını kesmekten kaçınmak gibi davranışlar dikkat edilmesi gereken genel hususlardır.
İlgili 18 soru bulundu
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
Enfeksiyon saptanan olgularda pansumanlar steril şartlarda ve steril malzemelerle uygulanmalı, uygulama sırasında yara yeri kontrollerine devam edilmeli ve yara yeri kuru tutulmalıdır. Sonuç olarak cerrahi yara bakımı en önemli hemşirelik hizmetlerinden biridir.
Dikiş yerinden sıvı gelmesinin yanı sıra; ateş, şiddetli ağrı, kızarıklık, şişlik veya diğer belirtiler varsa, derhal doktorunuza başvurmanız önemlidir. Bu belirtiler enfeksiyonun işareti olabilir ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir.
Yarada iltihap belirtileri nelerdir? Kızarıklık, şişlik, aşırı sıcaklık, sarı ya da yeşil renkte akıntı ve artan ağrı iltihap belirtilerindendir.
Ameliyat sonrası enfeksiyon nedenleri, hastane mikroplarından kaynaklanabileceği gibi hastanın dikişli bölgeyi koruması için verilen bakım talimatlarını yerine getirmemesinden kaynaklanabilir. Ayrıca ameliyata hazırlık süreci de ameliyat sonrasında kaynaklanabilecek enfeksiyonlar için önemlidir.
Yarayı açık bırakmak daha çabuk iyileştirmez
Yara iyileşmesi için oksijen gerektiği doğrudur ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil nemli bir ortam gereklidir. Kurumuş bir yarada iyileşme beklemek güçtür. Yaranın kuruması sonucu oluşan kabuk aslında yaranın gerçek anlamda iyileşmesini de geciktirmektedir.
Doktorun önerilerine uymak, dikiş bölgesini temiz tutmak ve düzenli kontrolleri ihmal etmemek, sağlıklı bir iyileşme sürecini destekler. Genel olarak, ameliyat sonrası iç dikişlerin iyileşme süreci ortalama olarak 1 ila 2 hafta sürebilir.
Ameliyat sonrası doku iyileşmesi sırasında, vücutta iltihaplanma ve enflamasyon meydana gelebilir. Bu durum, ameliyat bölgesinde yanma hissine neden olur. Ameliyat sırasında veya sonrasında sinirlerde meydana gelen hasar, ameliyat bölgesinde yanma hissine yol açar.
Dikiş Alma Komplikasyonları: Dikişler alındıktan sonra kızarıklık, ateş, ağrı, şişlik varsa ve yara alanından irin çıkıyorsa, uzman bir doktorun görülmesi gerekir.
Enfeksiyona neden olabilecek mikroplardan doğru pansuman uygulaması ile korunamamış olan yaraların iltihaplanması ile vücuda farklı hastalıkların yayılmasına ya da iyileşme sürecinin uzamasına neden olabilir.
Ameliyat izleri ciltteki dokunun kesilip ardından birleştirilmesi sonucu oluşur ve bu yara izlerinin bir süre sonra kaşınmaya başlaması yaygın ve genellikle normal bir durumdur.
Ancak aslında yaralı bölge iyice temizlendikten sonra dış etkenlerden korunması için nefes alabilen bir pansumanla kapatılması gerekir. Yarayı açık havaya maruz bırakmak hem enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır hem de yaranın ısısını düşürerek iyileşme sürecini yavaşlatabilir (8).
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir. İlk günden sonra, bandaj çıkartılmalı, yara bölgesi sabun ve su ile hafifçe temizlenmelidir.
VI. Sezaryen doğum sonrası dikişler de ortalama 1 hafta içinde iyileşir. Bu bölgenin pansumanını Baticon ile yapmak yeterlidir.
Enfeksiyon tedavisi genellikle antibiyotiklerle yapılır. Antibiyotikler, enfeksiyonu kontrol altına alır ve yaranın iyileşme sürecini hızlandırır. Ancak, antibiyotiklerin etkili olabilmesi için doğru şekilde ve düzenli olarak kullanılması gereklidir.
Nihai dikiş alınma tarihi, dikişin yapıldığı bölgeden bölgeye değişir. Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır.
Yarayı su ve sabun ile yıkayarak kurumuş kanları temizleyin. Küvette yıkanmadan önce duş almayı tercih edin. Yarayı yavaşça kurulayın. Yarayı temizledikten sonra temiz bandaj ile kapatın.
Ameliyat yerinde gerginlik olması, yabancı cisim bulunması, enfeksiyon eşlik eden olaylar, yaş, obezite, sigara kullanımı, bağışıklık sistemi ve yara iyileşmesini bozan ilaç ve tedaviler, karın içi basıcı artıran öksürük, kabızlık, ağır kaldırma gibi faktörler fıtık sebebi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri