- Konuşmayı bitirirken geçerli bir neden öne sürün. - İltifat ederken içten ve samimi olun; iltifat aldığınızda da, teşekkür edin. -Birisini eleştireceğiniz zaman onun duygularını göz önünde bulundurun ve o kişi ile özel olarak konuşun; sorununuzu kişiselleştirmeyin. - Birisi sizi eleştirdiğinde, sakin olun.
Sosyal İletişim Kuralları: -Nerede olursa olsun; bütün insanlar, saygı gösterilmeyi hak ederler. -İletişim, hem beden hareketlerini hem sözlü ifadeleri kapsar. Konuşurken, karşınızdaki insana dönün; muhatabınızın, yüzüne bakın.
Günlük hayatta en çok kullandığımız nezaket ifadeleri ise, af edersiniz, özür dilerim, rica ederim, günaydın, iyi akşamlar, iyi geceler, üzgünüm, tünaydın, pardon, lütfen, bakar mısınız? gibi ifadelerdir.
İlgili 20 soru bulundu
Nazik olmak Vikipedi'de bir kuraldır. Nezaketsizlik ise kin, saygısızlık, çatışma ve gerginlik yaratan davranış olarak tanımlanır. Nezaket kuralları insanların birbirine kibar ve incelikli davranmasını zorunlu kılar.
Görgü kurallarına uymak diğer insanlara saygı göstermektir ve onların duygularına önem verdiğiniz mesajını göndermek demektir.Toplum hayatının düzenlenmesinde etkili olan genel görgü kurallarına uyan kişileri; terbiyeli, saygılı, nazik ve saire şeklinde nitelemek mümkündür.
Nezaket ve görgü kuralları, toplumda uyumlu ve saygılı bir iletişim ve davranış biçimini ifade eder. Adab-ı Muaşeret olarak da bilinen bu kurallar, insanların birbirleriyle ilişkilerinde hoşgörü, saygı, zarafet ve naziklik prensiplerine dayanır.
Anne, baba ve büyüklere karşı saygı, küçüklere karşı sevgi ve merhamet gösterilmelidir. Çocuklara; selam verme, merhaba, lütfen, rica ederim, teşekkür ederim, özür dilerim, günaydın, iyi akşamlar, hayırlı geceler... Gibi nezaket kuralları öğretilmeli ve yaşam biçimi haline gelmesi sağlanmalıdır.
Selamlanan kişinin yanında bulunanlar, selam vereni tanımasalar bile, selamlanan kişi ile birlikte selam almaları nezaket kuralıdır. Ancak, içten gelen nezaket makbuldür. Bu nedenle selamlaşmaların nazik hareketlerle yapılması değer taşır.
Nezaket, övgü veya ödül beklemeden, başkaları için cömertlik, düşünme veya ilgi gösterme eylemleriyle işaretlenmiş bir davranış türüdür.
Evde uymanız gereken temel nezaket kuralları ise şu şekilde sıralanabilir: Televizyon izlerken ya da müzik dinlerken hane halkını rahatsız etmemek. Evde uyuyan birileri varken sessiz ve özenli hareket etmek. Yemek yerken ağız şapırdatmamak ya da rahatsız edici sesler çıkarmamak.
Nezaket, görgü kurallarına dikkat etmek ve edepli olmak manasına gelir. Nezaketen sözcüğü ise saygı gereği anlamında kullanılır.
Görgü, toplumda uyulması gerek somut kurallardır. Nezaket; başkalarına karşı saygılı, ince olma durumudur. Nezaket ve görgü kuralları da kişilerin ve toplulukların davranışlarına düzen getiren ve nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen yazılı olmayan kurallardır.
Nezaket bir insanın sadece kendini değil, başkalarını da düşünmesi; kendini onların yerine koyması ve karşısındaki kişilere, onu görmek isteyecekleri şekilde görünmesi demektir.
Nezaket ile ilgili tavsiyeler
Yapıcı yorumlar sağlayarak eleştirileri dengelemek. Mümkünse, yanıt vermeden önce rahatsız edici yorumları unutun ve kullanıcıyı affedin. Çatışmayı tırmandırmayın. Alternatif olarak, kaba bir tavırla verilen yanıtlara daha fazla nazik bir tavır ve saygı çerçevesinde yanıt verin.
Yaşadığımız dünyada nezaket kurallarının ana teması, insanların birbirleriyle olan ilişkileridir. Günlük hayatta insanların daha rahat ve huzur içinde olmasını sağlayan nezaket kuralları, toplumun yaşantısını olumlu yönde etkileyip cazip gelmesine yardımcı olur. Görgü, yaşamı yönlendirme sanatıdır.
Huzurlu, mutlu ve güvenilir bir toplumun temelini nezaket oluşturur. Bu önemli erdem, toplumlar arası ilişkiyi geliştiren ve yönlendiren önemli unsurlardandır. İnsanların nezaket içerisinde olması onları bir düzen, doğru ve ihlâslı davranışlarla birbirine kenetler. Kişilerin temiz fıtratını gün yüzüne çıkarır.
Nazik olmak kimimiz için düşünceli davranmak, kimimiz için yardımsever olmak, kimimiz için ise empati gösterebilmek. Fakat her ne olursa olsun nazik olmak hep teşvik edilen bir davranış. Sosyal bir değer olan nezaket sadece kendimizi değil, başkalarını da düşünmemize izin verir.
Günlük hayatımızda kibar, ince ve şefkatli olduğumuzda, dünyamız dolayısıyla biz de daha şefkatli oluruz. Nezaket bizi istediğimiz her yere götürebilir, daha mutlu bir yaşam, titreşimimizi yükseltmek, nazik insanlarla çevrili olmak, bu dünyada bir fark yaratmak ve bir değer katmak.
Bir hata yaptığımızda genellikle, kuru ''özür'' sözcüklerine başvururuz: ''Affedersin!'' "Üzgünüm!" ''Özür dilerim!''
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri