Herhangi bir cismin içerisinde kalan tüm bölge alan olarak bilinir. Örneğin bir kare şeklini ele alalım. Karenin içinde kalan tüm bölge alan olarak ifade edilir. Alanı bulmak için ise kare geometrik şeklin iki kenar kısmını çarparak sonuca ulaşırız.
Çevre, bir şeklin etrafının uzunluğudur. Alan, ise bir şeklin içinde kalan kısmı ölçer.
Genel bir deyişle herhangi bir arazi parçasının şeklini ve büyüklüğünü belirtecek planın çıkarılabilmesi için gereken elemanların ölçülmesi işlemine “Alan Ölçmesi” denir. Bir arazi parçasının alanının ölçülmesinde kullanılacak aletlerin seçimine arazi büyüklüğü etkilidir.
Ancak öncelikle alan ne demek bununla başlayalım. Anlayacağımız dilde alının ne olduğuna bakacak olursak; Kare veya dikdörtgen gibi farklı şekillerin iç kısmını kaplayan tüm bölge alan olarak bilinmektedir. Örneğin bir bahçeye ele aldığımız zaman, bahçenin çitleri içerisinde kalan bütün bölge alanı anlamına gelir.
6. Sınıf Matematik Alan Ölçme Birimleri (Alan Ölçüleri) konu anlatımı
İlgili 26 soru bulundu
Herhangi bir cismin içerisinde kalan tüm bölge alan olarak bilinir. Örneğin bir kare şeklini ele alalım. Karenin içinde kalan tüm bölge alan olarak ifade edilir. Alanı bulmak için ise kare geometrik şeklin iki kenar kısmını çarparak sonuca ulaşırız.
Yani genişlik ile yüksekliğin çarpımıdır. A= G x Y şeklinde hesaplanır.
alan ile ilgili kazanımlara 3 ve 4. Sınıflarda yer verilmiştir. Araştırmanın konusunu oluşturan şekillerin alanlarının bu alanları kaplayan birim karelerden oluştuğu, kare ve dikdörtgenin alanının çarpma ve toplama işlemi ile ilişkilendirildiği ilkokul dördüncü sınıf kazanımlarıdır.
Örnek: Mesela bir karenin bir kenarı 6 cm ise o zaman bu karenin alanı kaç cm'dir? Yukarıda öğrendiğimiz gibi bir karenin kenar uzunluğunun karesini ele alırsak karenin uzun alanına hesaplarız. Karenin alanı = 6 x 6 = 36 cm'dir. Bu şekilde karenin kenar uzunluğunun karesini ele alarak alanın 36 cm olduğunu öğrendik.
1.10.
Bir nesnenin 2 boyutlu düzlemde kapladığı yere alan denir. Sembolü A, birimi metrekare (m2)'dir.
Arazi ölçü birimleri; ar (a), dekar (daa), dönüm, hektar (ha) olarak bilinir. Bunlar, genel olarak arazi alan ölçümünde kullanılır, tarım ve ormancılık alanlarında sıklıkla kullanılan alan ölçüm birimidir.
Virgül iki basamak sağa alınınca, önceki birim, kendinden bir küçük olan birime çevrilmiş olur. Virgül iki basamak sola alınınca önceki birim, kendinden bir büyük büyük birime çevrilmiş olur. Bağ, bahçe, tarla gibi yerler arazi ölçüleri ile ölçülür. Arazi ölçüleri ar, dekar ve hektardır.
Matematikte aşağıda gösterilen özellikleri sağlayan cebir yapısına "alan" denir. Alan sonlu sayıda elemanlardan (noktalardan) oluşursa "Galois" alanı denir. Fizik kuramlarında kullanılan alanlar genellikle sonsuz sayıda nokta içerir.
Alan, geometrik şekillere ait olan hesaplamalardan biri olarak ifade edilmektedir. Alan hesaplamalarında cisimlerin özelliklerine göre yapılan hesaplamalar da farklı olmaktadır.
Karenin dört tane kenarı vardır. Her bir kenarın uzunlukları da birbirine eşittir. Karenin alanını bulmak için bir kenarının karesini almak yeterli olacaktır. Eğer karenin bir kenarına a denirse karenin alan hesabı a^2 şeklinde olur.
Alan - bir yüzeyin kapladığı yer miktarını ölçen bir büyüklüktür. Manyetik alan - bir mıknatısın mıknatıssal özelliklerini gösterebildiği alandır. Elektriksel alan - elektriksel yükün özelliklerini gösterebildiği alandır. İnternet Alan Adı - İnternet uzayını bölümlemeye ve bölümleri adlandırmaya yarayan bir sistemdir.
Dikdörtgenin alanı= a.b olmaktadır. Herhangi bir dikdörtgende a.b formülündeki "a" kısa kenarın uzunluğunu, "b" ise uzun kenarın uzunluğunu temsil etmektedir. Sonuç olarak bu geometrik şeklin yüzey alanını hesaplamak için "a" ile "b" sayılarını çarpmak yeterli olmaktadır.
Karenin alanı = 10 x 10 = 100 birim. Görmüş olduğunuz gibi karenin alanı 100 birimdir. Dikdörtgen: Dikdörtgen şekil bakımından iki uzun ve iki kısa kenardan oluşur. O yüzden dikdörtgen alan hesaplaması yaparken bir uzun kenar ile bir kısa kenarı çarpımını ele alırız.
Dikdörtgenin iki tane köşegeni vardır. Uzunlukları eşittir. Dikdörtgenin alanı A=a.b dir.
Dikdörtgenin alanı genişliği ile uzunluğunun çarpımına eşittir. Yani dikdörtgenin bir uzun kenarı ile bir kısa kenarının çarpımı alanını vermektedir.
Örnek; En: 4M Boy: 5M Hesaplama:4M X 5M = 20m2dir.
Karenin Alanı Nasıl Hesaplanır? Karenin alanı kenar uzunluğunun karesi alınarak bulunur. Bir kenar uzunluğu "a" olan karenin alanı a2 formülü ile hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri