Etten sonra hangi tatlı yenir diye merak ediyorsanız, tatlı tercihinizi hazmı zor olmayan lezzetlerden yana kullanmanız gerektiğini söyleyebiliriz. Protein oranı yüksek olan eti hazmetmek mide için zor ve yorucudur. Bu nedenle sonrasında sütlü tatlılar tercih edilir.
Diyetisyen Aysun İpek, "Hazmı hızlı olan tatlı, ana yemekten kısa süre sonra yenildiğinde midede çürümeye neden olarak gaz, şişkinlik, hazımsızlık problemlerine yol açar. Bu nedenle tatlı ve meyve yemeyi tercih ediyorsak, et yedikten en az 2 saat sonra tüketmeye dikkat etmeliyiz" dedi.
Yemeksepeti kullanıcılarının gözü kebaptan sonra kadayıfı arıyor. Kadayıf siparişlerinin yüzde 20'si kebap ile birlikte sipariş ediliyor. Geleneksel lezzetleri birleştirmeyi seven Türkiye, kebaptan sonra kadayıf ile en çok lahmacun ve döner yiyor ve geleneksellikten yine vazgeçmiyor.
YEMEKTEN SONRA TATLI YEMEYİN!
Ayrıca yemeğin üzerine tatlı yemek yükselmekte olan kan şekerini daha hızlı yükselteceğinden uykunuzun gelmesine ve yorgunluk hissetmenize neden olabilir. Tatlı yemek için yemeğin ardından 1-2 saat beklemek kan şekerinizi daha dengeli yükseltir.
Fazla et tüketen kişiler etin vücutta oluşturabileceği hasardan korunmak için her gün düzenli olarak limon tüketmelidir. Limonun suyunu sıkarak yemeklerden sonra içebilir veya kabuğunu rendeleyerek salataya ilave edebilirsiniz. Böylece kurban etinin hazmı kolaylaşır, hipertansif ve kanserojen etkileri azalır.
İlgili 40 soru bulundu
TATLI UYARISI
Bayramda etin ve şekerin birarada tüketilmesi biraz tehlikeli olduğu için mümkünse tatlı yenmemeli. En azından tatlıyı sınırlı ölçülerde ve tadımlık olarak tatlı tüketmek gerek. İlla ki tüketilecekse yemekten 2-3 saat sonra tercihen sütlü tatlılar alınmalı.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Kan şekerinin gün içerisinde dengeli olması çok önemlidir. Eğer kan şekeri gün içerisinde dengeli değil de dalgalı olarak seyrediyorsa ani kan şekeri düşmesi sonucu vücut tatlı tüketmek ister. Hareketsiz yaşam tarzına vücut adapte olmuşsa ekstra enerji sarfiyatı olduğu günlerde vücut geçici olarak tatlı ister.
Tatlı ve çikolatanın aşırı yenme isteği çeşitli nedenlerle ilişkilendirilebilir. Aşırı tatlı yemeği çinko, magnezyum ve krom eksikliği sebebiyle olabilir. Günlük krom suplementi tüketmek insülin seviyesini dengeler ve aşırı şeker yeme isteğini baskılar. Çikolata yeme isteği özellikle kadınlarda menstrual dönemde artar.
Tatlılar. Aç karnına tatlı yemek insülin seviyenizi yükseltir. Bu da henüz uyanmış pankreasınız için aşırı yüklemeye sebep olur. Böyle bir alışkanlık diyabetle sonuçlanabilir.
Etten sonra hangi tatlı yenir diye merak ediyorsanız, tatlı tercihinizi hazmı zor olmayan lezzetlerden yana kullanmanız gerektiğini söyleyebiliriz. Protein oranı yüksek olan eti hazmetmek mide için zor ve yorucudur. Bu nedenle sonrasında sütlü tatlılar tercih edilir.
Gerçekten tatlılar sütü artırıyor mu? Bunun yanıtı evet ama dolaylı yoldan artırıyor. Çünkü tatlı yendiği zaman özellikle çok fazla tatlı yendiği zaman su içme ihtiyacı olur.
Zira dondurucuda saklandıktan sonra çıkarıp servis etmek istediğinizde sulanma yapar, doku ve tat olarak kötü bir lezzet ve kıvam sunarlar. Bu sebeple onları mümkün olduğunca buzdolabında saklamalı ve en kısa zamanda (3 gün içinde) tüketmelisiniz.
Bir hadisi şerifte Hz. Peygamberin (s.a.s.), eti yenen hayvanların cinsel organlarının, husyelerinin (yumurtalarının), dübürlerinin (anüslerinin), bezelerinin, öd keselerinin, mesanelerinin yenilmesini uygun görmediği bildirilmektedir (Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, X, 12).
Helal kesim noktalarından temin edilen etler en sağlıklı tercih olacaktır. Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. İlk 24 saat ölüm katılığı (rigormortis) denilen durum ortaya çıkar. Bu katılık proteinin sindirimini zorlaştırır.
Şekeri hayatınızdan tamamen çıkardığınızda şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, kramplar ve mide bulantısı gibi sizi yorgun düşüren problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Adet öncesi sendromu: Kadınların birçoğu normalde tatlı isteği duymazken regli öncesi yoğun bir şekilde tatlı tüketme ihtiyacı duyarlar. Bunun sebebi östrojen hormonunun bu dönemde azalmasıdır.
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
Araştırmalara göre sözde yaşanan şeker krizlerinin altında bambaşka nedenler olabiliyor. Kan şekerinin aniden düşmesi ya da yükselmesi kan şekeri düşüklüğü(hipoglisemi) ya da kan şekeri yüksekliği (hiperglisemi) hastalıklarının neden olduğu şeyler olabilir.
Regl döneminde tatlı, özellikle de çikolata krizlerinin sebebi östrojen hormonudur. Hormonlar, iştah dahil, vücudumuzun her şeyini, hatta duygularımızı da kontrol etmektedir. Bu bakımdan, adet öncesi sendrom denen durumlar ortaya çıkmaktadır.
Özgönül, "Öğlen yemeğinde tatlı yemezsek o da gece 22.00'ye kadar sindirilir. Böylece vücut temel ihtiyaçlarını almış olur, gece 22.00'den sonra tatlı yersek, bu diğer gıdaların sindirimini etkilemez. Vücudumuz da, biz de zarar görmeyiz" diyor.
Sütlü tatlılar, tatlı tüketilecekse iyi bir alternatiftir ancak aşırı tüketim kilo vermeyi engelleyip; kilo almaya da neden olabilmektedirler. Bu nedenle dengeli ve miktarı belli biçimde tüketmek gerekmektedir. Sütlü tatlılara şeker eklemeyerek pişirmek kaloriyi düşürmede yardımcı olacaktır.
Yapılan araştırmalar, kahvaltı öğününü atlayan bireylerin obez veya fazla kilolu olmaya daha meyilli olduğunu göstermektedir. Daha geniş çaplı çalışmalarda ise, kahvaltıyı atlayan bireylerin kahvaltı eden bireylere göre 4,5 kat daha fazla kilolu olduğu gösterilmiştir.
Sonuç olarak gece yediğiniz yemekler göbek kalça ve baseninizde birikmiyor ama gündüz yeterince yemediğiniz için şişmanlıyorsunuz. Gece yemek şişmanlatmıyor, gündüz yemediğiniz yemekler ve atladığınız öğünler nedeni ile şişmanlıyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri