Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 3065 sayılı 11-c maddesi uyarınca döviz karşılığı yurt dışına yapılan satışlardan KDV alınmıyor. İhracat kayıtlı satış, imalatçının ihracatçıya yaptığı ve faturalanmasında KDV tutarı alınmayan satışlardır.
Eğer ürün satışı yapılan bu kurum/kuruluşlar, ihracat yapacaksa üretici olarak 3065 sayılı KDV kanununa dayanarak ihraç kayıtlı fatura kesebilir. İhraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından gönderilen mallara ait KDV, ihracatçı firma tarafından imalatçıya ödenmez.
Katma Değer Vergisi Kanunu'nun sayı 3065, 11-c maddesine göre ihracat yapılması şartıyla üreticiden alınan ürünler için KDV ödemesi yapılmamaktadır. Bu durumlar için kesilen fatura tipine ihraç kayıtlı satış faturası denmektedir.
“Kimler ihraç kayıtlı satış yapabilir?” sorusunu ihracata yönelik üretim yapan firmalar olarak yanıtlamak mümkündür. Bu faaliyeti gerçekleştirmek için sektörünüze uygun olarak bazı belgeler edinmeniz ve meslek odalarına kayıt olmanız gerekir.
İhraç kayıtlı faturalar sayesinde yerli üretim malları, küresel pazarda vergi indiriminden yararlanılarak satılabilir. Bu da şirketler için büyük bir avantajdır. Yurt dışına ürün satan kurum veya kuruluşların ihraç kayıtlı fatura kesmesi gerekir. Bu faturalar 3065 sayılı KDV kanununa dayandırılıyor.
İlgili 35 soru bulundu
İhracatçılar ihraç kaydıyla aldıkları malı, KDV indirimi yapmaksızın kayıtlarına geçirirler. İhraç kayıtlı teslim faturasında (altında KDV tahsil edilmediğine dair not bulunan faturada) görülen KDV zahiridir ve ihracatçıyı ilgilendirmez.
İhracat kayıtlı satış, imalatçının ihracatı yapan firmaya ihraç kayıtlı teslim yolu ile satış yaptığı durumda meydana gelir. Direkt ihracatta olduğu gibi satışı üretici gerçekleştirmez, aracı kurum olan ihracatçı ile satış gerçekleşir. Peki, ihraç kayıtlı satış ihracat sayılır mı? Hayır, sayılmaz.
3065 sayılı KDV Kanununun 30/b maddesine göre bir diğer indirim konusu yapılamayacak olan işlem, işletmelere ait binek otomobillerin alış vesikalarında gösterilen Katma Değer Vergisi'dir.
Bilindiği üzere, KDV Kanunu'nun 11/1-c maddesi kapsamında ihraç kaydıyla ihracatçılara teslim edilen malların, teslim tarihini takip eden aybaşından itibaren en geç üç ay içinde ihraç edilmesi şarttır.
İhracat kayıtlı satış; ürünlerini imal eden firmaların, ihracatçılara yaptığı satıştır. Bu satış için düzenlenen faturalarda, kanunda tanınan hakka bağlı olarak KDV alınmaz. Firmanızın ürünlerini yurt dışında satış yapan ihracat firmalarına sattığınızda, düzenleyeceğiniz fatura türü ihraç kayıtlı satış faturasıdır.
Duyuru: Sanayi sicil belgesi, kapasite raporu ve yıllık işletme cetveli işlemlerinin tam ve eksiksiz olması şarttır.
192.
Keza ihraç kayıtlı teslimlerde, imalatçı faturasında yer alan hesaplanan KDV müşteriden tahsil edilmeyece ği için terkin edilinceye kadar 192 nolu hesabın borcuna kaydedilir.
İhraç kaydıyla alınan malların hiç ihraç edilmemesi ya da süresinden sonra ihraç edilmesi halinde teslim mahiyet itibarıyla yurtiçi mal teslimine dönüşür. Bu durumda, tecil olunan vergi tahakkuk ettirildiği tarihten itibaren AATUHK'nun 51. maddesine göre belirlenen gecikme zammıyla birlikte imalatçıdan tahsil olunur.
Aynı Tebliğin (B) bölümünde ise Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ile Sektörel Dış Ticaret Şirketlerine imalatçı olmayan mükelleflerin de ihraç kaydıyla teslimde bulunmalarının mümkün olduğu belirtilmiştir.
İHRAÇ KAYDIYLA TESLİM EDİLEN MALLARIN İHRAÇ EDİLME SÜRESİ NE KADARDIR? İhraç edilmek şartıyla teslim edilen malların ihracatçıya teslim tarihini takip eden aybaşından itibaren 3 ay içerisinde ihraç edilmesi gerekmektedir.
Oysa ihraç kayıtlı teslimlerde ihracatçının hiçbir şekide KDV ödemesi söz konusu değildir. Dolayısıyla yukarıdaki tabloda belirtilen malların ihracatçılara tesliminde tevkifat müessesesinin uygulanması söz konusu olmayacaktır. KDV (11/1-c) maddesinde ''…
Dolayısıyla, aynı ay içinde gerçekleşen iade işleminde, ihracatçının iade faturası düzenlemesi gerekmekte; ancak bu fatura üzerinde KDV hesaplamasına gerek bulunmamaktadır. Ancak asıl sorun, ihraç kayıtlı satışın gerçekleştiği aydan sonra malın tamamının veya bir kısmının iade edilmesinde ortaya çıkmaktadır.
İhracat e-Fatura sisteminde iptal işlemi gerçekleştirmek mümkündür. Söz konusu iptal GTB'ye başarılı olarak gönderilen ve Referans Numarası alan faturalarda, tescil aşamasına kadar GTB Tek Pencere Portalı'na girilerek yapılır.
İHRAÇ KAYDIYLA SATIŞLARDA SÜRE
Söz konusu malların, ihracatçıya teslim tarihini takip eden aybaşından itibaren üç ay içinde ihraç edilmesi halinde, tecil edilen vergi terkin olunur.
3065 SAYILI KDVK 28. MADDESİN'DE; KDV ORANI'NIN TANIMI AŞAĞIDAKİ GİBİ YAPMIŞTIR. Katma değer vergisi oranı, vergiye tabi her bir işlem için % 10'dur.
3065 sayılı Kanunun 28 inci maddesine göre, KDV oranı, vergiye tabi her bir işlem için (% 10) olup, Cumhurbaşkanı bu oranı, dört katına kadar artırmaya, (% 1)'e kadar indirmeye, bu oranlar dâhilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların perakende safhası için farklı vergi oranları tespit etmeye yetkilidir.
Ülkemizde de 25.10.1984 tarihinde kabul edilen 3065 sayılı “Katma Değer Vergisi Kanunu” 01.01.1985 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, o tarihten günümüze kadar çıkarılan çeşitli kanunlarla Katma Değer Vergisi Kanunu'nun (KDVK) birçok maddeleri değiştirilmiştir.
“3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesine göre, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler KDV'den istisnadır.
Fakat malı ihraç eden ihracatçının, hasılatını 601 Yurtdışı Satışlar hesabında izleyeceği tabidir. Bu kayıtta görüleceği gibi 391 ile 191 no'lu hesaplar arasındaki fark toplam 19.800 ₺'dir. Bu farktan öncelikle tecil edilecek KDV'yi düşüyoruz ve 392 no'lu hesaba kaydediyoruz.
Fatura ekranında yer alan E Fatura /E Arşiv Bilgileri başlığında bulunan İhracat Kayıt Kod alanından ilgili kod seçilmelidir, Fatura Detay satırında ise ilgili Stok kartı seçilip Fatura Detay ekranında bulunan Tevkifat alanından Tecil KDV seçilerek faturanızı tamamlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri