30/1-a trafik cezası tutarı nedir? Araç sahiplerinin veya sürücülerin araçlarında zorunlu bulundurulması gereken ışık donanımlarını bozuk olarak kullanması veya bu ışık donanımlarını tamamlamadan trafiğe çıkması yasaktır. Bu kurala aykırı davrananlara 30/1-a trafik cezası tutarı olan 436 TL para cezası kesilmektedir.
30/1-a trafik cezası araçta ki yeterli donanımda ışık bulundurmayanlar için uygulanan ceza maddesidir. Yanmayan veya bozuk far olarak nitelendirilebilir.
30/1-B trafik kazası için para cezası ya da puan düşürme cezaları uygulanmaktadır. Araçların güven içerisinde sürüş sergilemeleri trafik akışı için oldukça önemlidir. 30/1-B trafik kazası durumu araçların görüşü bozacak aksanlara sahip olması ya da aracında eksik parçaların olmasıdır. Bu durum ile ceza uygulanmaktadır.
Bu kurallara karşı gelenlere trafik cezaları uygulanır. Ayrıca 30/1-b trafik cezası ile karşı karşıya kalan sürücülerin sürücü belgelerine 20 ceza puanı ilave edilmektedir. Bu cezadan ötürü sürücülerin ehliyetine el konulmasa da eksiklik giderilinceye kadar trafikten men edilir.
Ceza puanı sorgulama işlemleri ile 1 yıl içerisinde alınan trafik cezaları sorgulanabilmektedir. 1 yıl önceki trafik cezaları için trafik şubelerine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Gerçekleştirilen trafik ihlalleri, 1 yıl sonra sistemden silinmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Ehliyet ceza puanı nasıl silinir? Trafik ihlalleri sonucunda alınan cezalar bir yıl sonra silinmektedir. Eğer aynı kural tekrar ihlal edilmezse ve 100 ceza puanı aşılmadığı takdirde ceza puanları sistemden otomatik olarak silinir.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Trafik cezaları, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca açıklandı. Yeniden Değerleme Oranı'nın yüzde 112,9 olarak belirlenmesiyle birlikte 2023 yılında trafik cezaları da belli oldu. En yüksek ceza 20 bin 977 lira ile uyuşturucu ve uyarıcı madde etkisinde araç kullanmaya kesilecek.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Ceza Maddesi Nedir? Var olan yeni düzenleme sonucunda cam filmi uygulamasında son durum belirtilirken ceza puanı da 20 olarak açıklandı. 30/ 1-b ceza koduna giren cam filmi cezası aynı zamanda Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde madde 63 ile uygulanıyor.
31/1-B trafik cezası trafik kanunu tarafından koyulmuştur. Bu kural takograf ya da bir diğer açıklaması ile taksimetre çalıştırmama cezası olarak bilinir. Ticari araçların tamamı belirli bir oranda ücret almaktadır. Özellikle taksiler günlük hayatta en sık kullanılan ticari araçlardan biridir.
Madde 30- (1) Fiilin icrası sırasında suçun kanuni tanımındaki maddi unsurları bilmeyen bir kimse, kasten hareket etmiş olmaz. Bu hata dolayısıyla taksirli sorumluluk hali saklıdır.
Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL. Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL.
Ölçüm ya da gözlem sonucunda sürücünün, 0.50 promil düzeyinin üzerinde alkollü olduğu ve araç kullanamayacak durumda olduğu belirlenirse gerekli cezai işlemler yapılır (Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği).
KGYS'ler tarafından tespit edilen ve sürücülerin birçok kez ceza yediği seyir halinde cep telefonu kullanma cezası ise, 427 TL'den 951 TL'ye kadar artış gösterecek.
Yapılandırma kanunu resmen yürürlüğe girdi. Milyonlarca sürücüyü de yakından ilgilendiren kanun ile 31 Aralık 2022'den önceki 2000 TL'nin altındaki trafik cezası borçları silinecek.
Tabiki yazılır genelde polislerin yeni tavrı plakayı not edip müsait bir zamanda makbuzları döşe aman yazmak. Onun için plakaya yazılır. Emniyet kemeriyle aynı miktar cezası var. Plakaya yazıldıysa ceza puanı düşmez.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
İlk kez 100 ceza puanı dolunca ne olur? Ceza puanları 1 yıl üzerinden hesaplanır. Yani bugün aldığınız ceza puanı, üzerinden 1 yıl geçtikten sonra sıfırlanır.
Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.
Kanuna göre, 100 ceza puanı limitini aşan sürücülere çok önemli yaptırımlar uygulanıyor. 1 yıl içerisinde 100 ceza puanını dolduran sürücülerin ehliyetlerine 2 ay boyunca ile el konulur ve eğitime tabi tutulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri