Otomatik BES - BES Kesintisi Kazancınızın %3'ü işvereniniz tarafından emeklilik şirketine aktarılmak üzere maaşınızdan kesilir. Daha fazla birikim elde etmek isterseniz, işvereninizden daha yüksek tutarda kesinti yapılmasını talep edebilirsiniz.
Katkı payı tutarı, en geç çalışanın ücretinin ödeme gününü takip eden iş günü işveren tarafından emeklilik şirketine aktarılır.
a) Çalışan sayısı 1000 ve üzerinde olan işyerlerinde; 01.01.2017 tarihinden itibaren, b) Çalışan sayısı 250 ve üzerinde olan işyerlerinde; 01.04.2017 tarihinden itibaren, c) Çalışan sayısı 100 ve üzerinde olan işyerlerinde; 01.07.2017 tarihinden itibaren, Bireysel Emeklilik Sistemi zorunlu olarak halen uygulanmaktadır.
Otomatik BES Kesintisi
Ödenmesi gereken asgari katkı payı, çalışanlarınızın prime esas kazançlarının %3'ü oranındadır ve her ay çalışanın maaşından kesilmelidir.
Katkı payının ödenmesi: İşveren, katkı payını çalışanın ücretinden kesip emeklilik şirketine aktarmakla yükümlüdür. Maaş ödemelerini Maliye Bakanlığınca işletilen Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi kullanarak yapan Kamu Kurumları aynı sistemi kullanarak katkı payı ödemelerini gerçekleştirebilecektir.
İlgili 22 soru bulundu
İşverenin bu madde kapsamındaki yükümlülüklerine ve bu madde uyarınca yürürlüğe konulan düzenlemelere uymaması hâlinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yüz Türk lirası idari para cezası uygulanır.” Şeklinde düzenleme yapılmıştır.
8) İşveren maaştan yapılan kesintiyi emeklilik şirketine aktarmazsa ne olur? İşveren katkı payını emeklilik şirketine zamanında aktarmaz veya geç aktarırsa çalışanın birikiminde oluşabilecek maddi kaybı telafi etmekle yükümlüdür.
Asgari ücret artmasına rağmen kesintiler için takvim yılının ilk altı aylık brüt asgari ücreti dikkate alınıyor. Bu nedenle 2023 yılının tamamında BES şirketlerinin yıllık kesinti üst sınırı 851 lira, 5 yıl için toplamda alabilecekleri kesinti tutarı ise 4,253 lira olarak uygulanmaya devam edecek.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
BES - İşten Ayrılma
Çalışanın işten ayrılması durumunda çalıştığı gün kadarki ücretinin %3'lük kısmı Otomatik BES sözleşmesine aktarılır. Sözleşme işveren tarafından sonlandırılmaz. Sadece “Çalışan Durum Güncelleme” dosyası ile işten ayrılma bildirimi yapılır.
Çalıştığı iş yerinde mevcut Otomatik BES sözleşmesi bulunan çalışanın iş yerini değiştirmesi durumunda, yeni iş yeri Otomatik Katılım Sistemi'ne geçmişse, çalışanın sözleşme süresi, birikimi ve getirisi yeni iş yerindeki bireysel emeklilik sözleşmesine aktarılır ve herhangi bir kesinti uygulanmaz.
BES ödemeleri, 10 yıllık prim ödenmesi ve 56 yaşın doldurulması koşulu ile gerçekleşir. Kişiler ister birikimlerini toplu tazminat olarak alır, isterlerse emekli maaşı şeklinde aylık ödemeler talep edebilirler.
Bireysel Emeklilik Sisteminde Ne Kadar Para Biriktiği Nasıl Öğrenilir? E Devlet'e giriş yaptıktan hemen sonra arama çubuğuna "Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama" şeklinde yazarak sorgulama işlemini Kısa bir sürede yapabilirsiniz.
İşvereniniz, maaşınızı yatırdığı günün ertesi ilk iş günü, Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım hesabınıza katkı payınızı yatırmakla yükümlüdür.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), emeklilik dönemini rahat geçirmek için, bireylerin çalışma yaşamları süresince birikim yapmasına imkân tanıyan, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak emeklilik gelirine ek bir gelir sağlayan özel emeklilik sistemidir.
E-Devlet üzerinden ''Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama'' ekranına gidip dilediğiniz zaman, son 2 yıla ait kazandığınız BES devlet katkısı tutarını öğrenebilirsiniz.
BES Paramı Nasıl Geri Alırım? İlgili kurumu arayıp Bireysel Emeklilik Sistemi kaydınızı iptal ettirdiğiniz taktirde, para iadeniz 10-15 iş günü içerisinde gerçekleştirilir. BES iptal işlemi ve Takasbank para iade işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmemektedir.
BES müşteri hizmetlerine iptal talebinizi ilettiğiniz zaman sisteme yatırılan paranızı da geri iade alabilirsiniz. Neredeyse tüm bankaların Bireysel Emeklilik Sistemi olduğu için maaşınızı hangi bankadan alıyorsanız o bankaya iptal talebi göndermeniz gerekmektedir.
PTT ile Ödeme
BES sözleşmeleriniz için 11 haneli TCKN ve 8 haneli BES Hesap Numarası bilgisi ile ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
BES'e katılmak zorunlu değildir. 18 yaşını geçen herkes dilerse bu sisteme katılabilir. BES'ten çıkmak isteyenler isterse iptal işlemi yapabilirler.
Asgari ücretli çalışanlar için (asgari brüt ücret 5.004 TL), bugünkü hesaplamayla, aylık 151 TL, yıllık 1.812 TL kesinti yapılır.
10 yıl süreyle sistemde kalıp 56 yaşını doldurmadan sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %10, Emeklilik, vefat veya maluliyet sonucu sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %5'tir.
Otomatik Katılım'dan Çıkış
Otomatik Katılım'a dâhil olduğunuz ilk 2 ay içerisinde sistemden cayma hakkınız bulunur. Ödediğiniz katkı payları da kesinti olmadan size geri ödenir. 2 aylık sürenin dışına çıktığınız zaman yine ayrılmanız mümkündür, ama bu durumda stopaj kesintisi yaşayabilirsiniz.
Otomatik BES hangi şirketleri kapsıyor? Bu kapsamda çalışan sayısı 5 ve üzerinde olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren sisteme dahil oluyorlar.
Sonuç itibariyle işveren, çalışanın kesintisini sigorta şirketine yatırmazsa her bir ihlal için 100 TL'lik bir idari para cezası ile yükümlü bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri