İkamet İzni reddi veya iptali neden olur? 6458 sayılı kanunun 32 nci maddede aranan şartlardan birinin veya birkaçının yerine getirilmemesi veya ortadan kalkması halinde verilen izin iptal edilir.
Başvuru durumunuz başvurunuz olumsuz sonuçlanmıştır.Tebliğ için il göç idaresi müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Gerekçe 32. maddede aranan şartlardan birinin veya birkaçının yerine getirilmemesi veya ortadan kalkması durumu ikamet izni red sebeblerinden biri olabilir.
2. Kısa Dönem Oturma İzninin Şartları
Kısa dönem oturma izninin şartlarının ne olduğu Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 32. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu hükme göre; Yukarıda sayılan oturma izni verilebilecek yabancılardan biri olmak. Türkiye'ye girişine izin verilmeyen yabancılardan olmamak.
Genel olarak. Madde 32 - Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebilir.
(1) Bu Bölümde yazılı hükümler zabıt kâtipleri hakkında da uygulanır. (2) Zabıt kâtibinin reddi veya kendisinin reddini gerektiren sebepleri bildirerek görevden çekinmesi hâlinde gereken karar, yanında çalıştığı mahkeme başkanı veya hâkim tarafından verilir.
İlgili 39 soru bulundu
İkamet İzni Başvurusu Reddine İtiraz
İkamet başvurusuna ilişkin ret kararı, başvuru sahibine veya avukatına tebliğ edilecektir. Başvurusu reddedilen yabancı, ret kararının tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne itirazda bulunma veya idare mahkemesinde dava açma hakkına sahiptir.
Türkiye'ye giriş veya çıkış kurallarını ihlal edenler, Sahte ya da asılsız belge kullananlar, Kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye'den çıkmaları için tanınan sürede çıkmayanlar, Kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar.
Deport edilen yabancının deport edildiği ülkeye geri dönebilmesinin tek yolu, hakkındaki deport kararının hükümsüz kalmasıdır. Bu bağlamda, gerekli sürenin dolmasının beklenebileceği gibi yukarıdaki zikredildiği üzere dava yoluna gidilebilir.
“Kesintisizlik” ile kastedilen ise; yabancının bahse konu beş yıl içerisinde, on iki aydan fazla yurt dışında olmayacak şekilde ülkede ikamet etmiş olmasıdır. Yani yabancının bu beş yıl içinde toplam on iki aydan uzun bir süre boyunca ülkeden ayrı kalmaması gerekir.
Yabancı hakkında deport kararı verilmesi kişinin ahlaka ve hukuka aykırı davranışlar sergilemesi, ulusal sağlık ve güvenlik tehdidi oluşturması ve çalışma izni olmadan çalışması, oturma izni yahut öğrenci oturma izni olmaksızın yaşaması gibi hallerde söz konusu olur.
-İkamet izni türlerinden kişiye uygun olmayan türe başvuru yapılmış olabilir. -Talep sahibi hakkında verilmiş sınır dışı etme kararı bulunabilir. -Başvurulan ikamet izni çeşidi için gerekli şartları taşımıyor olabilir. -Talep sahibi kalmak için yeterli ve düzenli imkana sahip olmayabilir.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
Kaçak durumuna düşen yabancıların ikamet izni harcına ek olarak ceza ücreti de ödemesi gerekmektedir. Söz konusu ceza yıllık ikamet izni harcının 2 katı olarak hesaplanmaktadır. Bazı ülke uyruklu yabancıların kaçak durumunda hesaplanan bu ücrete ek olarak vize harcı ödemeleri de istenmektedir.
6 ay - 1 yıl arası ihlal : 3 ay süreli giriş yasağı 1 yıl - 2 yıl arası ihlal : 1 yıl süreli giriş yasağı 2 yıl - 3 yıl arası ihlal : 2 yıl süreli giriş yasağı 3 yıldan fazla ihlal : 5 yıl süreli giriş yasağı
İkamet izni süresini uzatma başvurusu yapmayan yabancılar, İkamet izni süre bitiş tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde Türkiye'den çıkış yapmakla yükümlüdür. 10 günlük sürenin geçmesi halinde kalınan süreler kaçak süre kabul edilir. Kaçak kalış süresine göre para cezası uygulanır. Giriş yasağı konabilir.
Deport kararı (sınır dışı edilme) meşruhatlı vize almak veya 7 gün içinde iptal davası açmak yollarıyla kaldırılabilir. Deport kararına karşı açılacak iptal davası, sınır dışı işlemlerini durdurur. Ayrıca, sınır dışı edilme süreci içinde kişiler idari gözetim altına da alınabilir.
Deport kararı kaldırma için meşruhatlı vize almak sureti ile başvuru yapılabilir. Yabancı hakkında deport kararı verilmiş ise ülkeye giriş yapmak istediğinde meşruhatlı vize başvurusu yapabilir. Bu vize türüne başvuru yapabilmek için de koşulları sağlaması gerekir.
Göç idaresi tarafınca belirli süreler içerisinde Türkiye'yi terk etmeye davet edilen yabancı uyruklu kişilerin bu süreler içerisinde Türkiye'yi terk etmemesi halinde, haklarında Ç-137 tahdit kodu işlenir ve bu kişilerin Türkiye'ye 5 yıl boyunca girişleri engellenir.
Bu doğru bir yöntem olmadığı gibi yasal da değildir. Çünkü deport cezaları pasaporta değil kişiye verilmektedir. Bu yöntem ile Türkiye'ye giriş yapılmak istenildiğinde pasaport kontrollerinde pasaportların değiştirildiği bazen gözden kaçabiliyor.
İltica başvurusu reddedilen ya da vize veya oturum izni süresi dolan kişilerin Almanya'yı terk etmeleri gerekiyor. Bu durumdaki kişiler kendilerine tanınan sürede ülkeyi terk etmezler ve hastalık gibi, seyahat etmelerine mani bir mazeret göstermezlerse yabancılar daireleri tarafından sınır dışı ediliyor.
– Yabancının ikamet izni uzatma başvurusu reddedilmiş ve on gün içinde Türkiye'den çıkış yapmamış ise, – Yabancı, uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından tanımlanan terör örgütleriyle ilişkili olduğu değerlendirildiyse, Yabancı hakkında sınır dışı etme (deport) kararı alınır.
(1) Sözleşmeci Devletler ülkelerinde yasal olarak ikamet eden vatansız bir kişiyi ulusal güvenlik ya da kamu düzeniyle ilgili nedenler dışında sınırdışı edemezler. (2) Böyle bir vatansız kişinin sınırdışı edilmesi, ancak ilgili yasal sürece uygun olarak alınmış bir kararı izleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri