Bu bağlamda ilk olarak 32 günlük faiz hesaplaması: Bir kişinin 10.000 TL tutarındaki anaparasını %19 yıllık faiz oranıyla günlük faize yatırdığı düşünülür. Söz edilen bu örnekteki değerlerle 32 günlük faiz getirisi hesaplandığı takdirde ulaşılan tutar yaklaşık olarak 158 TL'dir.
Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı
Mevduat faiz hesaplaması, “anapara*faiz oranı*vade (gün)/36500” formülü ile brüt olarak hesaplanır. Örneğin, yıllık %15,09 faiz oranı ile 30 gün vadeli mevduat hesabına 10.000 TL para yatırılması durumunda: 10.000 TL*15,09*30/36500 = 124,02 TL 30 günlük brüt faiz getirisi elde edilir.
32 günlük mevduat faizi, paranızı kısa süreli olarak yatırım yapmanızı sağlar. Bu süre içinde faiz kazancı elde etmek için paranızı belirli bir süre boyunca hesapta tutmanız gerekmektedir. Seçtiğiniz bankanın faiz oranına göre kazanacağınız tutarı hesaplayabilirsiniz.
Günlük faiz getirisi, bankaların mevduat hesabı üzerinden gerçekleştirilen işlemlerdir. Yatıracağınız tutar ve vade günü doğrultusunda, bankanın belirlemiş olduğu faiz oranı dikkate alınarak faiz getirisi hesaplanır. Bu getiriyi basit bir formül üzerinden yapılacak işlemlerle hesaplamak mümkündür.
İlgili 15 soru bulundu
Faiz en temelde 'paranın maliyeti' olarak nitelendirilebilir. Borç veren kişi, borç verdikten sonra paranın kullanımından mahrum kalır, oysa o para işletilebilir ve kullanılabilir. Bu sebeple parayı kullandırma karşılığı alır. Faiz borç veren için paranın getirisi, borç alan içinse paranın maliyetine dönüşür.
Kredi kartının kalan dönem borcu üzerine sonraki ödeme tarihine kadar, günlük olarak akdi faiz uygulanmaktadır.
Vadeli hesaplardan vade süresi bitmeden para çekilebilir ancak faiz getirisi elde edilemez. Vadeli hesabın açılmasının ardından 7 gün geçmelidir, vade süresi dolmadan da belirtilen paranın altına düşülmeden para çekilebilir.
Verdiğiniz talimat doğrultusunda vade sonunda faiz kaybı olmaksızın para çekebilirsiniz. Faizin hesaba geçmesi doğrultusunda talimat verdiyseniz, vadeli mevduatın vadesi dolduktan sonra, istediğiniz zaman işleyen faizi çekebilirsiniz.
Günlük vadeli faiz hesaplaması, tıpkı aylık ya da yıllık faiz hesaplamasında olduğu gibi sabit faiz oranı üzerinden gerçekleştirilir. Bankaların işletme politikasına göre değişiklik göstermekle birlikte günlük faiz, genellikle 24 saat üzerinden ya da gecelik faiz baz alınarak hesaplanır.
Akbank müşterisi olunmasını takip eden 90 gün içerisinde Akbank Mobil veya Akbank İnternet üzerinden 10.000 TL - 10.000.000 TL tutar aralığı ve 32-35 gün vade aralığındaki faiz oranımız %40,00'tır.
Günlük Faiz Kazancı = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Vade Gün Sayısı” şeklindeki formül ile vade sonunda oluşacak toplam brüt tutar hesaplanır. Bu toplam tutar ile hesaba yatırdığınız anapara arasındaki fark ise faiz getirisidir.
Turuncu Ekstra'lı kredi kullanımlarında geçerli 50.000 TL ve 24 ay vadeye kadar %2,89 yansıyan faizli kredi !
Kredi faizinin formülünü de 10.000 TL'lik kredi örneklemi ile anlatabiliriz. 12 ay vadeli yüzde 1.5 faiz oranı ile 10.000 TL kredi çekeceğiniz zaman, kredi tutarı*(faiz*(1+faiz) taksit sayısı/(1+faiz) taksit sayısı-1) formülü ile hesaplama yapılır. Burada aylık 934,02 TL ödemeniz çıkmaktadır.
Vadeli mevduat hesapları bir çeşit yatırım olarak kabul edilir çünkü paranızı kullanarak gelir elde edersiniz. Ancak yatırımlardan farklı olarak vadeli mevduat hesaplarında anapara kaybetme riskiniz yoktur.
Öyle ki bazı durumlarda icra takiplerinde talep edilen faiz tutarları ana parayı bile geçebilmektedir. İcra takiplerinde fahiş faiz uygulamalarının genellikle bankalar, GSM operatörleri veya zincir mağazalar tarafından yapıldığı görülmektedir.
Vadeli hesaba istenildiği zaman para yatırılabilir ya da para çekilebilir. Ancak günlük faiz işleyen mevduat hesapları dışında para çekme/yatırma işlemi genel olarak vadenin bozulmasına, bu durum da faiz getirisi elde edilememesi veya bir kayıp yaşanmasına sebep olabilir.
Böylelikle kişiler, mevduat hesaplarında yer alan anaparayı günlük faize yatırdıkları zaman kaç TL getiri elde edebileceklerini hesaplama yöntemini keşfedebilir. Bu bağlamda ilk olarak 32 günlük faiz hesaplaması: Bir kişinin 10.000 TL tutarındaki anaparasını %19 yıllık faiz oranıyla günlük faize yatırdığı düşünülür.
Vadeli mevduat hesabı türlerinden biri de sabit getiri seçeneğidir. Burada anapara, vade dolumuna kadar piyasadaki faiz hareketlerinden etkilenmez, sabit kazanç sağlar. Yani, dünyada ve ülkede olan gelişmelerden etkilenmeden banka size vade sonunda ana paranızı ve belirttiği faiz kazancını sağlar.
Bankaların vadeli hesap türleri arasında yer alan vadeli hesap için açılan vade süresinin 32 gün olarak belirlendiği hesaptır. Kısa süreli ve yüksek faizli olması nedeni ile tercih edilmektedir. Ülkemizde hizmet veren tüm bankalar 32 günlük hesap seçeneği sunmaktadır.
Kredi kartınıza asgari ödeme yaptığınız zaman, geriye kalan dönem borcunuza yasal olarak 2023 yılı 1 Ağustos tarihinden itibaren aylık %2,13 akdi faiz uygulanır.
"Faizli mevduat hesaplarına bilerek ve isteyerek para yatırmamalı" diyen Diyanet, "Bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarı hesaplanır. Ödenen borç tutarı, asgari ödeme tutarından çıkartılır. Asgari ödeme tutarının altında bir ödeme yapılmışsa, ödenmeyen kısma %3,11 gecikme faizi uygulanır. Asgari ödeme tutarının dışında kalan dönem borcuna %2,81 akdi faiz oranı uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri