3080 vergi kodu anlamı, vergi ziyai cezası olarak açıklanabilir. Böylece 3080 vergi koduyla ödeme yapıldığında muhasebe işlemlerine kişinin vergi ziyai cezası için ödeme yaptığı şeklinde kayıtlara geçer.
Verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesi veya eksik tahakkuk ettirilmesi halinde vergi kaybı oluşacağından mükellef veya sorumluya vergi ziyaı cezası kesilmelidir. Vergi ziyaı cezası kesilebilmesi için, vergi ziyaı oluşturan fiile, mükellef veya vergi sorumlusu tarafından sebep olunmalıdır.
7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
7440 sayılı Kanunun kapsamına, 213 sayılı Kanun kapsamına giren vergiler ve vergi cezaları ile bunlara bağlı gecikme faizleri, gecikme zamları gibi fer'i alacaklar girmektedir. Kanun kapsamına giren vergiler, vergilendirme dönemleri itibarıyla aşağıda açıklanmıştır.
30 Haziran 2023 tarihine kadar ödenmemiş aidat ve buna bağlı işlemiş faiz borcu bulunan üyelerimizin anaparanın tamamını (tek seferde veya World, Bonus, Maximum kredi kartlarına 6 taksit halinde) ödemeleri halinde, faiz borçları silinecektir. Son başvuru tarihi 30 Haziran 2023'tür.
İlgili 18 soru bulundu
Vergi Numaramı Nasıl Öğrenebilirim? Vergi numarası İnteraktif Vergi Dairesi web sitesi üzerinden öğrenilebilir. ivd.gib.gov.tr adresine girdikten sonra 'Doğrulamalar' bölümünden 'Vergi Kimlik Numarası Sorgulama' seçeneğine tıkanır. Gerekli alanlar doldurulduktan sonra vergi kimlik numarası öğrenilebilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait vergi türleri listesinde 0003 GELİR VERGİSİ S. (MUHTASAR) olarak belirtilmiştir. Muhtasar beyannamede vergi aslı, vergi borçlusundan değil, vergi sorumlusundan talep edilir. Vergi sorumlusu, başkasına ait bir vergi borcunun ödenmesinden kanuni olarak sorumlu tutulan taraftır.
Vergi kimlik numarası 10 haneden oluşur. İlk 4 hane, vergi dairesi kodunu, son 6 hane ise mükellef kodunu belirtir.
Bu Kanun hükmünden yararlanabilmek için; 31/5/2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ilgili idareye başvuruda bulunulacaktır. Ödenecek tutarların ilk taksitini 30/6/2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil), diğer taksitlerini ise bu tarihi takip eden aylık dönemler hâlinde azami 48 eşit taksitte ödemeleri gerekmektedir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır.
Vergi ziyaı suçu, mükellef veya sorumlu tarafından vergi ziyaına neden olunmasıdır. Vergi ziyaı mükellef veya sorumlu tarafından görevlerin yerine getirilmemesi nedeniyle, verginin hiç tahakkuk etmemesi, zamanında tahakkuk etmemesi, eksik tahakkuk etmesi veya verginin haksız yere geri ödenmesine neden olunmasıdır.
Vergi ziyaı suçu vergisel nitelikte bir kabahat, vergi ziyaı cezası da vergisel bir yaptırım niteliğinde olduğu için, Kabahatler Kanunu'ndaki düzenlemenin vergi ziyaı suçu ve cezası içinde uygulanmasında bir sakınca görünmemek- tedir. O halde vergi ziyaı suçu hem kasten hem de taksirle işlenebilmelidir.
Vergi ziyaına VUK m. 359'da düzenlenen vergi kaçakçılığı suçlarını oluşturan fiillerle sebebiyet verilmesi halinde bu ceza üç kat, bu fiilere iştirak edenlere ise bir kat olarak uygulanır.
Zaman Aşımına Uğrayan Vergi Borcu Nasıl Sildirilir? Vergi alacakları tahsil zaman aşımına uğramış olsa bile yapılacak ödeme geçerlidir. Bu nedenle vergi daireleri, mahkeme ilamı ya da başkanlık emri bulunmadığı sürece tahsil zaman aşımına uğrayan vergi borçlarını silmemektedir.
Stopaj, verginin ödenme şeklidir. Muhtasar ise stopaj aracılığı ile kesilen vergileri ifade eder. Yani muhtasar bir vergi çeşidi iken stopaj, verginin ödenme şeklidir. Stopaj yolu ile kesilen vergiler, muhtasar beyannamede belirtilerek vergi dairesine ibraz edilir.
Muhtasar vergisi, esas borçlu yerine o borçlunun vergisini ödemekle mükellef olan kuruluş tarafından ödenir. Örneğin ticari bir firmada çalışan personel, doğrudan borçludur. Personele ait muhtasar vergisi ise mükellef kuruluş olan ticari firma tarafından ödenir.
Vergi numarası nedir? Vergi numarası ya da tam adıyla vergi kimlik numarası, vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin kamu kurumlarında vergi öderken kullandıkları 10 haneli numaradır.
Vergi Numarası Vergi numarası, geçerli bir Yabancı Kimlik numarası olmadığında, yabancıların bazı resmi işlemlerini gerçekleştirebilmeleri ve bu işlemlerin kayıt altına alınabilmesi için verilen bir numaradır.
Limited ve anonim nitelikli şirketlerden bu numara '0' ile başlar, daha sonra vergi numarası ile devam eder ve son olarak da '000' ve '15-16-17...' gibi rakamlar ile biter.
Yapılandırılan borçların, kredi kartıyla peşin ya da taksitle ödenmesi mümkündür. Kredi kartıyla ödemeler Gelir İdaresinin gib.gov.tr internet adresinde yer alan interaktif vergi dairesi uygulamasından yapılabilecektir. Kredi kartıyla ödeme yapıldığında, işlem tarihi itibarıyla borç ödenmiş olacaktır.
Bilindiği üzere, 12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, 7440 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan borçların peşin ve ilk taksitinin ödeme süresi 26.05.2023 tarihli ve 32202 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31.07.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Yukarıda belirtilen imkana göre de ödeme yapılmaması halinde; Yapılandırma bozulur, Matrah ve Vergi artımı için sağlanan avantajlar ortadan kalkar (vergi incelemesi hakkı) Matrah ve vergi artımı için tahakkuk eden vergi gecikme zammı ile tahsil olunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri