Bu derecelendirme şu şekilde açıklanabilir; teninizin güneş altında normalde 5 dakikadaki etkilenim düzeyi, 30 SPF koruma faktörlü bir kremle güneş altında 150 dakikaki etkilenim düzeyine eşit olmaktadır. Belirtmemiz gerekir ki güneş kremlerinin SPF değeri sadece UVB ışınlarına karşı koruma ölçüsüdür.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Güneş koruyucu krem güneşe çıkmadan en az 15 dakika kadar önce cilde sürülmelidir. Eğer sonrasında hep güneşli ortamda bulunulacaksa 2 saatte bir, eğer kapalı ortamda bulunulacaksa 4 saatte bir tekrarlanmalıdır. Terleme, yüzme söz konusu ise saat beklenmeden cilt kurulandıktan sonra yenilenmelidir.
30 ve 50 faktör arasındaki temel fark koruma dereceleridir. 30 faktör cildi güneşin zararlı UVB ışınlarına karşı yaklaşık olarak %95 oranında korurken 50 faktör cildi yaklaşık %98 oranında korur. Yani iki faktör arasında çok az bir koruma oranı vardır.
Şehirdeyken ve Güneşlenirken Hangi SPF Kullanılmalı? Yapılan çalışmalar gösteriyor ki SPF 30 bir ürün, zararlı ışınlara karşı ortalama %96-97'ye varan oranda bir koruma sağlamaya yardımcı olurken, SPF 50 bir üründe bu oran maksimum %98'e çıkıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Yani UVB ışınının yaklaşık yüzde 93'ünü engelliyor. 30 SPF ise yüzde 97'sini engelliyor.
Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Aynı zamanda 30 SPF değerlerinin yaklaşık %95 e kadar koruma sağlarken, 50 SPF değerinin yaklaşık %97 oranında koruma sağladığı bilinmektedir. Tüm bu özelliklere bakıldığında, 30 SPF ve 50 SPF arasında önemli bir fark bulunmadığı görülmektedir.
Beyaz tene sahip kişilerin, 45-50 SPF özelliği bulunan yüksek koruma sağlayan güneş kremi kullanmaları gerekmektedir.
SPF 30, UVB ışınlarının yaklaşık yüzde 3'ünün cildine çarpmasına izin verir. 50'lik bir SPF, bu ışınların yaklaşık yüzde 2'sinin geçmesine izin verir. Yani SPF 30'un cildine yüzde 50 daha fazla UV radyasyonuna izin verdiğini söyleyebiliriz.
Güneşe çıkmadan 20 dakika önce güneş kremi sürün. Güneşe çıktıktan sonra bir kat daha sürün. Koruyucunuz güneş altında maksimum 3 saat etkili olur.
Koruyucu kremlerin sürülmesi için en ideal zaman, güneşe çıkılmadan yirmi ila otuz dakika öncesidir. Bu süre içerisinde cilde tam olarak etki eden kremler, koruyucu özelliklerini göstermeye başlar. Uzun süre güneş altında kalınacak günlerde üç saatte bir kremin tazelenmesi önerilir.
UVA'ya nazaran daha masum görünen UVB ışınları ise verdiği bronz görünümün ötesinde, güneş lekelerine yol açabiliyor. Bu nedenle bir yandan güneşlenirken diğer yandan cildinizi de etkin bir şekilde koruyabilmek adına, güneş kreminizi bir ila iki saatte bir yenilemeniz gerekiyor.
Hem bronzlaşmanıza yardımcı olurken hem de güneşten gelen zararlı ışınlardan cildinizi korumayı destekler. 50 faktör dışında 30 faktör koruyuculu güneş kremi ile de bronzlaşmanız mümkün olabilir.
Güneş koruyucu yüz kremi içinde, 50 faktörlü güneş kremi ne kadar koruma sağlar derseniz, yapılan hesaplamalara göre 500 dakika, yani neredeyse 8 saate kadar koruma söz konusudur.
Cilt uzmanlarının tavsiye ettiği değer genelde 30 SPF'dir. Ancak sizler daha güçlü bir koruma için daha yüksek, biraz bronzlaşmak için ise daha düşük koruma faktörünü tercih edebilirsiniz.
Renkli güneş kremlerinin hem cilt yüzeyinde hem de mikroskop altında hiperpigmentasyonu (koyu lekeler) azalttığı gösterilmiştir. Bu sebeple melazma veya hiperpigmentasyonu olanların renkli güneş kremlerini tercih etmesi gerekir. Bu durum, demir oksit ve mavi ışığın engellenmesinde de daha etkili görünmektedir.
Kış aylarında güneş ışınları yazdaki kadar dik konumda gelmese de kullanılmaya devam edilmelidir. Kışın kullanılan güneş kremleri, yazları tercih edilenler gibi çok faktörü olmasa da 30 faktörlü halinde kullanılması çok önemlidir.
Güneş altında uzun süreler kalmanın bizim için zararlı olabilecek ışınlarından korunmak için bazı önlemler almak zorunda olduğumuzu biliyoruz ve bunlardan birisi de güneş kremi kullanmak. Zaten bu nedenle sağlık uzmanları ve sağlık kuruluşları güneş kremlerini kullanmayı öneriyorlar.
Güneş koruma faktörü değerleri arttıkça güneş ışınlarından korunma da artıyor. Çok hassas cilde sahip kişilerin ve çocukların güneşe ilk çıkılan günlerde 50 ve üzeri güneş koruma faktörü olan ürünleri tercih etmesi gerekiyor. İlerleyen günlerde de 30 veya 50 faktörlü koruma ürünlerin kullanılması tavsiye ediliyor.
Güneş kreminizin yüksek korumalı olması, sizi uzun süre koruyacağı anlamına gelmeyeceğinden 1,5 - 2 saatte bir tazelemeniz gerekmektedir. ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne göre güneş kremleri tere ve suya dayanıklı olmadığından, gün içinde sık sık tazelemek gerekir.
3- Esmer tenliyseniz SPF 15 ideal bir koruma faktörü olabilir. Güneşte yandıktan sonra koruma faktör oranını kademeli olarak azaltabilirsiniz. 4- Kumral tenliyseniz SPF 30 koruma faktörlü güneş kremleriyle güneşe çıkabilir, daha sonra faktör sayısını düşürebilirsiniz.
Güneşten etkin bir korunma elde edilebilmesi için güneş kremi doğru zamanda kullanılmalıdır. Uzmanlar tarafından güneş kreminin güneşe çıkılmadan yaklaşık 30 dakika önce uygulanması önerilmektedir.
UVA ışınları hava bulutlu dahi olsa cildin alt tabakasına ulaşabilir. UVB ise cildin üst tabakasına etki edip cilt yanıklarına neden olabilir. Bu sebeple güneş kremi sadece güneş açtığında değil her zaman günlük olarak kullanılması gereken bir koruma aracıdır.
Sadece siz yetişkinleri değil bebeklerinizi ve küçük çocuklarınızı da güneşin zararlı etkilerinden doğal bir şekilde koruyan herbal güneş koruyucu krem spf 100 max, tüm cilt tipleri için uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri