Diskaro, çiftçinin birincil toprak işleme sırasında en fazla kullandığı toprak işleme aletlerinden birisidir. Toprak pullukla sürülmeden diskli tırmıkla (goble diskaro) işlendiği takdirde, daha sonra pulluğun kesip devireceği toprak şeritleri hava boşlukları bırakmadan çizi tabanına daha iyi oturur.
Diskaro pulluk; dişli tırmık, diskli tırmık ve döner tırmık gibi çeşitleri bulunur. Diskaroyu, çiftçiler tarlalarında belli zamanlarda kullanırlar. Ekin hasılatından sonra anız bozmada, ekin öncesi tohum için yatak hazırlamada ve arazide çıkan yabancı otları kırma gibi işlemler için kullanmaktadır.
Goble veya Diskaro: toprağı derinden rahatsız etmeden, üst kısımlarını karıştırarak ilerleyen toprak işleme makinasıdır. Traktöre çeki koluyla bağlanır. Arazideki kesekleri ve kaymak tabakasını rahatlıkla kırar. Tohum yatağı hazırlar.
Üzerinde bulunan diskler, toprağın kesilmesi, Yapısı sayesinde toprağın devrilmesi ve parçalanması amacıyla kullanılan kendi cazibesiyle üzerinde bulunan rulmanlaı yatakları sayesinde dönerek çalışan daire biçimli çentikli yada düz modelleri olan tarım makine ekipmanıdır.
Pulluk. Toprağı devirip parçalayarak fiziksel yapısını kültür bitkileri için elverişli yapan aletlerdir. Pulluk ile yapılan toprak işlemeye çift sürme denilir. Pulluklar işleyici gövdelerin şekillerine göre, Kulaklı Pulluklar ve Diskli Pulluklar olmak üzere ikiye ayrılır.
İlgili 45 soru bulundu
Diskli Pulluk
Hareket yönüne ve düşeye göre belli bir açı altında yerleştirilmiş olan diskli pulluklar. Gövdeler ayrı ayrı yataklandırılmıştır. Genellikle yeni arazilerin açılmasında, taşlı alanların işlenmesinde ve fundalık ve orman topraklarının sürülmesinde kullanılır.
Kulaklı Pulluklar
Düz bir yerde uç demirinin ucu ile taban demirinin arasındaki boşluğa alt kavrama payı denir. Alt kavrama payı az olursa pulluk toprağa batmaz, çok olursa pulluk toprağa dalmaya çalışır, derinlik ayarı güçleşir ve traktör zorlanır.
Toprağı keserek işleyen diskli tırmık pulluğun işini tamamlamak, kesekleri kırmak, anız bozmak, hasattan sonra bitki atıklarıyla yabancı otları kesip parçalamak ve toprağın üst katını ufalamak amacıyla kullanılır.
Genel görevleri Toprağı kabartmak, havalandırmak, kesekleri parçalamak gibi işlemlerde kullanılmaktadır.
Tırmıklar; geleneksel toprak işlemede ikincil veya yüzeysel toprak işleme, toprak ve su korumasına yönelik toprak işleme tekniklerinde ise birincil ve ikincil toprak işleme amacıyla kullanılırlar.
Çizel Patlatma traktörün askı düzenine bağlanan ve toprağı derinden yararak işleyen toprak işleme makinasıdır. İlerleme yönüne paralel olarak toprağı alt üst etmeden işler. İri kesekleri parçalar ve işlenmesi zor olan sert topraklarda kullanılabilir.
Tırmık, anızların dağıtılmasında ve toprağın ekime hazırlanması için toprak üzerinde bulunan organik maddeleri karıştırmak ve hızla büyüyen yabancı otları temizlemek için kullanılır. Tarım işiyle uğraşan çifçilerin oldukça çok tercih ettiği bahçe aletidir.
Goble veya Diskaro: toprağı derinden rahatsız etmeden, üst kısımlarını karıştırarak ilerleyen toprak işleme makinasıdır. Traktöre çeki koluyla bağlanır. Arazideki kesekleri ve kaymak tabakasını rahatlıkla kırar. Tohum yatağı hazırlar.
Bir sapa çapraz olarak sabitlenmiş bir dişli çubuktan veya bir sapa sabitlenmiş dişlerden oluşan ve yaprak, saman, ot vb. toplamak için ve bahçecilikte toprağı gevşetmek, hafif yabani otları temizlemek ve düzleştirmek, ölü çimenleri toplamak amacıyla kullanılır.
Tarla hazırlığında amaç; ön bitki artıklarını toprağa karıştırmak, yabancı otları yok etmek, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, çimlenme, çıkış ve büyüme için uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığı sağlamaktır. Tarladaki ön mahsül kaldırıldıktan sonra 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür.
GELENEKSEL TOPRAK İŞLEME
işleme aleti olarak pulluk kullanılır ve toprak 25-30 cm derinlikte alt üst edilerek işlenir.
Verimi ve kaliteyi artırmak için toprak ne zaman sürülmelidir? İlkbaharda erken sürüm yapılırsa toprak kesekli olmaktadır. Daha sonra bu keseklerin parçalanması daha da zorlaşmaktadır. En uygun zaman ise ilkbaharda mart-nisan ayında tarlaya girilebilen en erken dönemde, anızın bozulmasının gerektiği belirlenmiştir.
Kültivatör, toprağı devirmeden işleyen aletlerdir. Toprağı kabartmak, havalandırmak, kesekleri parçalamak gibi işlemlerde kullanılırlar. İşleyici kısımları, kültivatör ayağı ve uç demiridir.
Toprak frezeleri toprağın karıştırılmasında kullanılan ve aktif organları dönerek çalışan toprak işleme makinalarıdır. Toprak frezeleri için ayrıca rotovatör terimi de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Gübre çeşitlerinin toprağın içinde karıştırılması sağlanır. Tohum yatağının hazırlanılmasında birincil alet olarak kullanılır. Toprağın içindeki tabanı kırma işleminde kullanılır. Toprağı devirmeden kabarttığı için, toprağın verimliliğini arttırır.
Dipkazan çekilmeyen tarlalarda mantari hastalıklar ve şeker pancarı köklerinde çatallaşma ve şekil bozuklukları daha fazla görülür. Sürümden sonra tarla tesviyesi için tapan, çizel veya kazayağı çekilmelidir.
durumda özellikle pullukla toprak işleme derinliğinin altında (~ 25 cm derinlikte) toprak işleme aletlerinin oluşturduğu çizi tabanının traktör ve biçerdöver gibi araçların tekerlekleri ile sıkıştırılması sonucu sert, geçirimsiz bir tabaka oluşur. Bu tabaka Taban Taşı olarak bilinir.
Sürüm esnasında kulakların taşlı arazilerde taşa denk geldiği anda yay mekanizması sayesinde otomatik olarak çıkma ve inme işlemi yapmaktadır. Bu sayede küçük taşları toprak yüzeyine çıkarmakta, büyük taşlarda ise pulluğu korumak için emniyet sebebiyle taştan kurtulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri