Kullanılan tüm ürünlerde olduğu gibi parfümlerin de son kullanma tarihi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak diğer ürünlere göre parfümlerin kullanım ömrü üretildikten sonra 3-5 yıl arasında değişmektedir. Kullanım ömürlerinin uzun olması, son kullanma tarihi gibi önemli bir konuyu göz ardı etmenize neden olabilir.
Parfümlerin raf ömrü 3-5 sene arasında değişiyor. Parfümü satın almadan önce üzerinde yazan son kullanma tarihini kontrol etmelisin. Bazen bu tarihler yıl/ay/gün olarak yazılabiliyor, dikkat!
Çoğu parfüm çabuk bozulan bir yapıya ve kısa süreli bir son kullanma tarihine sahip değildir. Bazılarının süresi bir yıldan kısa bir süre içinde dolmaya başlarken ve diğerlerini 10 yıldan fazla süre kullanabilirsiniz. Genel bir yorum yapacak olursak ise, bir kokunun ortalama raf ömrü üç ila beş yıldır.
Açılmamış parfümün ortalama raf ömrü, üretildiği andan itibaren yaklaşık 3 ila 5 yıldır. Bu süre, parfümün hava alıp almadığına, ne kadar iyi saklandığına ve parfümün kalitesine bağlı olarak uzayabilir.
Parfümün son kullanma tarihi bulunması parfümün kaliteli olduğunu kanıtlayan bir özelliktir. Bu sayede parfümün hangi sürede tüketilmesi gerektiği bilinerek daha bilinçli bir kullanım yapılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Kullanılan tüm ürünlerde olduğu gibi parfümlerin de son kullanma tarihi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak diğer ürünlere göre parfümlerin kullanım ömrü üretildikten sonra 3-5 yıl arasında değişmektedir.
Parfümler direkt güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Doğrudan güneş ışığı parfümün bileşenlerine zarar verebilir ve formülünü bozabilir. Parfümler oda sıcaklığında saklanmalı ve direkt güneş ışığında saklanmamalıdır. Parfümler daima orijinal şişelerinde ve hava almayacak şekilde muhafaza edilmelidir.
Hiç açılmamış bir parfümün ne kadar süre raf ömrü olduğu günümüzde ne yazık ki belli olmamakla beraber biz kısacası uzun yıllar diyebiliriz. Almış olduğunuz parfümün çoğunlukla kutusunun altında bulunan bu işaretler. İlk kullanımdan sonra kaç ay boyunca taze kalacağını gösteren işaretlerdir.
- Tabii ki en önemli nokta parfümün saklandığı yer. Normalden daha sıcak, aydınlık, nemli veya güneş gören bir yerde parfümünü bırakırsan kokunun etkisi çok kısa sürede kaybolacak veya şekil değiştirecektir. Bu nedenle parfümünü mutlaka serin, karanlık ve kuru bir yerde saklamalısın.
Parfümün fısfısı bozulduğu yapılacak şey ve en etkili yöntem, şişeye uygun yeni bir parfüm fısfısı almaktır. Bununla birlikte parfümün şişesini değiştirmek de bir seçenektir. Fakat şişeyi değiştirmek parfümün kalitesini bozacağından pek tavsiye edilmez. Yeni bir fısfıs almak için parfüm satan yerlere bakılabilir.
Parfümlerde üç farklı kalıcılık derecesi bulunmaktadır. Bu dereceler; EDP, EDT ve EDC olarak ortaya çıkmaktadır. Bir parfümün üzerinde Eau De Parfume ya da kısada EDP yazısı varsa o parfümün kalıcılık derecesi çok yüksektir. Bu özellikteki parfümlerin içerlerinde oldukça fazla esans kullanılmaktadır.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
Soğuk havalar parfümün etkisinin üzerinizden daha çabuk gitmesine neden olur. Bu nedenle yaz aylarında kullandığınız hafif kokuların kış aylarında kullanımı önerilmez. Kış aylarında ağır ve oryantal esansları olan kokular tercih edilmelidir.
Parfümünüz yüksek alkol konsantrasyonuna sahipse daha kolay buharlaşarak miktarının azalmasını sağlamaktadır. Bu durumda tıpkı renk değişiminde olduğu gibi kalıcı parfüm niteliğinden çıkarak bozulmaya yüz tutmaktadır. Tarihi geçmiş parfümler ciltte çeşitli tahrişlere neden olabilmektedir.
Parfümün kalıcılığı azalmışsa parfümün bozuk olduğu düşünülebilir. İlk kıvamından daha yoğun bir kıvam almışsa parfüm bozuluyor demektir. 3 yılı geçen parfümler bozulma ihtimali yüksek parfümlerdir. Parfümün koduna bakılarak son kullanma tarihi anlaşılabilir.
İlaç son kullanma tarihi, bir ilaçın üretildiği gibi kullanıma uygun olmayabileceği tarihtir. Tüketiciler, son kullanma tarihi için ilaç ambalajını kontrol ederek bir ilacın raf ömrünü görebilir. Raf ömrünü geçen ilaçlar etkisiz ve hatta zararlı olabilir.
Kokusunu test edin
Parfümünüzdeki koku kalitesinde bir değişim varsa bu da bozulmaya başladığını gösteren bir işaret. Bununla birlikte parfüm kokusunu tamamen yitirmişse, ekşimsi bir havaya bürünmüşse ya da plastik kokuyorsa bu durumda parfümün yoğun bir bozulma evresinde olduğunu anlayabilirsiniz.
Bir şişeyi orijinal kutusunda saklamak, kokunun ömrünü önemli ölçüde artırabilir. Bir de karanlık bir dolap içinde saklandığında, bozulmaya karşı güvenli bir saklama yöntemine sahip olursunuz.
İyi kalitedeki parfümler esans yağların birbirine tamamen karışması için yaşlandırma adı verilen bir süreçte soğuk ve karanlık bir ortamda bekletilir. Yapay esans yağları kullanılan parfümlerde bu süre çok daha kısa tutulur. Böylece daha kalıcı bir koku elde edilir.
Günlük hayatta kullandığımız kozmetik ürünler su etkisiyle yok olmayan kimyasal maddeler içerirler; dolayısıyla bunları klozete atmak su rezervleri için tehlike arz ederler. Bu yüzden elinizdeki ürün bitmiş bile olsa çöpe atmamalısınız.
Parfümün Nasıl Sıkılmalı? Odanıza parfüm sıkar ve ardından içinden geçerseniz, bu parfümünüzün boşa gitmesine neden olur. Kokunun daha uzun süre kalıcı olmasını sağlamak için doğrudan vücudunuza püskürtmek daha iyidir. Bileklerimizi birbirine sürtmeden önce parfüm sıkmak, kokunun hızla etkisini kaybetmesine yol açar.
100 ml parfüm ne kadar gider? Günde ortalama 3-4 fıs sıkıldığında, 100 ml'lik bir parfüm yaklaşık olarak 1-1,5 yıl kadar gidebilir.
Parfümün kokusunu daha uzun süre saklamak ve parfümün bayatlamasını önlemek için parfümü kutusunda, karanlık bir dolapta saklayın. Ama parfümü buzdolabı gibi soğuk yerlerde saklamayın. Buzdolabı parfümü bozar ve kokusunu saklamak şöyle dursun daha kötü kokmasına neden olabilir.
Parfüm vücuda, özellikle bileklerin, boynun ve göğsün arkasına, kulak arkasına, omuzlara ve saçların arkasına sıkılabilir. Bilek, parfüm sıkılan en yaygın yerlerden biridir. Parfümün saçta kalıcılığı kadınlar için özel bir avantajdır.
Genelde naturel kaynaklardan (çiçek, ağaç, meyve vb.) elde edilen bileşenler, natural kaynağın, yetiştiği iklim, mevsim, toprak tipi, nem oranı, hava ve su kalitesi gibi pek çok faktörden kolayca etkilenmesi nedeniyle, renk değişiminde rol oynarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri